Dan Folta. Foto: Luděk Ovesný. Dan Folta. Foto: Luděk Ovesný.
20. 10. 2014 Superliga (5) KOMENTÁŘŮ

Euforie skončila. Panterům odešla další opora. Vydrží to Folta?

 



Loni měli snový start. 5 zápasů, 5 vítězství, skóre 31:11 a místo na čele tabulky. Letos je tomu naopak. 5 zápasů, 5 proher, skóre 12:31. U Panterů je vše naruby. Dan Folta, trenér a prezident v jedné osobě navíc po utkání s Chodovem připustil, že zřejmě skončí. Otrokovický florbal řeší velkou krizi.

Deset let trvala otrokovickým Panterům cesta z regionálních lig až do semifinále extraligy. Po pěti zápasech nové sezony to ale vypadá na pořádný průšvih. Z úspěšného týmu zbylo torzo a kabinu opouští další důležité persony. Do utkání s Chodovem už vůbec nenastoupil zadák Michal Hradil. „Neznám přesný důvod. Snad ztratil chuť a motivaci hrát, což asi vygradovalo prohrou na Vinohradech,“ připustil v rozhovoru pro Zlínský deník nově zvolený kapitán týmu Tomáš Sovják.

Atmosféra prostě ideální nebyla a to se také odrazilo v utkání s Chodovem. Zatímco loni Otrokovice svého pražského rivala dokázaly ve čtvrtfinále play off vyřadit, tentokrát to nevypadalo ani na slabý odpor. Po 10 minutách byl stav 0:4 a diváci na Štěrkovišti nevěřili vlastním očím.

Nakonec Panteři aspoň trochu smršť zastavili, ale po prohře 2:8 už začalo být jasné, že letos se bude hrát hlavně o záchranu.
Důvody jsou zřejmé. Chybí nejen střelci, ale hlavně důležité osobnosti. O odchodu Marka Matejčíka do Vítkovic bylo rozhodnuto možná už v polovině loňské sezony. Další ztráty hráčů, kteří byli tahouny kabiny, však přišly jako rána do vazu. Tým opustila hned čtveřice borců, kteří vybojovali postup do extraligy. Vaněk, Valčík, bratři Krkoškové, aby založili klub ve Zlíně. K nim se může připočítat i velezkušený Matěj Koňařík který namísto návratu také zvolil cestu k Lions.

Zůstalo málo těch, kteří by mohli rozdávat zkušenosti. Navíc Karel Ťopek a Lukáš Uhrinovský se potýkají se zraněními a neodehráli ještě ani zápas. Zatím posledním, kdo oznámil odchod, je Michal Hradil. A zdá se, že to není vše.

Své přetížení v podstatě naznačil i muž, kterému Panteři dali klub na hrb – prezident Dan Folta. Ten dojíždí až z Ostravy a nyní získal novou zajímavou práci ve svém regionu. „Musíme najít variantu, jak situaci stabilizovat. Nemyslím, že by nefungoval klub, ale budu samozřejmě rád, když někdo bude chtít pomoci. Ve středu máme jednání Výkonného výboru a poté budeme vědět víc,“ vysvětluje Folta. Svůj konec a přenechání postu předsedy klubu sice přímo nepotvrdil, ale rozhodně by se mu ulevilo.

„V létě nebyl nikdo, kdo by na Valné hromadě po odchodu Petra Hrabce nyvrhl svou kandidaturu a chtěl vést klub a já jsem to nechtěl nechat ve štychu. Teď je to úplně stejné. Budu přemýšlet a radit se s kluky, jak to udělat, aby situace byla lepší a vše se oživilo,“ dodává bývalý český reprezentant.

Samotného ho ale mrzí, že loňský tým se rozpadl a ve Zlíně v podstatě vzniká konkurence. „Byla to volba těch samotných kluků, chtěli odejít a dělat si to po svém. Ale v tak malém regionu je vždycky problém, když se síly začnou tříštit. Před založením si měly obě strany několikrát sednout a velmi dobře promyslet fungující kooperační model a nezakládat klub pouhým oznámením,“ říká Dan Folta.

Panteři musí konat rychle. Zda se jim podaří restart během týdne, naznačí už další kolo. Na Štěrkoviště přijede FBC Ostrava a utkají se týmy, které doposud nezískaly ani bod. Takže nastává ideální příležitost něco změnit.

Foto: Luděk Ovesný.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Oligarcha napsal:

    Klasickej postup, vybojovaná extraliga, přetáhnutí“žoldáků“, propad na dno. Bez vlastních hráčů a koncepce to nikam dotáhnout nejde. Snad se někdo do budoucna poučí…

Napsat komentář

*