Matěj Jendrišák. Foto: Štěpán Černý Matěj Jendrišák. Foto: Štěpán Černý
31. 12. 2014 Ostatní (0) KOMENTÁŘŮ

KRÁLEM JE MATĚJ JENDRIŠÁK! Top 10 českých florbalistů roku 2014

 



Nejlepším českým florbalistou roku 2014 zvolila redakce florbal.cz útočníka švédského Linköpingu a centra první formace národního týmu Matěje Jendrišáka. Havířovský rodák a ještě na jaře opora Chodova vystřídal na pomyslném trůnu Martina Tokoše. Mezi 5 nejlepších se vešel jen jediný zástupce české extraligy a do elitní desítky se letos hlásí 2 úplní nováčci.

Navrátilci mezi elitu jsou Jiří Curney, který se v anketě objevil naposledy v roce 2011, po roce jsou zpět veterán Tomáš Kafka i střešovický univerzál Martin Richter. Vůbec poprvé jsou ve výběru 10 nejlepších českých hráčů Ondřej Mikeš a Lukáš Hájek. Matěj Jendrišák je jediným mužem, kterému se podařilo dostat se do výběhu TOP 10 ve 4 letech za sebou.

1. Matěj Jendrišák (TJ JM Chodov / Linköping IBK, Švéd.)
Loni:
6. místo

Matěj Jendrišák. Foto: Martin Flousek, xflorbal.cz

Matěj Jendrišák. Foto: Martin Flousek, xflorbal.cz

Dnes už není pochyb. Poctivá práce a správně načasovaný přestup do nejlepší ligy světa udělaly z Matěje Jendrišáka na celém světě uznávanou florbalovou osobnost. Urostlý centr potvrdil svou kvalitu i ve Švédsku, kde pomalu přebírá roli lídra týmu a v polovině soutěže je nejproduktivnějším hráčem „Crusaders“, kteří dlouhou dobu vedli tabulku soutěže a do nového roku vstoupí ze 2. příčky. Pozici nejlepšího florbalisty roku si ale vysloužil i skvělými výkony v reprezentaci. Právě jeho gól rozhodl o historicky prvním vítězství nad neporazitelným Švédskem. A opět jeho trefa v zápase o 3. místo na mistrovství světa znamenala zisk bronzových medailí.

2. Patrik Suchánek (IBK Dalen, Švéd.)
Loni:
3. místo

Patrik Suchánek. Foto: Štěpán Černý

Patrik Suchánek. Foto: Štěpán Černý

Odešel na sever dokazovat, že na florbal v nejtvrdší lize světa není potřeba mít 2 metry vzrůstu. Nebál se, zdravou drzostí a svými výkony si řekl o místo v základní sestavě Dalenu. Když zrovna nemůže nastoupit, hra týmu trochu vázne. Své si odehrál i za reprezentaci. Je jednoznačně nejkreativnějším obráncem a z jeho práce těží „vítkovická“ formace. O tom, že je také tvrďák, už není pochyb. Poslední 4 zápasy na MS odehrál se zlomeným nosem a nedal to znát.

3. Jiří Curney (BILLY BOY Mladá Boleslav)
Loni: –

Jiří Curney. Foto: Štěpán Černý

Jiří Curney. Foto: Štěpán Černý

Třinecký odchovanec převzal po odchodu Matěje Jendrišáka do Švédska pozici nejlepšího hráče české extraligy a vévodí kanadskému bodování. Pokud mu to hraje, Billy Boys vyhrávají. A v tahounovi Boleslavi našel spolehlivého kanonýra i národní tým. Dvěma góly se podílel na památné výhře nad Švédy, na MS byl pak důležitou postavou obou utkání se Švýcary.

4. Martin Tokoš (IBK Dalen, Švéd.)
Loni: 1. místo

Martin Tokoš. Foto: Štěpán Černý

Martin Tokoš. Foto: Štěpán Černý

Se začátkem roku 2014 se ve Švédsku přestěhoval na sever a chvíli se v dresu Dalenu hledal. Ale poté, co se aklimatizoval, už zase začal dávat góly. Trochu ho sice ve druhé polovině sezony zbrzdilo zranění, nakonec se ale vrátil a pomalu se rozehrál do slušné formy. Reprezentace pak těžila hlavně z jeho rychlosti, na světě možná není lepšího hráče na forčekink.

5. Patrik Dóža (Pixbo Wallenstam, Švéd.)
Loni: 8. místo

Patrik Dóža. Foto: Štěpán Černý

Patrik Dóža. Foto: Štěpán Černý

Mladý šikula letos možná ještě víc než ve své premiérové sezoně poznává, jak těžké je prosadit se ve švédské Superlize. Na jaře patřil do elitní formace Pixba, na podzim ho trenéři v klubu šetřili a sám říká, že chce změnit dres. Extratřídu ale ukázal v reprezentaci. Na mistrovství světa při své první účasti střílel veledůležité góly, mezi nimi i ten vyrovnávací v utkání o bronz.

6. Ondřej Mikeš (TJ JM Chodov)
Loni: –

Ondřej Mikeš. Foto: Štěpán Černý

Ondřej Mikeš. Foto: Štěpán Černý

Jeho premiérový gól na MS bohužel rozhodčí neviděli, i přesto si ale čerstvý ženáč z pražského Jižního Města vysloužil letošními výkony místo v nejlepší desítce. Chodovský univerzál je mužem, který bez mrknutí oka plní černou práci a zároveň zásobuje parťáka Toma Ondruška gólovými nahrávkami. Na mistrovství světa svým výkonem držel třetí formaci, pro národní tým se stal nepostradatelným.

7. Michal Podhráský (Tatran Střešovice / TPS Turku, Fin.)
Loni: 9. místo

Michal Podhráský. Foto: Štěpán Černý

Michal Podhráský. Foto: Štěpán Černý

Na pozici obránce najdete mezi českými florbalisty stěží většího poctivce. Ve své poslední sezoně za Tatran zaujal zejména fantastickou statistikou, díky níž vyhrál se 39 kladnými body plus/minus bodování účasti na hřišti při vstřelených brankách. Po Superfinále se rozhodl, že zkusí štěstí ve Finsku a v týmu TPS Turku je třetím nejproduktivnějším hráčem, i když hraje ve 2. formaci a v obraně. Na MS hrál stabilně a bez větších výkyvů.

8. Tomáš Kafka (Tatran Střešovice)
Loni: –

Tomáš Kafka. Foto: Štěpán Černý

Tomáš Kafka. Foto: Štěpán Černý

Kvalita, stabilní výkony a zkušenosti. Proto si vybral veterána do branky národního týmu trenér Radim Cepek. Muž, kterého jen tak něco nerozhodí, si letos opět drží výjimečné statistiky v extralize a po roce pauzy se opět vrátil do TOP10. Reprezentaci pak na svém 8. mistrovství světa dovedl k bronzu. Spoluhráči mu věří a nakonec Kafkovi děkovali za zázračné zákroky, které pravidelně vytahoval v posledních minutách zápasu.

9. Lukáš Hájek (1. SC Vítkovice)
Loni: –

Lukáš Hájek. Foto: Martin Flousek, xflorbal.cz

Lukáš Hájek. Foto: Martin Flousek, xflorbal.cz

Jeho hvězda začala naplno zářit se startem jarního play off, které Vítkovice dotáhly až k obhajobě mistrovského titulu. Dlouho nenápadný forvard na sebe vzal úlohu střelce a zařizoval veledůležité góly. Chuť mu vydržela i do druhé poloviny sezony. Reprezentační trenéry zatím sice ještě neoslovil, ale je to právě on, kdo momentálně táhne tým z Dubiny.

10. Martin Richter (Tatran Střešovice)
Loni: –

Martin Richter. Foto: Martin Flousek, xflorbal.cz

Martin Richter. Foto: Martin Flousek, xflorbal.cz

Tatran ho přesvědčil, aby zůstal a udělal dobře. Univerzál, jakých je málo, pomalu předává ve Střešovicích zkušenosti mladším. Stále patří k lídrům a nebýt jeho, měly by to ofenzivní hvězdy Jan Natov s Markem Vávrou rozhodně těžší. Reprezentaci ale zklamal. Když přišel ke kormidlu Radim Cepek, oznámil, že za národní tým už hrát nechce. Možná škoda…

Historie ankety:

2013:
1. Martin Tokoš
2. Vojtěch Skalík
3. Patrik Suchánek

4. Milan Tomašík
5. Martin Ostřanský
6. Matěj Jendrišák
7. Martin Zozulák
8. Patrik Dóža
9. Michal Podhráský
10. Petr Novotný

2012:
1. Milan Tomašík
2. Martin Tokoš
3. Tomáš Kafka

4. Jan Jelínek
5. Matěj Jendrišák
6. Martin Richter
7. Petr Kološ
8. Vojtěch Skalík
9. Aleš Zálesný
10. Michal Podhráský

2011:
1. David Rytych
2. Matěj Jendrišák
3. Milan Tomašík

4. Vojtěch Skalík
5. Jan Jelínek
6. Milan Garčar
7. Petr Skácel
8. Tomáš Kafka
9. Tom Ondrušek
10. Jiří Curney


Autor: redakce florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*