O trofej Flora Florbal jsou tři vážní uchazeči. Foto: Vlaďka Zoubková - florbalvitkovice.cz
6. 3. 2015 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Začíná boj o extraligový titul aneb ohrozí někdo elitní trio?

 



Vítkovice loni ukončily hegemonii Herbadentu a netají se tím, že by se na trůnu rády udržely. Herbadent sice prošel generační obměnou, nicméně vyhrál základní část a chtěl by Ostravankám primát uzmout. A do třetice lvice z Chodova, které v létě výrazně posílily ofenzívu a konečně chtějí projít do Superfinále. Elitní trio ztratilo v základní části body pouze ve vzájemných utkáních, hlavní otázkou tedy je, zda-li jej dokáže někdo zastavit? Čtvrtfinále play off startuje již zítra.

Herbadent Praha 11 SJM – Sokol Židenice EUROCOMPANIES
V sezoně: 12:3 a 8:3
Kdy se hrají první čtyři duely: zítra 17.00 a neděle 13.30 (SH Jižní Město), sobota 14. března 17.00 a neděle 15. března 14.00 (SH SportPoint Brno)

Herbadent musí za čtvrtfinálovým soupeřem cestovat mimo Prahu a vybral si výjezd do Brna. V prvním vzájemném utkání porazil Židenice 12:3, v Brně pak vyhrál 8:3. V prvním utkání o sobě dala hned vědět Monika Slavíková, která extraligový debut ozdobila čtyřmi brankami.

Židenice svou kůži ale zadarmo nedají. Družina trenéra Martina Hájka letos zažívá, odečteme-li první dvě kola, vzestup, který korunovala v posledním kole výhrou 7:6 nad Bohemians. Tým táhne nestárnoucí Andrea Dernerová, povedl se také příchod tří hráček z Uherského Brodu – Jessicy Zlámalové, Kamily Pravcové a Martiny Indrové.

1. SC Vítkovice Oxdog – FBC ČPP BONUSIA Ostrava
V sezoně: 13:1 a 9:1
Kdy se hrají první čtyři duely: zítra 15.00 a neděle 15.00 (SC Dubina Ostrava), sobota 14. 3. 14:30 a neděle 15. 3. 14:30 (ČPP Aréna Ostrava)

Čtvrtfinálová ostravská bitva se uskuteční po třech letech, během kterých se toho mezi oběma týmy hodně událo. Vše začalo příchodem tehdejšího trenéra žen FBC Ostrava Dušana Dudeška do Vítkovic, který přišel s myšlenkou vytvořit jeden ostravský opravdu konkurence schopný tým, který by dokázal více konkurovat tehdy dominantnímu Herbadentu. Vítkovice tak zaplatily za přestupy Halfarové, Ratajové a Šupákové a začaly budovat nový tým, FBC nakonec na rok skončilo v první lize.

Dudeškův plán vyšel, Vítkovice loni zvedly nad hlavu pohár pro mistryně ligy a na Poháru mistryň dokráčely do historického finále. FBC po ročním pobytu v první lize využilo nabídky přihlásit se do nejvyšší soutěže a udrželo se v baráži, letos míří po svém „restartu“ premiérově do play off. Před třemi lety dokázaly hráčky tehdejšího Remedica senzačně vyhrát první utkání, jak potrápí obrovského favorita letos?

TJ JM FAT PIPE Chodov – TEMPISH FBS Olomouc
V sezoně: 7:2 a 8:1
Kdy se hrají první čtyři duely: zítra 14.00 a neděle 16.30 (SH Jižní Město), pátek 13. března 20:00 a sobota 14. března 14.30 (SH Čajkaréna Olomouc)

Poslední z elitní trojice si vybral Olomouc. Chodov sice zatím v sezoně své dva hlavní soupeře neporazil, za to se mu ale rovněž nepovedlo ztratit body s nikým jiným, přičemž loni jej o body obrala právě Olomouc. Tým trenérky Michaely Marešové se netají finálovými ambicemi, přivedl množství zkušených útočnic, ovšem mívá problémy v obraně.

Hanačky získaly před sezonou Simonu Kabelákovou z Liberce a po roce, podruhé pod vedením Pavla Hausnera, budou hrát o medaile. V sezoně si sice družstvo prošlo krizí, ale zvládlo klíčová utkání, což v konečném účtování rozhodlo.

FbŠ „pipni.cz“ Bohemians – Crazy girls FBC Liberec
V sezoně: 4:2 a 5:4
Kdy se hrají první čtyři duely: zítra 17.00 a neděle 19.00 (SH Děkanka), pátek 13. března 19:30 a sobota 14. března 19:30 (SH ZŠ Dobiášova Liberec)

V klasickém play off by se Bohemians utkali s Židenicemi a Liberec s Chodovem, v tom florbalovém však na sebe tyto týmy „zbyly“ a utkají se tak v repríze loňského čtvrtfinále.

Loni sáhl Liberec k nečekané změně, kdy dosavadní trenérka Lenka Bartošová nastoupila do pole a na lavičce velel Tomáš Erben, letos se prý nic podobného zatím nechystá a extraliga žen tak uvidí souboj dvou trenérek: Bartošovou na druhé straně totiž doplní Zuzana Jelínková, které zase nebude moci pomáhat Michal Jedlička.

Liberec doplácí na úzký kádr, jemuž dominují tři reprezentantky – Koničková, Leierová a vítězka kanadského bodování Mlejnková, Bohemians zase prošly generační obměnou a potýkají se s odchodem zkušených hráček, v bráně však mají jistotu v Kreisingerové. Papírově nejvyrovnanější bitva skončila loni 4:1 pro Bohemians, jak tomu bude letos?


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*