Luděk Pasecký (vlevo) na střídačce Tatranu už v pozici hlavního kouče nebude. Foto: Martin Flousek - xflorbal.cz
23. 10. 2014 Extraliga žen (3) KOMENTÁŘŮ

Tatran uvrhla na dno zranění. Ale o play off se popereme, slibuje jeho kouč

 



Před rokem měly po 4 kolech 12 bodů a chystaly se na duel o 1. místo s Herbadentem. Teď mají po 4 zápasech na kontě nulu a uzavírají extraligovou tabulku. Hráčky střešovického Tatranu se musejí vyrovnat s početnými absencemi, přesto jejich kouč Luděk Pasecký navzdory okolnostem sezonu nevzdává.

Měla to být možná štika extraligových vod. Na jaře se Tatran dostal s přehledem do čtvrtfinále play off, jeho juniorky vyhrály titul mistryně republiky, v letní přípravě pak tým oddřel skoro 100 tréninků, všechno vypadalo dobře. Než začala z různých důvodů vypadávat jedna hráčka za druhou… „Když se podívám do media guidu, máme na soupisce 21 hráček. Jenže z nich je momentálně 9 out, z toho velká část dlouhodobě. A je to znát…,“ povzdechne si Pasecký.

Což platí především o hře defenzivy, Tatran má v průměru přes 8 inkasovaných branek na zápas. „Chybějí nám 3 klíčové obránkyně, vzadu musejí hrát útočnice a zatím to neumějí tak dobře. A místo nich v útoku nastupují holky, které si odbývají extraligovou premiéru. Hodně to hořelo na obou stranách, ale zápas od zápasu se to zlepšuje…“ popisuje střešovický lodivod.

A co pro jeho tým hůř, ze zadních řad vypadly jejich stabilní členky na začátku sezony, po letní přípravě, kdy už není příliš prostoru vstřebat změny. Hanu Veřmiřovskou odstavila zlomená stehenní kost, Markétu Hrycejovou přetržené vazy, Lucie Brabcová zase odjela pracovně do Anglie. Zlomeninu kotníku po podklouznutí na tréninku navíc utrpěla útočnice Petra Brotánková.

Do toho všeho postihly trable i všechny 3 gólmanky. „Měli jsme mít jednu z nejsilnějších brankářských trojic v lize, ale bohužel…“ povídá Pasecký. Kateřina Blahutová v neděli proti Olomouci nastoupila po skoro 5 týdnů trvajícím zánětu ledvin, Tereza Skaličková má zraněná obě ramena a Alexandra Nováková dochytala 50 minut nedávného duelu proti FBC Ostrava s těžkým otřesem mozku. „A pořád ještě není schopná naskočit,“ říká kouč.

Nezbývá mu nic jiného než si přát co nejrychlejší uzdravení. „Ještě bohužel máme nějaké další trable, hlavně virózy a kotníky, hráčky se postupně vracejí, ale v tenhle moment nám scházejí zkušenosti,“ cítí. Tým se učí za plného provozu. To hlavní, co potřebuje, je čas. „Aby se to holky naučily, to nebude za 2 týdny,“ podotýká Pasecký. „Pereme se s krizí a snažíme se soustředit jen na to podstatné. Aby každá hráčka fungovala co nejlépe individuálně, šla příkladem ostatním, byla samostatná, plnila zodpovědně své povinnosti a soustředila se na sebe,“ dodává. „Ale i v tom nám ty zkušenosti chybějí a ne každý se s tím v současném rozpoložení dobře srovnává. Pro holky to teď zkrátka není snadné a my na ně navíc nemůžeme přestat být přísní.“

Barbora Zabavská (vlevo) patří k nynějším tahounkám ofenzivy Tatranu.

Barbora Zabavská (vlevo) patří k nynějším tahounkám ofenzivy Tatranu.

V létě Pasecký prohlásil, že jeho svěřenkyně dřou tvrději než některé týmy mužské extraligy, tréninků v přípravě bylo ke stovce. Nepřetrénovaly se „tatranky“? Jejich kouč spíš než únavě z náročné přípravy přičítá zranění dozvukům přetížení z minulé sezony. „Jestli jsou něčeho následkem, je to spíš z toho, že spousta holek odehrála hodně zápasů. Za áčko, za béčko, za juniorky… A ne vždycky byla regenerace a kompenzace v průběhu sezony taková, aby se to nenastřádalo,“ konstatuje.

A porovnává, že loňská letní příprava nebyla zase o tolik lehčí jako ta letošní. „A v celé minulé sezoně jsme neměli fakt jediné vážné zranění. Spíš bych to nazval smůlou, ale určitě to nepodceňujeme, signál je to jasný. Věnujeme se kompenzaci, na Tatranu máme saunu, vířivku, chodili jsme na TRX, teď do tréninku zapojujeme jógu a podobné věci. Spoustu jsme toho naběhali v nerovných terénech, aby se to holkám srovnalo,“ vypočítává.

Každopádně část týmu má ze hry. A spolu s parťákem Viktorem Nemravou musel překopat tréninkový plán. Takže místo toho, aby tým navázal na minulou sezonu, řada hráček se musí učit většinu věcí z předešlého ročníku zase znovu. „V podstatě jde o neplánovaný restart,“ usměje se střešovický kouč. Na tréninku se navíc potýká s tím, že tam vinou absencí nemá tolik hráček, kolik by potřeboval. A jen tak se to nezmění. „S návratem zraněných to vypadá nejdřív tak kolem Vánoc, a to první 1, 2 hráčky. Holt si musíme poradit bez nich… Snad budeme mít brzo zpět aspoň brankářky,“ přeje si.

Přesto boj o play off nevzdává, sezonu rozhodně nebalí. „I kdybychom ještě několik kol neurvali žádné body, díky tomu, jak je letos extraliga vyrovnaná, není ještě nic ztraceného,“ míní. „Pokud se opravdu zlepšíme a hráčky, které teď nastupují, se dokážou poprat se svými novými pozicemi, až na Vítkovice, Chodov a Herbadent se dá hrát téměř s kýmkoliv,“ myslí si.

Upíná se především do začátku příštího kalendářního roku. „Už to není jen o tom, že bychom se potřebovali o postupové body poprat s SKV, s Jičínem, s Olomoucí, se Židenicemi. Ale opravdu se dá rvát s Libercem, s ELITE i s Bohemkou. Bodů v tom rybníku je ještě tolik… A když se nám je nepovede vytáhnout, nedá se nic dělat, prostě sezonu věnujeme dalšímu rozvoji. Většina týmu je na začátku dospělé kariéry, i naše starší hráčky by jinde patřily mezi benjamínky,“ přemítá Pasecký.

Při pohledu na hřiště musí konstatovat, že jeho tým je „megamladý“. Ví, že budoucnost je možná důležitější než přítomnost. „Hrajeme téměř s juniorkou. Ano, bylo by fajn uhrát play off, pořád to chceme, ale nemáme kam spěchat. Ovšem pokud se zlepšíme a povede se nám to urychlit, těch bodů je fakt ještě spousta. I kdybychom v první půlce sezony neudělali skoro žádný, v té druhé se pořád 24 dá uhrát. Neříkám, že to uděláme, ale prostě se to dá,“ neskládá zbraně.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*