Náš seriál, který pojednává o extraligových týmech z trochu jiného úhlu, se tentokrát přesouvá premiérově do hlavního města. Představíme vám klub, který stál u zrodu florbalu u nás. V nejvyšší české soutěži působil od jeho prvního ročníku. Řeč není o nikom jiném, než o staronovém extraligovém celku, pražské Spartě.
15. 8. 2008 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Kluby jak je neznáte – AC Sparta Praha

 



Ani Sparta nepatří mezi kluby, které s sebou nesou svůj název od vlastního založení. Sparta vznikla z pražského týmu, jenž hrál pod hlavičkou IBK Spoje Praha. Ty hned po svém ročním působení na florbalové scéně vstoupily do sparťanské rodiny a začaly se prezentovat jako AC Sparta Praha. Přesně to bylo před sezonou 1993-94, ve které pražský výběr úspěšně prošel nultým ročníkem první florbalové ligy. Od té doby měla Sparta extraligovou příslušnost.

Nejúspěšnější sezona v klubové kronice se začala psát před osmi lety. Na jejím začátku Sparta ulovila několik posil, které dokázaly dovést svůj tým k prvnímu místu po základní části. Nebyl to jediný sparťanský primát v této sezoně. Útočník Lukáš Procházka nenašel přemožitele v tabulce kanadského bodování. Nakonec mohli florbaloví fajnšmekři sledovat pražské finále Sparta versus Tatran. V něm se radovali střešovičtí hráči, kteří opanovali i tehdejší ročník naší nejvyšší soutěže.

Po stříbrné sezoně nastal ve Spartě velký útlum. S výkony týmu to bylo čím dál horší a vše vyvrcholilo před třemi lety, kdy se pražský klub musel poroučet do první ligy. Sparta se chtěla hned v další rok vrátit mezi elitu, ale na dlouho očekávaný návrat si musela počkat až do letoška, kdy v baráži smetla florbalisty z Pardubic.

Teď už má Sparta opět extraligovou příslušnost a po tříletém půstu si chce vše hned v úvodní sezoně vynahradit. Její cíle přitom nejsou vůbec malé. „Chceme dosáhnout co možná nejlepšího výsledku, za který se nebudeme muset stydět. Myslíme si, že bychom v play-off neměli chybět. Hlavně ale chceme florbalem bavit naše výtečné fanoušky při domácích zápasech,“ prohlásil tiskový mluvčí pražské Sparty Lukáš Krejča.

Podmínky pro to, aby Sparta naplnila svůj předsezónní cíl, má skvělé. Postavila vlastní halu, která nabídne hráčům prvotřídní komfort a pojme přes tisícovku diváků. „Pro nás to je ohromný krok dopředu. Po loňském střídání pražských hal máme konečně vlastní zázemí. Navíc je na špičkové úrovni. Může se pochlubit hned třemi palubovkami. Myslím si, že se tu budou všichni cítit velice dobře,“ poukázal na novou chloubu pražského celku Krejča.

Foto: Zdeněk Dvořák


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*