Vysmátý Vojtěch Procházka (úplně vlevo) se se spoluhráči raduje z gólu. Foto: Florbal Chodov. Vysmátý Vojtěch Procházka (úplně vlevo) se se spoluhráči raduje z gólu. Foto: Florbal Chodov.
5. 3. 2015 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Neměl jsem z florbalu radost, říká Procházka. Teď je zpátky!

 



Svědky zajímavého návratu byli diváci zápasu závěrečného kola základní části mezi Chodovem a Otrokovicemi. Bývalý juniorský reprezentant Vojtěch Procházka po téměř po dvou letech znovu vyzkoušel extraligový florbal a hned si připsal gólovou asistenci. A Chodovu pomůže i v play off.

Datum 21. 04. 2013 znamenalo pro chodovský florbal malou tragédii. Našlapaný juniorský tým z Jižního Města nezvládl rozhodující zápas play down v Liberci, prohrál 5:7 a z nejvyšší soutěže sestoupil. Právě tehdy odehrál Procházka svůj na dlouhou dobu poslední zápas – po sezóně nečekaně (a podle mnohých unáhleně) svou slibně rozjetou kariéru ukončil.

Odchovanec znojemského florbalu však přiznává, že rozhodnutí zrálo v jeho hlavě už delší dobu. „S juniorskou reprezentací jsem mohl jet na poslední soustředění před MS, ale odmítl jsem,“ šokuje. „Měl jsem toho strašně moc. Maturoval jsem, bydlel jsem sám v novém městě. Z florbalu už jsem neměl radost a cítil jsem, že chci od života něco jiného,“ říká.

V kontaktu s florbalovou komunitou byl ale neustále prostřednictvím svých přátel a známých. Když v prosinci končil přestupní termín, začali se mu ozývat kamarádi z různých oddílů. „Psali mi ,Pojď hrát k nám, potřebujeme postoupit!‘ nebo ,Pojď hrát k nám, abysme nespadli!‘… A do toho bylo ještě mistrovství světa, na kterém to klukům šlo parádně a byl to obrovský emocionální zážitek,“ vzpomíná Procházka na souhru okolností, které v něm vzbudili touhu vzít opět florbalku do ruky.

Rozhodl se odvážně zkusit štěstí tam, kde skončil. „Napsal jsem Péťovi Pražákovi a Martinovi Pražanovi, kdy mají trénink,“ přibližuje. „Pak jsem zavolal Davidovi Podhráskému, který nejdřív dělal překvapeného, ale kluci už mu samozřejmě všechno vykecali,“ směje se. Nakonec se zapojil se s takovou vervou, že od té doby ani jediný trénink nevynechal.

Do prvního oficiálního soutěžního utkání po svém comebacku však naskočil v dresu divizní Kutné Hory. „Chtěl jsem co nejdříve hrát zápasy a bylo mi jasné, že nemůžu po dvou letech hned do extraligy,“ přiznává. Na Chodov zrovna putoval z Kutné Hory nadějný junior a nejproduktivnější hráč týmu Michal Kareš a Procházka dostal nelehký úkol ho nahradit.

Záskok dopadl na výbornou. 21letý útočník ukázal, že ze svého florbalového umění během dlouhé pauzy mnoho nezapomněl. „Bylo to ale hlavně o té partě, prostě mě florbal zase bavil,“ září spokojeností. V 6 zápasech zaznamenal 6 gólů a 7 asistencí, tým v nich získal plný počet 18 bodů a z poslední pozice se posunul do klidného středu tabulky.

V závěrečném kole základní části se už jmenovec chodovské legendy Lukáše Procházky poprvé objevil na soupisce týmu z Jižního Města. Zápas sice začal na střídačce, ve třetí třetině ale společně s Vladimírem Běhavým nastoupil místo Filipa Chmelíčka a Tomáše Vojtíška do formace Michala Klápy.

Navzdory více než rok a půl dlouhému hernímu výpadku mu tempo nejvyšší české soutěže nedělalo žádné problémy. „Přeci jen už čtvrt roku trénuju s jedněmi z nejlepších hráčů na světě, takže na nějaké úrovni jsem. Není to tak, že bych teď přišel z ulice a začal hrát,“ vysvětluje.

Při své obnovené premiéře se minutu před koncem Procházka radoval i z kanadského bodu, když Běhavému přihrával na poslední chodovskou branku. „Je to super. Než jsme šli na poslední střídání, říkali jsme si, že dáme gól. Takže jsme si z toho dělali srandu, že jsme to dobře naplánovali,“ prozrazuje s úsměvem student pražské VŠE.

Procházka odvedl sympatický výkon a u příležitosti restartu své kariéry byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. Šéf chodovské střídačky a Procházkův bývalý spoluhráč Podhráský s ním počítá i do play off. „Hostování v Kutné Hoře mi skončilo minulou neděli, pro play off už budu plnohodnotným členem chodovského kádru,“ potvrzuje Vojtěch Procházka.

Vítkovická obrana má tak další důvod mít se na pozoru. Tomuhle mladíkovi už totiž radost z florbalu rozhodně nechybí.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*