IBF Falun, vítěz Poháru mistrů 2014. Foto: flickr IFF IBF Falun, vítěz Poháru mistrů 2014. Foto: flickr IFF
5. 10. 2014 Pohár mistrů (6) KOMENTÁŘŮ

12:0, to je růžová provokace! Jen jsme hráli na 100 procent, říká trenér Falunu

 



Měli jste pochybnosti o tom, zda je Falun pořád nejlepším klubovým týmem na světě? Odpověď na to dali svěřenci Thomase Brottmanna v Curychu. I když se nejdřív na Poháru mistrů rozčilovali nad úrovní ubytování, nakonec všem zavřeli ústa. Vítězství 12:0 ve finále turnaje nad Happee demonstrovalo obrovskou sílu suverénů v růžovém.

Rozjížděli se pomalu a ve skupině dokonce prohráli se švýcarským Wilerem. Když ale šlo to tuhého, zapnuli a vyřadili pořádající Grasshoppers, kteří vytasili trumf v podobě Švéda Kima Nilssona. Nakonec si Falun ve finále jen smlsl na finském šampionovi.

Hráči Happee ale svým švédským soupeřům vše ulehčili. „Všechno, co jsme tu odehráli, šlo díky jednomu zápasu do…“ nebral si servítky kapitán týmu Petri Kauko. V rozhovoru pro server Pääkallo přitom použil hodně výstižné slovo, přirovnal představení svého celku k výkalům. „Náš tým se ve 3. třetině úplně zlomil. Nebyli jsme nikde. Hraju už hodně dlouho, ale něco podobného jsem ještě nezažil,“ dodal zdrceně.

Happee Jyväskylä, Pohár mistrů 2014. Foto: flickr IFF

Happee Jyväskylä, Pohár mistrů 2014. Foto: flickr IFF

Falun, který už delší dobu provokuje florbalovou Evropu nejen sebevědomými prohlášeními, ale i růžovými dresy, však ukázal naprostou profesionalitu. Do té mají mnohé špičkové týmy ještě daleko.

Už v polovině 1. třetiny šli Švédové do 3brankového vedení. A když finský šampion měl aspoň malou příležitost zápas zdramatizovat v nabídnuté přesilovce, setnul jeho naděje Rasmus Enström gólem v oslabení.

V poslední třetině pak přišla jen drsná demolice týmu z Jyväskylä. Falun sice dokázal využít „jen“ jednu přesilovku ze dvou, ale v závěru zlomeným Finům dal ještě jeden gól v oslabení. O tom, že Švédové nepodcenili absolutně nic, svědčil i rotoped, na kterém se zahříval v době absentování bek Thomas Holmgren. Přitom Falun má v kádru jen 16 hráčů do pole.

IBF Falun, vítěz Poháru mistrů 2014. Foto: flickr IFF

IBF Falun, vítěz Poháru mistrů 2014. Foto: flickr IFF

Ale stačí to. „Těžko k tomu něco říct, aby to nevyznělo cynicky. Jednoduše jsme si zasloužili vyhrát. Vlastně jsem pak už ani nepočítal góly, ale prostě si myslím, že pokud máme takto dobré hráče, a ti hrají na 100%, jsme zatraceně efektivní. Dostali jsme šance a prostě jsme je využili,“ říkal trenér Thomas Brottman reportérovi serveru innebandymagazinet.se po jednoznačném vítězství svého týmu.

V průběhu poslední třetiny pak ještě míchal sestavou a stáhl ze hry své největší eso Rasmuse Enströma. Vlastně i proto, že nechtěl, aby se nejlepší hráč světa zranil. „Vlastně to tak bylo, Další týden hrajeme ligu a ještě jsme v ní vlastně nic velkého nepředvedli, čeká nás náročná sezona,“ vysvětlil kouč Falunu.

Thomas Brottmann a IBF Falun, vítěz Poháru mistrů 2014. Foto: flickr IFF

Thomas Brottmann a IBF Falun, vítěz Poháru mistrů 2014. Foto: flickr IFF

Nakonec Brottmann i trochu mírnil své rozhořčení z příjezdu do Curychu, kdy organizátorům a Mezinárodní florbalové federaci vyčinil za ubytování v prostinkém hostelu. „Jsem zatraceně hrdý na to, co kluci dělají. Nejdřív jsme diskutovali o tom, jestli sem vůbec pojedeme, pak nás trochu zaskočilo ubytování. Měl jsem strach, bál jsem se nějakého rizika onemocnění. Opravdu by to chtělo příště něco serióznějšího, pokud máme hrát turnaj světové kvality. Ale musím říct, že vše ostatní bylo na velmi dobré úrovni.“

Finále Poháru mistrů 2014:

IBF Falun (Švéd.) – Happee Jyväskylä (Fin.) 12:0 (3:0, 1:0, 8:0)
Branky:
10. Galante-Carlström (Enström), 11. Adriansson (Rokka), 14. Skog (Hallen), 22. Enström (Adriansson), 42. Galante-Carlström (Enström), 43. Hallen (Skog), 44. Enström (Larsson), 48. Holmgren (Svahn), 52. Skog (Hallen), 52. Galante-Carlström (Enström), 54. Johansson (Enström), 59. Fahlström (Bäckby). Rozhodčí: Güpfert, Ziegler (oba Švýc.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. V oslabení: 2:0. Diváci: 914.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*