Jakub Robenek věří, že jeho tým přejde čtvrtfinále. Foto: Ladislav Káňa - fbcostrava.cz
28. 1. 2015 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Robenek o červené kartě: Sudí chybovali, ale má reakce byla příliš emotivní

 



Není častým jevem, aby v extralize žen padla červená karta. Naposledy se to stalo v sezoně 2004/05 Květoslavě Kočové z Ústí nad Labem. Ve víkendovém šlágru o play off mezi Ostravou a Olomoucí se však červenalo před očima ostravského trenéra Jakuba Robenka za kritiku mužů s píšťalkou. Mladý trenér pro Florbal.cz přiznal, že si sice myslí, že rozhodčí udělali fatální chybu, avšak jeho reakce nebyla přiměřená. Sudím se podle svých slov po utkání v šatně omluvil.

V duelu šlo o hodně: oba týmy bojují na hraně postupu do play off a musejí se ohlížet na dotírající ELITE. Vítěz utkání by se vysněné metě pořádně přiblížil. „Celý zápas byl z naší strany nervózní a nepovedený, takže jsem měl ke spokojenosti daleko, což se v závěru projevilo,“ hodnotí Jakub Robenek.

Na výbuch bylo zaděláno už na konci základní hrací doby. „Nastala tam sporná situace, kdy soupeři nebyl odpískán faul, načež jsme 2minutové vyloučení obdrželi my,“ vrací se kouč Ostravy k zákroku Pavly Nguyenové v čase 58:12 (za stavu 5:5), který sudí ocenili trestem. „Jasný faul. Ale pokud měli odvahu v daném čase vyloučit naši hráčku, měli vylučovat také soupeře zhruba 2 minuty předtím,“ myslí si charismatický bývalý útočník.

Se sudími Petříkem a Podlesným na toto téma debatoval v přestávce před prodloužením. „No a v něm přišla dle mého názoru jejich fatální chyba,“ začne popisovat osudný střet u mantinelu na polovině hřiště mezi ostravskou Radanou Kahánkovou a olomouckou Renatou Bestrovou, která v běhu do stojící soupeřky vrazila, zrovna když se po hřišti rozhlížela, kde má volné spoluhráčky. „Situace vypadala ošklivě, to ano, ale ze strany naší obránkyně naprosto v souladu s pravidly,“ stojí si za svým ostravský trenér.

A hned našel také zajímavé přirovnání z běžného života. „Pokud řidič trefí autem strom, který na tom místě stojí už 20 let, nenajde se nikdo, kdo bude tvrdit, že to je chyba toho stromu,“ obhajuje Kahánkovou.

Dvouminutová přesilovka 5 na 3, to je mečbol, který se musí v takovém utkání proměnit – a Olomouc to zásluhou Pantělejevové dokázala. „Samozřejmě, červená karta je má chyba a byl jsem potrestán tím, že jsme přišli o důležitý bod. Přesilovka 5 na 4 a 5 na 3 se nedá srovnat,“ říká.

Navzdory svému přesvědčení o jejich chybě, sudím se za vulgarity omluvil. „Po zápase jsme si to v šatně vyříkali a proběhla moje omluva,“ přibližuje Robenek. „Podotýkám, že inkriminovanou situaci viděla stejně naprostá většina lidí v hale, ale to mé chování neomlouvá,“ kaje se.

Červená karta typu 2 znamená, že pro následující, rovněž nesmírně důležité, utkání proti Tatranu nemůže Robenek na střídačku. „Musíme probrat, jak přesně to bude fungovat, nicméně Tomáš Svačinka má volno, takže bude na lavičce. A tím, že hrajeme doma, je to i pro mě o něco snadnější,“ konstatuje ostravský kouč.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*