13. 5. 2013 Brankáři (0) KOMENTÁŘŮ

Rozbor brankářů Superfinále 2013: Jana Velčická (Herbadent)

 



Jak v nedávném Superfinále obstáli jednotliví gólmani? Server brankari.florbal.cz detailně rozebral jejich výkony a jako poslední se na řadu dostává brankářka mistrovského Herbadentu Jana Velčická.

Volba gólmanky pro finále s Vítkovicemi byl pro mnoho lidí vzhledem k průběhu play off malým překvapením. Byť čtvrtfinálové zápasy s ELITE si měly obě brankářky (Jana Velčická a Lenka Suková) rozdělit rovnoměrně, kvůli problémům s třísly odchytala Jana jen první zápas a po zbytek série se věnovala regeneraci.

V semifinálové sérii s Bohemians pak absolvovala 2 ze 6 zápasů. „O tom, kdo bude chytat Superfinále, jsme se dozvěděly v pátek večer na hotelu. Překvapení to pro mě bylo, protože vím, že má Lenka víc zkušeností, včetně odchytání loňského Superfinále. Možná o to víc jsem si rozhodnutí trenérů vážila,“ říká Velčická.

V den zápasu se pak byla s celým týmem projít kolem hotelu, v němž se Herbadent večer před Superfinále ubytoval, a vyčistila si tak hlavu. „Od rána jsem pociťovala  zdravou míru nervozity. Snažila jsem se soustředit sama na sebe, přemýšlela jsem jen o jedné věci,“ popisuje.

Začátek utkání pro ni nebyl vůbec lehký: méně favorizované hráčky Vítkovic nastřelily 2 tyčky a působily dojmem, že vědí, jak na obranu obhájkyň titulu. „Hned po začátku utkání měly Vítkovice během 30 sekund 2 šance. První střela se mi odrazila od nohy za branku, kde už jsem míček zkrotila. Druhá střela skončila na tyči a myslím, že mé postavení mohlo být lepší,“ uvědomuje si.

A míní, že kdyby byla střela malinko přesnější, byl by to asi gól. „Co se pocitů týče, po těch 2 rychlých šancích jsem samozřejmě nijak nepanikařila – stejně jako celý náš tým,“ dodává.

Rozbor základních herních činností

Jana dodržuje jednoduché zásady správného základního postoje, jak se uvádí v teorii. Pokrčenou nohu má vždy u bližší tyčky vzhledem k míčku. Klečí s trupem vzpřímeným, potřebný předklon provádí v případě, že je nutné, aby viděla na míček přes clonící hráčky.

V základním postoji má ruce v poloze, kde jsou nejefektivnější – zabírají nejvíc prostoru branky a otevírají hrudník v upažení pokrčmo povýš. K zamyšlení je její dlouhé stání a provedení stoje těsně před ohrožením branky. Stoj provádí na úrovni velkého brankoviště a v případě zakleknutí se musí vracet blíž brankové čáře (video 3:04-3:13)…

Velčická: „Stání na úrovni velkého brankoviště, když mají míček soupeřovy obránkyně, mi přijde účinné z důvodu zahušťování prostoru a zabránění případným lobům na velké brankoviště.“

V Superfinále předváděla přesuny, za které by se nemusela stydět většina mužských extraligových brankářů. Využití špičky odrazové nohy a plynulé sklouznutí se po palubovce patří k jejím velkým přednostem (video 4:10-4:13). Ruce k přesunům využívá jen v nutné situaci a někdy pro udržení pozice (oboje video 3:55-4:10).

Zmenšování střeleckého úhlu souvisí u Jany s aktivním brankářským stylem. Ke zmenšování střeleckého úhlu využívá celé brankoviště, stejně jako pro případné chycení míčku za brankou vyjede vedle branky.

Jistotu v chytání míčku do dlaní předvedla několikrát v průběhu utkání. Důležitá byla tato dovednost v závěru duelu, kdy, pokud by balonek vyrazila, mohlo dojít k dalšímu ohrožení branky při jednobrankovém vedení.

Po srážce s protihráčkou (video 2:40-2:59) musel být zápas přerušen, brankářku Herbadentu ošetřoval zdravotník.

Velčická: „Ani moc sama nevím, co se stalo. Pamatuju si jen, že jsem skákala pro míček, který se odrazil od zadního mantinelu vedle branky. Byla tam soupeřka, která chtěla získat míček a nechtěně mi kolenem ‚sundala‘ helmu z hlavy. Spíš jsem byla otřesena, než že by to bylo něco vážného. Trochu mě bolel krk, ale nebylo to něco, co by mi zabránilo v pokračování ve hře.“

Jana Velčická, Herbadent - Vítkovice, Superfinále 2013, Praha

Zajímavější než o výkonu číst je jej shlédnout. Sestřih Janina výkonu ze Superfinále 2013

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zt406CRGS8E[/youtube]

A jak sama brankářka mistrovského týmu vnímá obdržené branky?

1. branka (video 5:03-5:26)
„Rychlý protiútok Vítkovic. Trochu jsem si vyjela proti střele, ale vítkovická hráčka to přesně křížně nahrála na svou spoluhráčku nabíhající před branku, která nepokrytá zasunula míček do prázdné branky.“

2. branka (video 5:26-6:06)
„Nepřehledná situace 2 metry od velkého brankoviště. Holkám se nepodařilo odehrát skákající míček. Já v tu chvíli moc neviděla přes stojící hráčky a ve chvíli, kdy jsem se trošku popozvedla, abych se podívala, kde míček je, Anna Niemcová přesně zakončila pod moje nohy. Načasovala to výborně …“

Shrnutí
„Nejzajímavější pro mě byla zkušenost zahrát si před tolika diváky, kteří vytvořili úžasnou atmosféru. Člověk si uvědomí, že si před takovou návštěvou nemusí zachytat třeba už nikdy, a proto jsem se snažila si to užít. Pocit výhry v takové atmosféře je úžasný a nepopsatelný zážitek.“

Poděkování za pomoc při realizaci příspěvku patří
ČFbU, Petru Fořtovi


Autor: Jakub Koráb



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*