Eliška Krupnová (vlevo) v zápase se Švédkami o bronz na MS juniorek 2012, v němž byla v soutěžním duelu úspěchu nad žlutomodrým týmem nejblíž.
30. 10. 2014 Reprezentace žen (0) KOMENTÁŘŮ

Národní tým se třese na Švédky. Ale v Praze jsem od nich dostala 18 gólů, vzpomíná Krupnová

 



Po dlouhých 6 letech se ženská reprezentace znovu ukáže v Praze. Naposledy tam nastoupila na turnaji EFT na podzim 2008 a na Podvinném mlýně vybojovala historický bod proti Švédsku za remízu 3:3. Tento výsledek je spolu s premiérovou dubnovou výhrou mužské reprezentace nad výběrem kolébky florbalu motivací pro nynější ženský národní tým. Ten chce na domácím EFT o víkendu předvést, nakolik se zlepšil od ledna, kdy jej převzal nový kouč Miroslav Janovský.

Pro něj to v Praze bude soutěžní debut v pozici hlavního kouče, shodou okolností však byl coby asistent Jaroslava Markse u zmíněné remízy se Švédskem. První herní akci nového výběru v dubnu, jež se Češkám nepovedla, zmeškal kvůli vrcholící přípravě na světový šampionát juniorek, s nimiž poté získal v Polsku bronz. Bude to pro něj mimořádná premiéra. „Jsem hrozně rád, že se po těch 6 letech můžeme vrátit na stejné místo. Určitě to bude speciální v tom, že i když se jedná ‚jen‘ o EFT, tlak bude určitě větší. Když hrajete v ostatních 3 zemích, zápasy a výsledky nejsou tolik sledované a probírané,“ porovnává.

Svůj tým vede v duchu moderního trendu vrcholového ženského florbalu. Čili nechává hráčky nastupovat v přípravě proti mužům. A to ne ledajakým, reprezentace odehrála během podzimu přípravný zápas i proti nedávno prvoligovému Havlíčkovu Brodu. „A výkonnost týmu rapidně stoupá. Holky si především v obranné fázi ověřují, že proti silnějším a rychlejším hráčům jsou schopny hrát nátlakově, jsou schopny udržet při výrazném napadání rozehrávku, pracovat s míčkem pod tlakem soupeře…“ těší Janovského.

S Havlíčkovým Brodem jeho svěřenkyně prohrály dokonce jen o gól, s Bystřicí nad Perštejnem o 2 a s béčkem Sokola Pardubice o 3. Pro EFT ale část týmu z přípravy bude kouč muset oželet, do sestavy mu sáhla zranění. Z plánů si musel škrtnout chodovskou obránkyni Gabrielu Tožičkovou, jež se po zlomenině zánártní kůstky zapojuje do tréninků až tento týden, a také členku vítkovických zadních řad Zuzanu Halfarovou, která už víc než půl roku laboruje s virózami a v extralize odehrála v nové sezoně jediný duel.

Z útoku pak vypadla Hanka Lacková, jež sice z Churu na vlastní náklady přicestovala do Česka, ale se zraněnou klenbou nohy. Tudíž bude během turnaje v péči reprezentačních fyzioterapeutek. „Moc by si přála tu hrát, bohužel to ale nejde,“ konstatoval Janovský na adresu forvardky, která tak po světovém šampionátu na domácí půdě přijde o další šanci zahrát si za národní tým ve své vlasti.

Bez zmíněných se na turnaji sejde výběr, který je mixem zkušenosti a mládí. Poprvé od bronzového šampionátu v roce 2011 se do výběru vrací brankářka Lenka Kubíčková, dvojici s ní vytvoří klubová spoluhráčka a jedna ze 6 debutantek v seniorském týmu Hana Ranochová. Premiéra čeká i Veroniku Rybičkovou, Lucii Theimerovou, Kamilu Paloncyovou, Martinu Řepkovou a Romanu Kieckovou. Díky vstřícnosti unie se ve výběru mohlo objevit 22 reprezentantek, což je o 2 víc než obvykle.

Juniorky mají na soupisce dokonce 23 florbalistek. I je v Praze čeká EFT. Společně už odehrály třeba srpnový Czech Open, teď se poprvé poměří s týmy ze světové špičky. A vzpomínka Elišky Krupnové, nynější opory ženského národního týmu, dokládá, že to může být krušná premiéra.

Právě v Praze před 6 lety začínala coby juniorka. „Všichni si pamatují tehdejší remízu 3:3 ženského týmu, ale naštěstí už si málokdo vzpomíná na to, že juniorkám se to tenkrát vůbec nepovedlo. Tehdy jsme prohrály se Švédkami 3:18, bylo to jako na kolotoči. Doufám, že to tentokrát bude úplně jiné,“ přála si za oba celky.

Poslední setkání s úřadujícími mistryněmi světa na dospělé úrovni však varuje podobně: Češky v dubnu schytaly debakl 4:16! Bude se opakovat situace mužské reprezentace, jež na podobný výplach odpověděla historicky první výhrou?

Nominace žen:
Brankářky: Kubíčková, Ranochová (obě Vítkovice).
Obránkyně: Bachmaierová, Theimerová (obě Chodov), K. Paloncyová, Ratajová (obě Vítkovice), Čapková (Herbadent), Koníčková (Liberec), Rybičková (ELITE).
Útočnice: Křížová, Řepková, Urbánková, Vojáčková (všechny Chodov), A. Bočanová, Iveta Hyršlová, Poláková (všechny Bohemians), Enenkelová, H. Sládečková (obě Vítkovice), Z. Hubáčková, Krupnová (obě Herbadent), Kiecková (FBC Ostrava), Leierová (Liberec).

Program:
Pátek:
16.15     Švédsko – Finsko
19.00     ČESKO – Švýcarsko (záznam od 23.00 na ČT sport)
Sobota:
17.00     ČESKO – Švédsko (přímý přenos od 16.45 na ČT sport)
19.45     Finsko – Švýcarsko
Neděle
13.00     ČESKO – Finsko (záznam od 22.40 na ČT sport)
15.45     Švýcarsko – Švédsko

Nominace juniorek:
Brankářky: Drbalová (Tatran), Tomšová (Orlicko-Třebovsko).
Obránkyně: Divišová, Nová (obě Bohemians), P. Havlíková, Loudová (obě Liberec), Jiráková (Kladno), Köhlerová (Tatran), Kotzurová (Vítkovice), Polívková (Herbadent), Syslová (ELITE), Vrbová (Chodov).
Útočnice: Káčová, I. Paloncyová, Škopková (všechny FBC Ostrava), Matušková, Plášková (obě Chodov), Reindlová, Vachušková (obě Tatran), Frantíková (ELITE), Pantělejevová (Olomouc), Pekárková (Liberec), L. Pilíková (Herbadent).

Program:
Pátek:
10.45     ČESKO – Finsko
13.30     Švýcarsko – Švédsko
Sobota:
11.30     Švédsko – Finsko
14.15     ČESKO – Švýcarsko
Neděle
10.15     Finsko – Švýcarsko
18.30     ČESKO – Švédsko


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*