Vítkovice se radují po vítěztství v Superfinále 2014. Foto: Martin Flousek Vítkovice se radují po vítěztství v Superfinále 2014. Foto: Martin Flousek
5. 1. 2015 Pohár mistrů (0) KOMENTÁŘŮ

Proč nebude Pohár mistrů v Ostravě? Nikdo nás neoslovil, mrzí Vítkovice

 



Pohár mistrů se v říjnu 2015 uskuteční v Mladé Boleslavi. Turnaj pro 12 špičkových týmů bude hostit tamní zimní stadion. Nespokojeni jsou ale v Ostravě, setkání evropských šampionů by prý také zvládli uspořádat. Jenže florbalové činovníky z města, odkud pocházejí oba aktuální čeští mistři, nikdo neoslovil.

Ostrava naposledy hostila setkání mistrů v lednu roku 2006. Tehdy paradoxně na severu Moravy reprezentovaly český florbal týmy střešovického Tatranu a ženy Liberce. Publikum fandilo sice Čechům, ale rozhodně ne svým.

Když se pak Pohár mistrů do rukou českého florbalu vracel, dostala v říjnu 2011 šanci Mladá Boleslav. A dlouho nebylo jasné, kdo uspořádá stejné klání letos. Nakonec je to opět středočeské průmyslové město.

Což v Ostravě vyvolalo nelibost. „Ta informace mě zaskočila. V Mladé Boleslavi měli turnaj před 4 lety a věřili jsme, že by se po 9 letech mohl vrátit k nám. Zvlášť, když jsme loni vyhráli mužské i ženské mistrovské tituly,“ říká předseda 1. SC Vítkovice Tomáš Krásný. „Nikdo nás ale ani neoslovil, vůbec jsme netušili, kdy a jak se o pořadatelství jedná,“ diví se.

Tomáš Krásný. Foto: Jiří Zerzoň

Tomáš Krásný. Foto: Jiří Zerzoň

Městského konkurenta se zastali i zástupci FBC Ostrava. „Byl jsem překvapený, že to opět přidělili Mladé Boleslavi,“ připouští šéf klubu Rolf Franke, jenž turnaj organizoval před 9 lety. „Důležité by bylo propojení na město, ale myslím, že by se toho Ostrava dokázala zhostit. Zřejmě však rozhodovaly jiné aspekty. V Ostravě bylo nedávno mistrovství světa žen. A volba Mladé Boleslavi možná byla pro ČFbU jednodušší a na jistotu, stejný turnaj tam už proběhl,“ myslí si Franke.

Prezident České florbalové unie Filip Šuman potvrdil, že o Ostravě se v tomto případě vůbec neuvažovalo. „Opravdu jsme tam nikoho neoslovovali. Měsíc po Poháru mistrů budeme v Česku pořádat turnaj Euro Floorball Tour, které plánujeme odehrát na Moravě, proto bylo uvažováno o organizaci tohoto turnaje v Čechách,“ říká Šuman.

Okolo soutěže prý byly jiné starosti, než ta, kde se uskuteční. „Největší komplikace byla v tom, že ještě v listopadu nebylo jisté, zda Pohár mistrů v daném formátu bude pokračovat. Smlouvy se podepsaly až v prosinci. Nebylo moc času,“ vysvětluje první muž českého florbalu.

Mladá Boleslav se následně ukázala jako sázka na jistotu. „V průběhu loňského roku nás v tomto tématu oslovila právě Mladá Boleslav a Sparta Praha. Sáhlo se po osvědčeném řešení, Boleslav nás přesvědčila, že o turnaj má opravdu zájem,“ dodává Šuman.

Jeho slova potvrzuje viceprezident ČFbU Daniel Novák. „Pro Mladou Boleslav jednoznačně rozhodl aktivní zájem a silný marketing. Florbal tam má velmi dobrou podporu města a také lokálních partnerů,“ přibližuje Novák.

Zimní stadion Sareza Ostrava

Zimní stadion Sareza Ostrava

Zájem Ostravy přišel až po rozhodnutí a rivalita mezi Mladou Boleslaví a Vítkovicemi zřejmě i kvůli této záležitosti vzroste. „Turnaj bychom dokázali uspořádat. Určitě bychom ho v tom případě vrátili na zimní stadion v Porubě, kde měl úspěch. A kdybychom byli osloveni, věřím, že by se nám podařilo získat i dostatek podpory města,“ myslí si Krásný. Minimálně 4 roky si však Ostrava coby hostitel Poháru mistrů bude muset počkat.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*