Mika Kohonen. Foto: Per Wiklund Mika Kohonen. Foto: Per Wiklund
1. 4. 2015 Švédsko (4) KOMENTÁŘŮ

Potupný konec ikony s číslem 29! Kohonen se dozvěděl, že ho nechtějí

 



Dlouhých 10 let věrně sloužil, pro Storvretu vyhrál 3 švédské tituly. Jenže čas Miky Kohonena se prý naplnil. Alespoň si to myslí tým z Uppsaly, do nové sezony s florbalovým fenoménem nepočítá. A finský veterán se netají tím, že ho jednání klubu, se kterým spojil téměř polovinu své bohaté kariéry, velmi zklamalo.

Sezona skončila pro Storvretu fiaskem. Nedostala se ani do play off, ale těžko z toho vinit právě finskou ikonu. Mika Kohonen byl dlouho zraněný, léčil operované koleno, pak bojoval s depresemi. Když však viděl trápení svého týmu, vrátil se do tréninku, do zápasů a bojoval. Nestačilo to, ale bylo vidět, že mu na Storvretě záleží.

Po sezoně nastalo v Uppsale účtování a trenér Stefan Forsman dostal na starost vybudovat tým, který příště uspěje. Jenže vyšlo najevo, že Kohonen na seznamu žádoucích chybí. „Jsem smutný, to je to slovo,“ říkal finský matador novinářům serveru UNT. „Myslím, že je to nejhloupější rozhodnutí, které jsem ve florbalu zažil,“ dodal.

Mika Kohonen. Foto: Per Wiklund

Mika Kohonen. Foto: Per Wiklund

Mika Kohonen chtěl totiž zakončit svou báječnou kariéru tam, kde mnohokrát vyprodal arénu Fyrishov. Na Storvretu chodilo často přes 2000 diváků na běžný ligový zápas. Jenže plány musí změnit. „Konec, jaký jsem chtěl, nebude. Mám tu rodinu, která mě podporuje, opravdu jsme žili Storvretou. O to je to těžší,“ mrzelo ho.

To, že už není chtěný, se dozvěděl na setkání s trenérem Forsmanem, manažerem klubu Kimem Knudsenem a šéfem Matsem Åkerlundem. Vedení mělo jasno. Kohonenovi skončila smlouva a novou už mu nabídnout nechtělo. Prý se ani moc nediskutovalo. „To nebylo žádné vyjednávání. Oni věří, že pro Storvretu bude lepší, když tam nebudu. Řekl jsem, že jsem nikdy necítil potřebu chlubit se nějakými úspěchy, ale vím, co jsem udělal a znamenal pro Storvretu. To setkání však bylo neuctivé,“ rozpovídal se Fin.

Mika Kohonen. Foto: Per Wiklund

Mika Kohonen. Foto: Per Wiklund

Poté, co se Kohonenova slova dostala přes média na veřejnost, zareagovala i Storvreta. „Mojí misí je nyní vybudovat tým pro budoucnost a udělat další krok ve vývoji klubu,“ sdělil trenér Stefan Forsman, který má bezmeznou důvěru v prohlášení.

Stefan Forsman. Foto: Per Wiklund

Stefan Forsman. Foto: Per Wiklund

Slova Miky Kohonena však znamenají i jednu důležitou zprávu. Fin s číslem 29 končit nechce. „Nějakou dobu to bude trvat, než si budu jistý, kam půjdu hrát. Hlavně ale potřebuju strávit to, že už nebudu moci nosit ten červený dres,“ sdělil smutně.

Na stůl se mu zřejmě sesypou nabídky z konkurenčních klubů. Pokračovat bude, jen je otázkou, kde. Z Uppsaly, kde se jeho rodina usadila, by se stěhovat nemusel. Ve městě sídlí i tým Sirius, který letos dopadl lépe než Storvreta. Daleko není ani do Falunu, který vede bývalý Kohonenův kouč a spoluhráč z Balrogu Thomas Brottmann. A ve hře může být i návrat do rodného Finska. S bratrem Mikkem vlastně také ještě nikdy nehrál…

Mika Kohonen. Foto: Jörgen Wallinder.

Mika Kohonen. Foto: Jörgen Wallinder.

Přesto: je to síla. Ještě nedávno byl považován za nejlepšího hráče světa, vyhrál 2x mistrovství světa, Pohár mistrů a 3x švédskou ligu. A nyní ho klub, kterému dal duši, vlastně vyhnal…


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*