České florbalistky čeká vstup do světového šampionátu. Foto: Otakar Prášek
31. 10. 2014 Reprezentace žen (1) KOMENTÁŘŮ

Vítězná premiéra! Češky otevřely EFT úspěchem se Švýcarskem 5:3

 



Série bez výhry ženské reprezentace je u konce. Po 5 porážkách v řadě se Češky dočkaly na úvod turnaje Euro Floorball Tour v Praze úspěchu nad Švýcarkami 5:3. Kouč Miroslav Janovský tak při své soutěžní premiéře v pozici hlavního kouče národního týmu má hned důvod k radosti.

Jeho sestava, v níž nastoupily celkem 4 debutantky, se však rozjížděla vlažně. Švýcarky zprvu těžily z českých nepřesností v útoku, kdy zachytávaly rozehrávku, nebo je dokonce posílaly na Lenku Kubíčkovou zbloudilé pasy zpoza švýcarské branky. Soupeřky 2x brejk potrestaly, přičemž podruhé pádily Scheidegger se Stellou na Kubíčkovou úplně samy.

To ale běžela teprve 15. minuta a reprezentantky zatím ladily styl, jakým Švýcarky rozházet v jejich obranném postavení. Od konce úvodní části, kdy zamlklý tým navnadila svižná přesilovka, se jim to začalo dařit víc a víc. Dobře se vypořádaly se 4 oslabeními, začaly účinně přenášet hru ze strany na stranu a nakonec se jim díky brejku a souhře 2 bývalých spoluhráček z Herbadentu Urbánkové a Krupnové po tečované střele povedlo vyrovnat.

Střelkyně, jež podpořila výhru celkem 2 trefami, si v reprezentaci stejně jako ostatní musí zvykat na úplně nové spoluhráčky. Doba, kdy i v českých barvách nastupovala v sehrané pětce z Herbadentu, je pryč. „Ale mám tam Prcu (Terezu Urbánkovou), znám ji, dobře o sobě víme. A Verča Enenkelová hraje podobně jako my, je to příjemné složení,“ libovala si Krupnová. „Ale v současné době se soustředím víc na sebe, na mou hru, protože forma není optimální,“ dodala.

Na druhé straně držela Švýcarky zkrátka mrštná Kubíčková, výbornými obrannými zákroky Bachmaierová a konečně i nepřesnost, když Ulber v přesilovce v ideální pozici vysoko přestřelila odkrytou branku.

Lenka Kubíčková při jednom ze zákroků proti Švýcarkám. Foto: Otakar Prášek

Lenka Kubíčková při jednom ze zákroků proti Švýcarkám. Foto: Otakar Prášek

To už hrály Češky bez Elišky Křížové, jež si v souboji u mantinelu nepříjemně zranila levý kotník. Jenomže motor červeného výběru už v tu chvíli běžel naplno a tým to nijak nerozhodilo. Práci spoluhráček korunovala Urbánková, která si našla v brankovišti volný míček a zavěsila. Češky pak přidaly 2 góly do prázdné branky a zvlášť balet přes celé hřiště Denisy Ratajové přes les Švýcarek stála za to.

I když soupeřky snížily půlminuty před koncem na 3:4, v domácích nehrklo. „Jasně jsme si řekly, že do konce budeme držet míček. Pevně jsem věřila tomu, že to ubráníme. A gól byl jen plus,“ komentovala Krupnová svou trefu, jíž zápas uzavřela. V národním týmu se objevila poprvé od šampionátu v Ostravě, který skončil právě porážkou v zápase o bronz se Švýcarskem. „Vzpomněla jsem si na to, že jsem v reprezentaci hrála naposledy tenhle zápas. Ale nijak mě to neovlivňovalo, atmosféra mistrovství světa a důležitost akce je oproti EFT je úplně něco jiného,“ vyložila.

Přesto výkon týmu nebere na lehkou váhu, spokojená příliš nebyla. „Měly jsme pomalejší rozjezd, nevím, jestli to bylo dané nervozitou, rozkoukáním se. Určitě máme na víc, než jsme dnes odehrály, na tréninku předvádíme lepší hru,“ řekla kriticky.

Výsledek:
Česko – Švýcarsko 5:3 (1:2, 0:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 13. Bachmaierová, 44. Krupnová (Urbánková), 57. Urbánková, 58. Ratajová, 60. Krupnová – 2. Stella, 15. Scheidegger (Stella), 60. Ulber (Wiki). Rozhodčí: Edin, Nilsson (obě Švéd.). Vyloučení: 5:2. Bez využití. Diváci: 353. Nejlepší hráčky utkání: Eliška Krupnová – Tanja Stella.
Česko: Kubíčková – Bachmaierová, Koníčková, Leierová, Ratajová, Theimerová (41. Theimerová), Čapková – Urbánková, Krupnová, Enenkelová – H. Sládečková, Z. Hubáčková, Iveta Hyršlová (30. Poláková) – K. Paloncyová (21. – 50. Křížová), A. Bočanová (21. Kiecková), Řepková (Vojáčková), od 18. navíc Křížová, od 19. navíc Vojáčková. Trenéři: Miroslav Janovský, Lenka Bartošová a Dušan Dudešek.
Švýcarsko: Heini – Haubi, Von Rickenbach, Wüthrich, Zimmerman, Rasmussen, Liechti – Ulber, Rüttimann, Wiki – Scheidegger, Frick, Stella – Wyss, Ludwig, Mischler. Trenéři: Sascha Brendler, Simone Berner a Thomas Wetter.
Tabulka:
1. Švédsko 1 1 0 0 12:5 3
2. ČESKO 1 1 0 0 5:3 3
3. Švýcarsko 1 0 0 1 3:5 0
4. Finsko 1 0 0 1 5:12 0


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*