21. 10. 2014 Ženský florbal (1) KOMENTÁŘŮ

Jsem za Mirvu šťastná, hraje za tým, co se nikdy nevzdává, říká maminka

 



Její dcera je prakticky první Finkou, která přišla do Česka za účelem hrát florbal. Tuto sobotu navštívila utkání Vítkovic s Libercem, ačkoliv musela urazit zhruba 1500 kilometrů z Helsinek. Po utkání promluvila matka obránkyně Mirvy Laitinen, Eine, o tom, jak se její dceři v České republice žije, jak vidí svou dceru jako florbalistku a nakonec porovnala finskou a českou nejvyšší ženskou soutěž.

Společně s Mirviným přítelem Juliem sledovaly utkání Vítkovic ještě dvě další osoby, které nejvíce zajímala mladá obránkyně. Její matka a babička. „Byla jsem moc potěšená a hned jsem začala rozhodnutí Mirvy a Juleho podporovat, jsem za ně moc šťastná,“ řekla Eine Laitinen k tomu, jaká byla její první reakce, když zjistila úmysl své dcery.

Mladá obránkyně, které říkají „Miri“ pracuje jako učitelka v mateřské škole. „Říkala mně, že se jí v práci vede dobře, má opravdu ráda děti, velmi dobře s nimi vychází, už toto dělala několikrát ve Finsku, takže je to pro ni jen dobře,“ popisuje dceřiny pocity.

Strávit rok v zahraničí, to představuje více než zde hrát florbal. „Samozřejmě, že to bude po všech stránkách opravdu přínosné, pracovní zkušenost bude ve Finsku cenná, stejně tak to bude zkušenost do života, dospěje tady jako člověk,“ vypočítává výhody. „Taky pozná nové lidi, socializuje se, vylepší angličtinu, je to prostě velká věc,“ dodává s úsměvem Eine Laitinen.

Místo, kde její dcera žije, se paní Laitinen také líbí. „Řekla jsem jim, že Ostrava je dobrá volba, není to tak velké město, docela teplé, člověk se tady cítí více jako doma, třeba Praha je veliká, je tam hodně lidí a turistů, Ostrava taková není, opravdu se mi líbí,“ pochvaluje si.

Mirva Laitinen se raduje z gólu do sítě Zugu. Foto: Flickr, Michael Peter

Mirva Laitinen se raduje z gólu do sítě Zugu. Foto: Flickr, Michael Peter

Jak vidí svou dceru jako florbalistku? „Myslím si, že Mirva je rázná a silná obránkyně, s vítěznou mentalitou, která se nikdy nevzdává a vždy chce vyhrát. Rovněž je všestranná, dobrá v různých situacích na hřišti,“ říká matka majitelky zlaté medaile z mistrovství světa juniorek v roce 2012.

Když odpovídá na otázku, kterou dovednost by její dcera měla zlepšit, zjistíte, že nikoliv jen Mirva má vítěznou mentalitu. „No, jsem její matka, takže není lehké odpovědět kterou dovednost by měla zlepšit, ale myslím si, že se obecně můžete zlepšit vždy, přičemž Miri ví sama nejlépe co by měla zlepšit ona,“ spoléhá v tomto na svou dceru.

O jejím novém týmu hovoří s grácií. „Florbal tady je hodně fyzický, rozhodčí jsou přísní, utkání to bylo dost tvrdé, možná více než je průměrný duel ve Finsku, nicméně, už v průběhu Poháru mistryň jsem si všimla, že vítkovická děvčata se nikdy nevzdávají, mají dobrou mentalitu a tvrdě bojují o každý míček,“ líbí se Eine Laitinen.

Bylo zřejmé, že si utkání užila také jako fanynka. „Bylo to moc milé, nepřišlo sice tolik diváků ale atmosféra byla skvělá, udělali pořádný hluk a ten mám moc ráda,“ říká. „Ve Finsku je hodně lidí potichu, tady bylo mnohem více fanoušků, kteří byli ochotní svůj tým povzbuzovat,“ „kritizovala“ trochu poměry ve Finsku.

Nakonec, kdo ji na hřišti nejvíce zaujal? „Každá jedna hráčka je dobrá ale nejvíce si pamatuji, také z Poháru mistryň, Hanu Sládečkovou a brankářku Lenku Kubíčkovou,“ zněla poslední odpověď Eine Laitinen.

Foto: Vlaďka Zoubková – florbalvitkovice.cz


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*