Vojtěch Skalík Vojtěch Skalík
22. 4. 2015 Reprezentace (18) KOMENTÁŘŮ

Skalík oznámil konec v repre. Kvůli komunikaci s trenérem Cepkem, říká

 



Vojtěch Skalík zřejmě už nikdy neoblékne dres českého národního týmu. V pondělí večer oznámil trenérovi Radimovi Cepkovi konec reprezentační kariéry. A v rozhovoru pro florbal.cz přiznal, že to bylo zejména kvůli jednání kouče národního týmu.

Skalíka přitom Radim Cepek chtěl dodatečně povolat na turnaj Euro Floorball Tour do švédského Sandvikenu. Na poslední chvíli se totiž omluvil zraněný Jan Natov. Jenže Skalík oznámil, že nemá zájem. „Oficiálně jsem skončil v reprezentaci,“ oznámil.

Dva dny předtím přitom v dobré formě odehrál premiéru švýcarského Superfinále. Dal gól a přispěl k velkému dramatu. Přesto se svým týmem Alligator Malans musel vytrpět prohru 5:6.
„Bylo to hezké, atmosféra parádní, akorát jsme ten zápas nezvládli tak, jak jsme chtěli a zaspali jsme vždy začátky třetin. Málo jsme asi věřili ve vítězství a vyhrávali málo osobních soubojů. Wiler byl v ten den lepší, my se na góly hodně nadřeli,“ vyprávěl český střelec z Malans.

Pokud někdo kritizuje systém a určitou nespravedlnost toho, že se hraje na jediný zápas, Vojtěch Skalík to není: „Superfinále jako zkušenost a událost bylo super a opravdu to podporuji. Pro sport jako reklama je to nejlepší věc. A hlavně byl zápas vysílán v jedné z hlavních televizí v celém Švýcarsku.“

Švýcarské Superfinále. Foto: Erwin Keller, unihockey.ch

Švýcarské Superfinále. Foto: Erwin Keller, unihockey.ch

Prohra v boji o titul mrzela. Další mrzutost pak vyřešil Skalík dva dny po konci sezony sám. „V pondělí mi Radim Cepek zase volal, že mu vypadl hráč a že jestli mám zájem. Řekl jsem, že nemám a upřímně se mi ani po téhle sezoně nechce a rád bych v reprezentaci skončil. Jediné, co mě mrzí, je to, že jsem se s klukama nerozloučil. Aspoň takhle na dálku jim přeji vše nej do budoucnosti,“ říká Vojtěch Skalík.

Otevřel tak v podstatě opět nepříjemné rány, které schytal při jednáních s trenérem národního týmu. Pokaždé když ho Cepek povolával, nedokázal si zařídit volno pro národní tým. „Minulý rok jsem nejel v květnu na Turnaj čtyř zemí, protože jsem měl závěrečné zkoušky ve škole, které pro mě byly v ten moment důležitější. Trenér mi řekl, ať si vyberu. Buď přijedu anebo už nikdy nemusím jezdit. Postavil mě před hotovou věc,“ vysvětluje. „Možná chápu jeho striktní přístup, ale prostě to nešlo. Už tehdy jsem musel říct nikdy. Pak mě ještě jednou zval na soustředění, ale já s tím ani nepočítal a dovolenou jsem měl naplánovanou jinak, než na florbalové soustředění,“ líčí těžké rozhodování.

Vojtěch Skalík. Foto: Erwin Keller, unihockey.ch

Vojtěch Skalík. Foto: Erwin Keller, unihockey.ch

U Radima Cepka zůstal v nemilosti, ale pozvánka nakonec přišla znovu. Skalík mohl být na poslední chvíli povolaným náhradníkem. Ale jak již bylo řečeno, odmítl. „Bylo to kvůli komunikaci s Radimem v minulém roce. Proto sem taky nejel ani na další akce před mistrovstvím světa. Teď už nemám zájem a navíc jsem pracovně v Německu. Vím, že už tomu nedám 100 procent a proto uvolním rád místo mladým,“ vysvětluje. A z jeho slov je patrné, že mu to trenér reprezentace tak trochu znechutil. „Je to tak. Ale s tím už dávno srovnal. Za takových podmínek jsem prostě nechtěl reprezentovat a teď nemám zájem a chuť,“ dodává.

Radima Cepka informace o Skalíkově konci překvapila. „Oznámil konec? Asi je to jeho stanovisko, já s ním o tom nemluvil. Pro mě je to momentálně téma, které ani nemohu řešit. Sháněl jsem na EFT levé křídlo, protože se nám zranil Jan Natov a tak jsem mu volal. Vím, že to bylo narychlo, a Vojta bohužel odmítl. Ale chápu to, je po sezoně, všichni jsou unavení,“ říká trenér reprezentace.

Skalík kdysi dávno prohlásil, že je po spoustě let v zemi pod Alpami polovičním Švýcarem. Příští rok bude mít nárok i na švýcarský pas. A kdyby to bylo administrativně možné a dovolovaly by to regule Mezinárodní florbalové federace, možná by ho oslovili i trenéři švýcarského národního týmu. Švýcarští reprezentanti to mají totiž s dovolenými vyřešené jinak. Na akce národního týmu jezdí namísto povinné vojenské služby. „Ale ne, já nemám zájem hrát za Švýcarsko, to bych byl zrádce. A ani ten švýcarský pas nepotřebuji,“ říká Vojtěch Skalík.

Zklamaní Alligator Malans. Foto: Erwin Keller, unihockey.ch

Zklamaní Alligator Malans. Foto: Erwin Keller, unihockey.ch

„Každopádně budu dál hrát za Malans. Chci mít víc času, užívat volna. V říjnu budu taťka a chci tu byt i pro rodinu,“ vysvětluje.

Český národní tým tak přišel o florbalistu, který ještě mohl leccos předvést. Skalík získal na mistrovstvích světa dvě medaile. V roce 2004 bral historické stříbro, v roce 2010 byl u zisku bronzu. Odehrál 84 zápasů a nastřílel 54 gólů, je historicky druhým nejlepším střelcem reprezentace, paradoxně právě za Radimem Cepkem. Další už zřejmě nepřidá. Ale ten konec je hodně smutný.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • fanda006 napsal:

    Žádné překvapení, co vím ze zákulisí florbalové repre tak s panem „trenérem“ Cepkem má problémy hodně hráčů ale takto veřejně to nikdo neřekne.. Je smutné že kvůli jedné arogantní postavičce českého florbalu opouští repre skvělí hráčí, ČFBU by se měla zamyslet jestli je to opravdu ku prospěchu.. Ale je pravda že dokud někdo umí tahat za ty správné nitky nezmění se nic

    • Kudek napsal:

      Naprosto souhlasím, pan Cepek nikdy neuměl jednat s hráči. I jeho chování jakožto ještě aktivního hráče na konci jeho kariéry bylo dosti arogantní… Škoda pro Česko, Vojta byl vždy výborný střelec…

  • Future napsal:

    Čeká Nás světlá budoucnost, za pár let si nikdo na Skalíka nevzpomene, už ted vidím několik náhrad, se vší úctou k němu..
    Nastavili se jasný pravidla, jeden to nezkousl, je zkola ven, když to respektujou ostatní tak v tom nevidím problém..Právě díky těmhle pravidlům,postupům a přístupu máme bronz a plno mladých hráčů v zástupu o repre dres-bodoucnost je zaručena..Nechceš ?Ok, máme tu jiný, který pro to udělaj víc..Nutit, prosit? Hovno !Rovnej metr, správně..

    • fanda006 napsal:

      Rovnej metr? stačí se podívat na souspisku repre, polovina je z Chodova nebo bývalí odchovanci Chodova a proč asi? Zbytek doplněn z řad Tatranu nebo zahraničí.. To že jsou naprosto opomíjené některé kluby protože si dovolily na pana Cepka něco říci a proto nebere jejich hráče na repre srazy.. Tento přístup českou repre potápí, proto máme jen ten bronz.. Vezměte si z letošních nejlepších 4 klubů kolik hráčů je na soupisce?

      • Radek Šikola napsal:

        Myslím, že v repre není žádný odchovanec Chodova. Možná Barák se tak dá označit.
        Ondrušek, Mikeš nebo Sýkora nepatří do repre? Nebo Jendrišák s Dóžou? Kdo by tam měl být místo nich? Je jednoduché říct, že Cepek je kokot a bere si do repre svoje koně, ale opravdu tam tihle hráči nepatří?

      • Radek Šikola napsal:

        Ještě doplněk. Vždyť skoro celá soupiska na MS 2014 byla z odchovanců moravských klubů. A kdyby Vítkovice pořád měly hráče jako je Tomašík, Tokoš, Jelínek, tak je přeci celá repre z Vítkovic nebo ne?

        • Jirka Bareš napsal:

          je jich minimálně většina – z dvaceti hráčů na MS jsem napočítal (jestli se nemýlím) 13 odchovanců moravského florbalu, to že už nehrají na moravě je asi otázka spíše ekonomická

    • Vladka napsal:

      No jeste,ze borce jako ty nikdo ani nepozna!

    • Tomáš Krásný napsal:

      Pane Future, tady vůbec nejde o pravidla, ale o způsob komunikace reprezentačního trenéra. Vojta sám přiznal, že ne všechny srazy by stíhal, ale současně upozornil na způsob komunikace pana Cepka. U mě má velký respekt, že se jako jeden z mála nebojí prezentovat svůj názor. Více takových lidí. Třeba se někteří zamyslí a uvědomí si, že i reprezentační trenér musí hráče a kluby více respektovat.

  • Reprezentant napsal:

    Nebrecte. Radim Cepek byl vzdy zastancem tvrde prace, zlepsovani se. Ma rad snahu, kdyz cloveka florbal bavi, snazi se predat spoustu zkusennosti a kdyz vidi mlade hrace, kteri jsou sikovni, pokorni, makaji a snazi se, nema problem po nich sahnout. Zbytek doplnuje zkusenymi hraci, kteri uz maji neco odehraneho a kdyz nekdo nechce reprezentovat, nebude ho nutit. Kazdy veri vzdy okolonostem, ktere se uvadeji v tehle clancich, ale ono je to ve skutecnosti taky uplne jinak a e treba si vyslechnout vzdy obe strany. Mam zkusenosti s Radimem Cepkem v oblasti skola-florbal (reprezentace) a sam on me nabadal, ze je prvni vzdelani a ze reprezentaci mam nechat byt. Takze bych zas neveril vsemu, co se napise. Ze je Radim Cepek takovy, jaky je…kazdy je nejaky. S nikym se nemaze, rika veci naferovku a je razny. Nemuze porad vsem chodit vstric. Reprezentovat bude ten, kdo bude chtit a bude pro to neco delat. A ano, v soupisce bylo dost hracu z Chodova a Tatranu, ale zaslouzene. Pokud se nemylim, byly tam i kluci z Vitkovic nebo i byvali Vitkovicaci, takze bych sestavy vubec neresil. Libi se mi, jak Radim zapojuje mlade hrace, zkousi spoustu variant, kazdy ma stejnou sanci. Jste furt vsichni chytri a cekate, az nekdo zaklopytne, abyste se toho chytli a mohli kritizovat. Realita je vsak takova, ze Radim dovedl cesky tym k bronzove medaili a tym se prezentoval peknym florbalem. Vezmete si jednou repre tym vy, pracujte s nim dva roky, dva roky si vybirejte hrace a pak s nim nekde uspejte, pak napiste, osobne vam pogratuluji 🙂

    • Tonda napsal:

      V zásadě s vámi souhlasím ale ke fakt že Radim Cepek neumí jednat s lidmi což je trošku špatně při postu jaký vykonává. Sám mám doma hráče který pod panem Cepkem hraje/hrál a myslím si že toho vím ze zákulisí reprezentace můžu dost abych věděl že nemůžu věřit článku ikdyž v tomto případě má článek a autor článku pravdu.To co se v repre řešilo přes MS byl hnůj,chování některých samolibých borců kteří mají dojem že jsou hvězdy prvního formátu atd. Fandím Tatranu, souhlasím že kluci z Tatranu jsou v nominaci oprávněně a ač nemám Vítkovice zrovna v lásce sám nechápu jejich opomíjení,ale nemluvíme jen o Vítkovicích,jsou tu i jiné kluby. Takže ano nic není černé ani bílé ale tento článek je o zamyšlení a v zásadě sním souhlasím. Zase tolik toho pan Cepek nedokázal abychom ho vychvalovali do nebes

  • Martin napsal:

    Nejen Cepek ale i ten druhy nouma v brylich co stoji vedle nej na stridacce

  • divák napsal:

    přidal bych se k tomu, že probíhá možná skrytá privatizace… nejdůležitější se zdá superfinále, mediální obraz v čt, marketing a další… repre svěříme jednomu, který se neumí chovat, druhému, který je tam do počtu, nevěnuje se náležitá pozornost mladým, rozhodčím, trenérům, dochází ke skryté diskriminaci nejen v repre klubů z moravy, férové prostředí se začíná měnit pomalu ale jistě ve stoku a úplně postrádám kritiku a především diskusi o ní…a co považuji za nejhorší – ti, co by měli tato témata zdvihnout a mluvit o nich, zarytě raději mlčí – myslím tím i hráče repre, kteří si některé věci řeknou pouze a jenom mezi sebou a to z důvodů, které jsou nabíledni…začínají vítězit ty méně příznivé vlastnosti

  • Rosťa napsal:

    Už to, že trenérské duo Čepek a Skruzny vyhrálo nad Mrázek a Fota mi dokázalo, že se zas florbal zpomalí v rozvoji. Bez urážky, věřte si obě dua a co dotyční dokázali vybudovat. Na MS zářila Vítkovický lajnu, která odvedla vyrovnané výkony jako jediná a pod jakým rukama prošli? Mraza vytvořil mladý tým,, který začal hrát jiný florbal, aktivnější. Bazil zas i jako hráč tak i trenér ukázal, že florbal má v krvi a za mě to byl odd mladí výborný vzor i v chování na hřišti naproti Cepkovi. Co se týče Skruzneho, tam jsem nikdy neviděl nic než úzký výhled do repre, kdy mu nějak moravské týmy unikali při výběru. Florbal jsem začínal hrát téměř před 20 lety a tak jsem tyto osoby mel čas poznat a tak s názorem Vojty, kterého osobně znám, můžu jen souhlasit a Vojta si zasloužil více respektu jako hráč, už něco dokázal a nemusí se k němu chovat jako k novackovi, který je namyšlený a myslí si, že má vše jisté.

  • Mikulov napsal:

    tak půjde Vojta hrát do Mikulova…
    p.s: snad se mu před MS tady líbilo

Napsat komentář

*