19. 12. 2014 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Extraligový kolotoč se opět rozjíždí, lákadlem je malé pražské derby

 



Po reprezentační přestávce, kterou zavinilo MS mužů v Göteborgu, se opět rozjíždí extraligový kolotoč. Fanoušci mohou vidět v akci hned 13 čerstvých bronzových medailistů! Zároveň dlouhodobá základní část nejvyšší mužské soutěže vstupuje do své druhé poloviny.

Dnešní zápasy jsou odvetou 7. kola. Všichni soupeři se spolu tím pádem utkali poměrně nedávno (na konci října) a i výsledky jejich prvních duelů mohou napovědět, kdo bude poslední adventní pátek favoritem. Bude rovněž zajímavé sledovat, v jakém rozpoložení a jaké formě se týmy po reprezentační přestávce nachází.

Druhou polovinu základní části načne souboj Vítkovic s Bohemians. Obhájci titulu si v posledním utkání před pauzou připsali rozpačité vítězství po prodloužení v Pardubicích, na domácí palubovce však budou chtít bodovat naplno. Klíčovou otázkou z pohledu Vítkovic bude, jak se přestávka podepsala na formě jejich ofenzivní hvězdy Lukáše Hájka.

Hráči Bohemians už si možná zvykli na nepřítomnost svého trenéra Michala Jedličky, který podle nedávného rozhodnutí disciplinární komise nesmí na lavičku až do konce března. Klokani po nepovedeném vstupu do sezony zabrali. Momentálně se v tabulce nachází na 7. místě, avizovaný útok na elitní čtyřku je ale zatím v nedohlednu. Povede se zelenobílým tentokrát překvapit?

Oba týmy se už v letošní sezoně utkali a to 28. 10. v rámci 7. kola. Sváteční den příliš nesedl tehdy domácím Bohemians, jejich nepovedeného výkonu hosté bezezbytku využili a odvezli si všechny body Na Dubinu po výhře 10:3.

VÍTKOVICE – BOHEMIANS, pátek 18:00

Boleslavští vyhlásili před sezonou útok na Superfinále a vedou si zatím docela dobře. Kromě druhého místa v extraligové tabulce je může těšit i to, že se přes Tatran probojovali do semifinále Poháru. Tým táhne reprezentační střelec Jiří Curney, který je také nejproduktivnějším hráčem celé soutěže.

Nad očekávání kvalitní výkony podávají brněnští, radost jim ale trochu zkazila prohra v prodlouženḯ s Otrokovicemi v posledním zápase před reprezentační přestávkou. Buldoci se kromě ofenzivního lídra Jiřího Juhaňáka spoléhají zejména na výkony někdejšího gólmana juniorské reprezentace Filipa Kejíka.

První měření sil obou týmů v Brně nabídlo napínavou podívanou. Hráči z moravské metropole sahali po překvapivém vítězství, při hře bez brankáře ale vyrovnal reprezentační kapitán Jan Jelínek a v prodloužení rozhodl o vítězství Billy Boys 6:5 Petr Salát.

MLADÁ BOLESLAV – BRNO, pátek 19:00

Otrokovice jsou zatím asi největším zklamáním probíhající sezony. Tým se po odchodu několika zkušených hráčů dlouho hledal, těsně před MS ale přišla výhra nad Brnem v prodloužení, která může Pantery v dalších bojích povzbudit. Rozhodující bude, jak moc se jim během extraligového volna povedlo zapracovat na produktivitě a zakončení. Právě tam totiž loňské semifinalisty tlačí bota nejvíce.

To půlmistři ze Střešovic můžou vykročit do druhé poloviny základní části v naprosté pohodě. Navíc hned 5 svěřenců trenéra Jiřího Jakoubka se může pyšnit čerstvým světovým bronzem a nabyté zkušenosti i sebevědomí budou chtít v domácí soutěži zužitkovat. Pokud Tatran nepředvede hodně podprůměrný výkon, měl by si ze Zlínska odvézt tři body.

Utkání mezi oběma soupeři ve střešovické „stodole“ podle očekávání ovládli svěřenci Jiřího Jakoubka. Na výhře 12:2 měl největší podíl Jan Natov, který vstřelil 3 góly a na další 2 přihrál. Naopak útočník Panterů Tomáš Sovják na tento duel v dobrém vzpomínat nemůže, po zbytečném zákroku u mantinelu totiž obdržel pětiminutový trest.

OTROKOVICE – TATRAN, pátek 19:30

Šlágrem kompletního pátečního kola je pravděpodobně malé pražské derby. Chodov má v kádru hned 4 bronzové hochy z Göteborgu, v extralize ale zatím zůstává hodně za očekáváním. Prohrál se všemi konkurenty z TOP 4 a dělí se o 5. místo právě se svým dnešním soupeřem. I úspěch reprezentantů ve Švédsku by mohl týmu trenéra Davida Podhráského pomoci odrazit se do vyšších pater tabulky.

Výkony Sparty jsou naopak celkem příjemným překvapením. Rudí se prezentují pohlednou hrou a i když nemají ve svém středu výraznou hvězdu, i díky kolektivnímu pojetí se jim daří. Pokud se nestane nic mimořádného, nebude parta kapitána Ondřeje Kadocha v play off chybět.

Zajímavé bude utkání pro čtveřici hráčů, kteří dříve působili v dresu soupeře. Na Spartě dříve působili nynější Chodováci Michal Strachota a David Bouša, zkušenost s Jižním Městem mají sparťané Michael Rodina a Jakub Vrána. První zápas obou soupeřů ovládl chodovský obr Jan Barák, který nepustil za svá záda ani jeden míček a stal se dosud jediným gólmanem, který v probíhající sezoně vychytal nulu. Zejména díky němu Chodov zvítězil 5:0.

Chodovští chystají na poslední domácí zápas v kalendářním roce 2014 tombolu, v níž diváci budou moci vyhrát například dresy jednotlivých hráčů.

CHODOV – SPARTA, pátek 20:00

Dva týmy, kterým zatím sezona nevychází podle představ, se utkají na Vinohradech. Domácí získali během 11 kol pouze 3 body za výhru nad Otrokovicemi a už se prakticky rozloučili s myšlenkami na play off. Svěřenci Jana Pazdery chtějí ve druhé polovině základní části hlavně nabrat herní pohodu a sebevědomí před očekávanými boji o udržení. Uvidíme, zda jim v tom přímo na hřišti pomůže i velezkušený Dalibor Nigrin, jehož si kouč SKV vytáhl z B týmu.

To ostravští ještě živí šanci na účast mezi nejlepší osmičkou, na osmý Liberec ztrácejí pouhé 4 body. Devítinásobným vícemistrům velmi pomohl příchod veterána Štěpána Láji, jenž zatím chytá skvěle a k lepším výkonům tím vyburcoval i své spoluhráče z obrany a útoku. Právě zápas v „Rieger aréně“ ukáže, jak moc se bude muset s FBC v bojích o play off počítat.

První utkání mezi oběma soupeři v této sezoně vyhrálo v Ostravě domácí FBC, když zejména díky výborné první třetině zdolalo Sokoly 5:3.

VINOHRADY – OSTRAVA, pátek 20:00

Veledůležitý duel je na programu v Liberci. Přijedou tam Pardubice, které na nepopulárním 9. místě ztrácejí pouze bodík právě na partu zpod Ještědu. Ta v posledních dnech přišla o ruského reprezentanta Dmitrije Uglanova, jenž byl v obranné dvojici s kapitánem Markem Štěpánkem jedním z klíčových hráčů Severočechů. To ofenzivní tahoun Liberce Radek Valeš bude chtít ukázat, že patří do českého národního týmu i když se nevešel do konečné nominace na MS.

Větší štěstí měl pardubický lídr Martin Zozulák a může se těšit z cenného kovu. Právě na něj a jeho spolupráci s mladým tvůrcem hry Jakubem Burianem Východočeši spoléhají. Skvělé výkony podává gólman Zdeněk Tvrdý, proti Vítkovicím se vytáhl i jeho náhradník Jakub Levínský. Páteční souboj každopádně hodně napoví o tom, na koho nakonec zbyde v boji o play off Černý Petr.

První utkání mezi oběma soupeři se odehrálo před kamerami České televize a o vítězi muselo rozhodnout až prodloužení. Bonusový bod v něm vystřelil Pardubicím právě Martin Zozulák.

LIBEREC – PARDUBICE, pátek 20:15


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*