15. 10. 2014 Extraliga žen (3) KOMENTÁŘŮ

První zápas a hned nula! Famózní premiéra krásky v masce

 



Junioři a juniorky se do seniorských extraligových týmů v českém florbale prosazují čím dál více. Gólmance Herbadentu Zdislavě Pilařové se však podařil nevídaný kousek – ve svém prvním startu v ženské extralize vychytala čisté konto!

17letá brankářka v sobotu vynulovala všechny střelkyně Olomouce v čele se zkušenou Simonou Kabelákovou a stala se pravděpodobně první dívkou s maskou, která ve svém premiérovém extraligovém zápase neobdržela ani gól. „Je to naprosto úžasný pocit,“ neskrývá nadšení Pilařová.

Přitom by v tak mladém věku možná šanci ani nedostala, nebýt peripetií loňského vicemistra s brankářským postem. V létě se stěhovala do Švýcarska loňská jednička Kristýna Horňáková, těsně před začátkem sezony odešla i Jana Velčická. Z Židenic měla přijít Monika Měrková, ta podle posledních informací z klubu ale nakonec kádr několikanásobných českých mistryň neposílí.

Extraligovou sezonu začala v bráně Herbadentu po dlouhé pauze se k florbalu vracející Jitka Mohrová a kromě ní už jsou na soupisce jen tři gólmanky z juniorky – Karolína Červová po zranění dohání tréninkové manko, trenérka Šteglová tak má k dispozici jen Veroniku Zborníkovou a Pilařovou. Právě na ní padla volba pro zápas v Olomouci. „Že budu chytat jsem se dozvěděla od trenérek už 4 dny před zápasem,“ prozrazuje.

Do Olomouce přitom jel tým ve značně improvizovaném složení, s 12 hráčkami do pole a pouze jednou brankářkou. „Holky, které ještě mohou hrát za juniorky, jim šly pomoct v zápase proti Chodovu,“ vysvětluje gólmanka. Tato taktika se klubu nakonec vyplatila, i v oslabené sestavě Herbadent vyhrál zejména díky skvělému výkonu Pilařové a ze 3 bodů se po vítězství 9:4 v jihoměstském derby radovaly také juniorky.

Zdislava Pilařová v soutěži Miss Český Florbal

Zdislava Pilařová v Miss Český Florbal

Dívka známá fanouškům ze soutěže Miss Český Florbal přitom ještě v minulé sezoně chytala především v pražské a středočeské lize dorostenek. Přechod na elitní úroveň jí však evidentně nedělal žádné potíže. „Bylo to o dost rychlejší než v mladších kategoriích. Ale já v poslední době trénuju i s áčkem, takže to pro mě zas takový rozdíl nebyl. Spíš jsem cítila velkou trému,“ říká s úsměvem.

I tu nakonec překonala a přiváděla nahecované olomoucké hráčky svými zákroky k šílenství. Do poslední chvíle přitom nechtěla na možnost, že vychytá čisté konto, myslet. „V poslední třetině jsem začala doufat, ale hned jsem sama sebe musela okřiknout. Přišlo mi to až moc pohádkové,“ přiznává skromně.

Pohádka se ale nakonec stala skutečností, krásná strážkyně branky Herbadentu za svá záda nepustila za celých 60 minut ani jeden míček a přijímala gratulace. „Velkou radost mi udělali trenéři z Rookie Campu, kam pravidelně jezdím. Po zápase mi gratulovali přes Facebook,“ děkuje osobnostem ze známé letní akce.

Fenomenální výkon v premiéře přitom může mladé gólmance pomoci k tomu, aby se mezi dospělými ženami objevovala častěji. „Strašně ráda bych si extraligu ještě někdy zahrála. Ale to záleží na trenérech a také na mých výkonech v juniorkách,“ uvědomuje si Zdislava Pilařová.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*