Mika Kohonen Mika Kohonen
23. 8. 2014 Finsko (4) KOMENTÁŘŮ

Legendární Mika Kohonen musel přerušit kariéru. Ničí ho deprese

 



Ze Švédska přišla smutná zpráva. Florbalové dění alespoň na čas opouští legendární Fin Mika Kohonen. Opora Storvrety a muž, který byl dlouhá léta považován za nejlepšího hráče světa, přiznal, že trpí depresemi.

Finskou hrající legendu už několik sezon trápila zranění kolen. Přesto muž s číslem 29 na zádech dokázal téměř rok co rok dovést Storvretu k titulu, nebo aspoň do finále. Jenže nový soutěžní ročník bude pro tým z Uppsaly hodně náročný. Poté, co oznámil konec kariéry střelec Hannes Öhman, přišla zpráva o dalších zdravotních komplikacích Miky Kohonena. Tentokrát jsou ale jiného rázu.

„Snažil jsem se trénovat, ale bylo to komplikované. Mnohdy mi puls vyletěl až na 200. Myslel jsem si, že jsem prostě z formy, ale když jsem ve Finsku navštívil lékaře, sdělil mi, že dlouhodobě prožívám deprese. Je to tři nebo čtyři roky po sobě a příznaky jsou stále stejné. Začínám ten stav vnímat vždy s koncem jara a začátkem léta,“ svěřila se florbalová ikona v exkluzivním rozhovoru pro server UNT.

Mika Kohonen a Hannes Öhman

Mika Kohonen a Hannes Öhman

„Je to docela zvláštní, ale je to zřejmě častější, než si myslíme. Sportovci možná mnohdy takhle trpí, aniž by to tušili,“ přemýšlí Mika Kohonen.

Deprese, které se u něj objevily, mohly být způsobeny mnoha faktory. Ať už to byla rekonvalescence po zraněních, ale i blížící se konec kariéry.

„Můj lékař ve Finsku mi vysvětloval, že jsem se do těch stavů mohl dostat špatným spánkem, když jsem měl bolesti po zraněních. Ale to bylo tak před pěti lety. Může to být i tím, že sport byl můj život a je jasné, že musím přemýšlet o tom, co budu dělat, až úplně skončím,“ říká dvojnásobný mistr světa.

Mika Kohonen na dětském kempu

Mika Kohonen na dětském kempu

Mika Kohonen zatím vypustil přípravu na novou sezonu a snaží se najít vnitřní klid. U florbalu ale pořád tak nějak zůstává, v srpnových dnech proběhl pod jeho záštitou v Uppsale kemp pro děti a on se přitom věnoval i svým synům. Přece jen to ale bylo trochu jiné.

„Chci se dostat zpátky na správnou cestu, ať už ve starostech každodenního života, tak i jako sportovec. Ale bude to asi chvíli trvat,“ přiznává upřímně sedmatřicetiletý florbalový fenomén a hlavně táta od rodiny. Snad se do florbalových arén ještě vrátí, držme mu palce.


Autor: esport-test



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*