15. 10. 2014 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

Návrat do Herbadentu? Asi nejtěžší florbalový krok v životě, říká Košturiaková

 



Téměř před rokem odcházela po pěti letech z Herbadentu do ELITE a po světovém šampionátu si onu pověstnou servítku před ústa rozhodně nedala. O to větší bylo překvapení, když se v sobotu objevila v Olomouci opět připravena bojovat za tým dlouholetých šampionek. Lucia Košturiaková ve svém prvním rozhovoru po přestupu přiznává, že musela učinit asi nejtěžší florbalové rozhodnutí v životě.

Po pěti letech v Herbadentu potřebovala loni změnu. „Do ELITE jsem šla v době, kdy mě florbal nebavil a přemýšlela jsem, jestli to dál má vůbec smysl,“ začíná asi nejznámější slovenská florbalistka.

Restart se povedl na výbornou.„V ELITE jsem našla nový smysl i motivaci, florbal mě zase začal bavit a musím přiznat, že jsem tomu týmu vděčná, že mně ukázal florbal také z jiného úhlu, než na jaký jsem byla zvyklá v Herbadentu,“ posílá slova díků na Děkanku.

Možná by se Košturiakové ani nechtělo odcházet. „Zřejmě, kdybych přišla do ELITE před těmi šesti lety, když jsem přicházela ze Slovenska, tak bych v něm byla spokojená a nic by mně nechybělo,“ nechala se slyšet.

Nakonec se v ní něco zlomilo. „Pět let v Herbadentu na mě asi zanechalo výraznou stopu, snažím se dělat věci naplno, obětovat florbalu prakticky veškerý volný čas a zlepšovat se,“ podělila se o svůj pohled. „Chtěla bych ještě alespoň pár let hrát v národním týmu, něco s ním dokázat,“ má v plánu, čímž prozrazuje, že s florbalem jen tak přestat nechce.

Po roce tak přišlo prozření. „Uvědomila jsem si, že to, jak je to nastaveno v Herbadentu mně vlastně, ač jsem na to 5 let systematicky remcala , vyhovuje, že takový přístup považuji za správný a pro úspěch nezbytný,“ vyložila.

Takhle slavila Košturiaková svůj zatím poslední extraligový titul. Foto: SZFB - Lukáš Bednár

Takhle slavila Košturiaková svůj zatím poslední extraligový titul. Foto: SZFB – Lukáš Bednár

Na její odchod nemělo vliv to, že na lavičce žlutočerných skončil Jaroslav Jelínek, na kterého šla ze všech stran chvála. „Jára je skvělý trenér, právě kvůli jeho vyhlášeným tréninkům jsem přišla do ELITE, nemyslím si ale, že trenér dělá opravdový tým, ač je jeho důležitou součástí,“ říká Lucia Košturiaková s tím, že fakt absence očekávaného trenéra není důvodem k tomu, aby se nemakalo. „Dělat věci naplno se dá také bez strašáka v podobě kliků nebo sprintů,“ prozradila oblíbené metody Jaroslava Jelínka.

Jenže, vrátit se do Herbadentu, to nebylo v případě Košturiakové jen tak. „Bylo to asi nejtěžší florbalové rozhodnutí v životě, dát stranou ego a s pokorou se vrátit,“ vyznala se. „Holky a trenérky mně v tom ale hodně pomohly, vyříkaly jsme si, co bylo třeba a loňskou prokletou sezonu jsme snad definitivně hodily za hlavu,“ popisuje majitelka pěti extraligových titulů.

Do obměněného Herbadentu se tak vrátil jeden jeho bývalý stavební kámen. „Myslím si, že ten malý uragán týmu prospěl, atmosféra se vyčistila, věkový průměr výrazně klesl a o motivaci, kterou ten tým loni tak zoufale postrádal, najednou není nouze,“ vyhlašuje Košturiaková bojovně.

Na závěr si dovolí úsměv. „Zkrátka je skvělé být zpět,“ rozzářila se.

Autorem úvodní fotografie je Miroslav Mazal z Olomouckého deníku.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*