Superfinále: Foto: Martin Flousek, www.xflorbal.cz Superfinále: Foto: Martin Flousek, www.xflorbal.cz
23. 4. 2015 Superliga (37) KOMENTÁŘŮ

Superfinále opět na pranýři. Aktéři si stěžují, prý přicházejí o zisk

 



Florbalový den, který patří všem. Superfinále se v pražské O2 areně letos uskutečnilo už počtvrté. Původní nadšení účastníků ale pomalu vystřídaly rozpaky. K největším kritikům už loni patřily právě kluby, jejichž elitní týmy se proháněly na hřišti. A rok poté, co veřejně vystoupily týmy Vítkovic, Herbadentu a Tatranu, problém trvá.

Na tiskové konferenci před čtvrtým Superfinále se na sebe lidé jen neusmívali. Šéfa střešovického Tatranu Martina Vaculíka vlastně slova aktérů do médií skoro nezajímala. Přišel za prezidentem ČFbU Filipem Šumanem a demonstrativně mával třemi VIP vstupenkami. Další dvě mu teprve měly dorazit. Doufal, že po loňských intervencích dostane jeho klub trochu důstojnější prostor. Nejde ale prý jen o místa pro partnery klubů. Ale o podmínky pro nejlepší české týmy, jako takové. „Je to jako vždy. Nic nejde, jsem totálně znechucený,“ říkal prezident nejúspěšnějšího českého florbalového klubu.

Martin Vaculík. Foto: archiv, Kryštof Antůšek

Martin Vaculík. Foto: archiv, Kryštof Antůšek

Co je tedy špatně? Klubům, které hrají finále, vadí, že přichází o nejatraktivnější zápasy sezony, v nichž mohly v minulosti zúročit své schopnosti a vygenerovat aspoň nějaký zisk. V O2 areně jsou podle Vaculíka finalisté namísto hlavních aktérů pouhým komparsem.

Když si kluby finále pořádaly samy, dokázaly vydělat na vstupném, mohly nabídnout solidní prostor svým partnerům a mohly si pozvat na utkání, koho chtěly. Mohly prodávat své propagační předměty. V Superfinále to prý nejde.

„Opravdu nechceme, aby nám florbalová unie brala naše finále. Ať si udělá třeba O2 Euro Florbal Tour s reprezentací,“ říká Vaculík. „My prostě chceme mít třeba maskota blízko hrací plochy a nekupovat mu vstupenku. Chceme slavit na ploše s našimi partnery, dětmi, jak to mají ostatní sporty. Nechceme utrácet statisíce za naše vlastní utkání,“ vysvětluje prezident Tatranu.

Superfinále: Foto: Martin Flousek, www.xflorbal.cz

Superfinále: Foto: Martin Flousek, www.xflorbal.cz

Čeští „superfinalisté“ měli v roce 2015 od ČFbU 5 VIP vstupenek a 40 tisíc korun. Prize money vypadají zajímavě: 200 tisíc pro mužské mistry, 120 tisíc pro ženské. Co se reklamních ploch týče, na ploše mají jednu podlahovou reklamu a k využití jeden dvoumetrový mantinel a pozici na světelném rollupu kolem plochy. Stejně jako všechny extraligové celky musely povinně nakoupit vstupenky, další lístky nad kvótu pak měly za zvýhodněnou cenu. Když Superfinále v roce 2014 vydělalo, každý z 12 účastníků extraligy dostal 33 tisíc korun. „Pro sestupujícího jsou to příjemné peníze. Pro finalistu propadák,“ tvrdí Vaculík.

Ženské týmy však z dělení zisku nedostaly nic. Účastníci superfinále loni poslali na vedení florbalové unie kritiku a malý posun prý nastal. „Ale je to minimální posun. Poprvé máme v programu prostor na reklamu. Možná je tam ještě něco navíc, ale je to zanedbatelné,“ tvrdí trenérka Herbadentu Markéta Šteglová. „Pocity zůstávají. Přijde mi, že to není o superfinalistech a my, co to hrajeme, jen prudíme. Za 10 tisíc korun máme povinný odběr vstupenek. Ale když akce vydělá, tak nechápu, proč ženské týmy nemají právo na podíl ze zisku,“ diví se Šteglová.

Karolína Šatalíková a Markéta Šteglová v Superfinále: Foto: Kryštof Antůšek

Karolína Šatalíková a Markéta Šteglová v Superfinále: Foto: Kryštof Antůšek

„Neříkám, že je všechno špatně, ale mám pocit, že jsme tam na obtíž. Člověk nemůže nikam, když náhodou omylem někam stoupne, tak to schytá i od lidí co normálně známe,“ přidala se druhá trenérka několikanásobných mistryň Karolína Šatalíková.

Model Superfinále zavedli poprvé ve Švédsku a i tam se postupně vztah mezi týmy, hrajícími finále a svazem vyvíjel. Serveru florbal.cz se podařilo zjistit, každý z finalistů dostane částku 112 500 švédských korun (cca 370 tisíc Kč), k dispozici má 650 vstupenek za „velkoobchodní cenu“, takže může utržit zisk z jejich prodeje. Dále je k dispozici 5 VIP lístků, tedy stejně jako v Čechách. V balíčku je ale i 30 pozvánek na pofinálový galavečer, kam většinou chodí hráči. Vítěz bere 50 tisíc švédských korun (cca 150 tisíc Kč). Švédové nedělí žádný zisk, oddíly na Superfinále nemají žádné reklamy. Švédská florbalová unie hradí finalistům i cestu a ubytování. To je oproti českému finále rozdíl. „Když jsme byli v Praze, platili jsme si vše sami,“ říká vítkovický předseda klubu Tomáš Krásný.

Podmínky pro účastníky Superfinále. Zdroj: Český florbal, SIBF, unihockey.ch, Wiler Ersigen, IBK Dalen

Podmínky pro účastníky Superfinále. Zdroj: Český florbal, SIBF, unihockey.ch, Wiler Ersigen, IBK Dalen

Ve Švýcarsku, které letos pořádalo Superfinále poprvé, bylo připraveno 20 tisíc švýcarských franků (cca 530 tisíc korun) pro každého finalistu, 10 VIP vstupenek a 200 lístků do publika zdarma a pro partnery 5 pozic na reklamních LED panelech. Prize money je 6000 švýcarských franků (cca 156 tisíc korun). K tomu podíl ze zisku, s tím se ale v první sezoně nepočítá.

Mladá Boleslav v Superfinále: Foto: Kryštof Antůšek

Mladá Boleslav v Superfinále: Foto: Kryštof Antůšek

Nováčkem mezi superfinalisty jsou muži Mladé Boleslavi. Ze strany Středočechů kritika nepřichází, před akcí spíš zavládalo nadšení. „My jsme nikdy Superfinále nehráli a tak je logické, že se naše názory mohou lišit. Našima očima se jedná o fantastickou věc, kterou ostatní sporty mohou florbalu jen závidět. Zažijeme něco, co jsme ještě nezažili. Přijedou za námi naši fanoušci i partneři a my jsme zařizovali, aby tam s námi mohli být. Je pro nás důležité, proměnit tu příležitost,“ říká generální manažer klubu Tomáš Pacák.

Z jeho slov je zřejmé, že do vstupenek pro své příznivce museli Středočeši i investovat. O tom, zda jeho klub na současném modelu nastavení podmínek tratí, či netratí, je prý ale zatím předčasné mluvit. „Dívám se na to pohledem člověka, který v roli superfinalisty doposud nebyl. Ale samozřejmě, také si to vyhodnotíme. Myslím si, že superfinále je živý organizmus a v současném dění v českém florbalu rezonuje. Nikdy to není hotové, ale i před letošním ročníkem se udály zásadní změny a trend by měl být výhodný pro kluby,“ dodává Pacák. Ví, o čem mluví, sám totiž figuruje v Komisi elitních soutěží, která jednala o nastavení podmínek pro zúčastněné týmy.

Ke kritice Tatranu a Herbadentu se vyjádřil předseda Komise elitních soutěží Martin Musil. „Naše komise, která je složena hlavně ze zástupců extraligových klub a nastavení Superfinále loni v létě opět řešila. Nové podmínky byly se všemi prezidenty projednány a všem oddílům v lednu zaslány k připomínkám. V únoru a březnu byly oddíly znovu vyzvány k připomínkám, podnět ale nepřišel od jediného oddílu,“ tvrdí šéf komise.

Superfinále: Foto: Kryštof Antůšek

Superfinále: Foto: Kryštof Antůšek

Podle Musila se přitom nové podmínky pro extraligové oddíly a superfinalisty řadu nastavení vylepšily. „Snížil se odběr vstupenek, zvýšil počet VIP vstupenek a možnost zajištění dalších za nákladové ceny, zvýšil se počet týmových akreditací. Kromě odměn pro Superfinalisty se loni ještě oddílům rozdělilo 350 000 Kč ze zisku superfinále. Oddíly se již oproti prvním dvěma ročníkům na organizaci Superfinále nijak nemusí podílet,“ říká předseda KES.

„Superfinále je zásadní akcí českého florbalu, která pomáhá nejen celé extralize, ale všem českým oddílům. Věříme, že letošní rok, na který přišla rekordní návštěva, byl úspěšný a fanoušci si jej užili,“ doplnil Martin Musil.

Jedno je jisté. Po čtvrtém českém superfinále se opět budou muset sejít zástupci klubů a vyříkat si své pocity. Akce, kterou florbalu mnozí závidí, uvnitř florbalového dění má stále odpůrce a jak je vidno, nejen kvůli sportovnímu hledisku. Až do roku 2011 se hrály série na tři vítězná utkání. Po švédském a českém vzoru se ale odhodlali k vyvrcholení sezony na jeden zápas i Švýcaři a příští rok se na jeden jediný zápas bude hrát i ve Finsku.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Tomáš Krásný napsal:

    Jen doplním, že naše prize money není až tak úplně prize money, protože my jsme museli jeho část povinně použít na náklady spojené s účastí na Poháru mistrů. takže je to vlastně taková dotace, nikoliv odměna, se kterou si můžeme dělat, co chceme, třeba ji rozdělit mezi hráče a hráčky. Když vidím podmínky ve Švédsku a Švýcarsku, tak je hned vidět rozdíl v přístupu jednotlivých federací. Ve Švédsku a Finsku jde především o účastníky. U nás jde především o Unii, účastníci jsou jen komparz a nutné zlo. A pokud jde o připomínky k podmínkám, tak co bychom se znova opakovali. My jsme jasně řekli Unii co nám vadí a co by mělo být jinak a na tom se nic nemění.

    • PetroF napsal:

      Asi není dobré, když někdo mluví o ostatních uniích, aniž by je dobře znal. Abych byl konkrétní – např. s kým jste hovořil ve Švýcarsku, abyste si byl jist svým závěrem „Když vidím podmínky ve Švédsku a Švýcarsku, tak je hned vidět rozdíl v přístupu jednotlivých federací.“. Prosím, přečtěte si diskusi na švýcarských webech, zeptejte se organizačního výboru, získejte si informace od jednotlivých (ne)zúčastněných klubů. Pak byste třeba věděl, že švýcarská unie pro superfinále odsouhlasila využití video-rozhodčího, že SF sledovalo v televizi 76 tisíc diváků, … Mrzí mě, poslouchat jen řeči, že Vás někdo „okrádá, omezuje, ohrožuje atd.“ – představte alternativní koncept, jenž pokud bude opravdu atraktivní, tak přesvědčí většinu nebo?

      • Martin Vaculík napsal:

        Osobně jsem hovořil s šéfem Wileru Ersigen Marcelem Sigenthalerem, když jsem mu gratuloval k titulu. Švýcarský mistr je rovněž nespokojený. I on říká – neberte nám naše finále. Finále je totiž jedna z mála akcí na které může úspěšný klub vydělat. Martin V. TATRAN

        • PetroF napsal:

          Dobrý den, pokud si přečtete následující článek (otevřený dopis), tak zjistíte, že o financích Marcel Siegenthaler, Sportchef Wiler-Ersigenu nehovořil. http://unihockey.ch/blogs/ein-offener-brief-15651/

          • Tomáš Krásný napsal:

            To srovnání se zahraničím má sloužit k tomu, že když už tedy ten nesmyslný koncept vrcholu dlouhodobé sezony musí být, tak se lze aspoň k jeho účastníkům chovat jinak. A z toho porovnání je vidět, že finalisté prostě mají lepší podmínky, víc se na ně myslí. A přece nemusím s ničím novým přicházet. Prostě finále serie best of seven pěkně v domácím prostředí. Dneska nám hokej dal krásný příklad, jak může parádně vrcholit sezona. Ve florbale jsme se o to připravili. A pokud jde o argumenty počtu diváku a video rozhodčího, tak k čemu to všechno je, když je to je v jednom zápase, který je navíc ještě tak masivně propagován. Pokud vezmu naše superfinále, které mělo být jednou z vrcholných akcí sezony, tak dle novin a jejich sportovních rubrik bylo vrcholnou akcí semifinále Fed cupu v Ostravě. Superfinále skončilo a nikde se o tom extra nemluví. Prostě one day wonder a nic víc.

  • fan napsal:

    souhlas, na práci jiných parazitují lidé, kteří tento sport pomalu ale jistě privatizují ve svůj vlastní prospěch a do vlastní kapsy – je to všudypřítomné, čeká se jenom na jednoho statečného, který to pojmenuje a veřejně vystoupí proti současnému stavu. nucený odběr lístků, směšný počet vip vstupenek pro účastníky – někdo z nás má srandu. moc ani nevěřím, že rekord v divácích byl překonán – spíše uměle docílen, protože to bylo v plánu a ten se musí, jak známo z dob komunismu, plnit za každou cenu

    • Jirka Bareš napsal:

      s těmi diváky a rekordem to je rozhodně trochu pravda, jestliže funguje povinný odběr tak to logicky úplně objektivně neodráží skutečný zájem o utkání

  • kala napsal:

    Ve článku jsou lživá matoucí fakta, komentář Toma Krásného taky není úplně stoprocentní… Proč se k tomu nevyjádřil Chodov?

    • Tomáš Krásný napsal:

      A v čem není stoprocentní? Prize money to opravdu není, protože pokud bychom nejeli na pohár místrů, tak ty peníze prostě nedostaneme. Zbytek je jasný a není moc o čem diskutovat, bohužel 🙁

  • Katrin napsal:

    Už jen to že se to nazývá „akce“ to přesně vystihuje.

    Nejde o vyvrcholení play-off, boj o titul, jde o akci CFbU v ramci které ucinkuji pro pobaveni papalášů a veřejnosti 4 nejlepší rukojmí z řad týmu extraligy. Není to jejich finále, jsou tam hosté. Tymý i jejich celoroční podporovatelé. I když hosté asi není uplně správný výraz, protože hosté většinou svou účast draze neplatí.

    Sportovně je to uplný nesmysl, na jeden zápas se hrají turnaje, nebo poháry, ne celoroční soutěž.

    Vzpamatujme se a zastavme tento experiment. At si papalasi vymysli jiný projekt s povinnou ucasti (vcetne te financni) na kterem si budou honit triko. Holedbat se pocty povinných nezucastnených divaku je trapne, nedat fanouskum ve finále dlouhodobe souteze sanci na domaci zapasy je nehoraznost.

    Nazyvat Mistry CR viteze Superfinále je skoro urážkou tech kteří tituly vybojovavali drive v tezkych sériích zapasu. Poslední roky to jsou leda tak Supermistri – vitezove „akce“ Superfinále.

    • Tomáš Krásný napsal:

      Snad nás bude ve florbalovém hnutí čím dál více, kteří mají tento názor a časem se podaří tento projekt zastavit. Když jsem dneska viděl 7. zápas finále extraligy mužů, tak mi bylo hned teskno, že florbal se sám dobrovolně o takové vyvrcholení sezony připravil.

      • Jirka Bareš napsal:

        s tím připravením se o spoustu kvalitních zápasů stoprocentně souhlasím, to je pro fanouška velká škoda(hlavně pro toho, v jehož městě se to díky tomu nehraje) a říkám to od začátku co to zavedli

  • Martin Vaculík napsal:

    Na úvod chci poděkovat pořadatelům za kvalitní uspořádání Superfinále. Ale Martin Musil bohužel nemluví pravdu. Po loňském Superfinále sepsali všichni účastníci dvoustránkový dopis s připomínkami. Jediná zásadní úprava podmínek bylo navýšení kvóty VIP vstupenek ze 2 na 5 ks. Na setkání prezidentů všichni účastníci – Herbadent, Vitkovice a Tatran oficiálně vyhlásili: Superfinále za těchto podmínek nechceme.
    Na svém nejdůležitějším utkání nemůžeme prodávat Tatranské upomínkové předměty, VIP lístky si máme kupovat za 1.600 Kč za kus a další komplikace. Akreditace pro tatranského maskota je prezentována jako laskavost /loni jsme mu museli koupit vstupenku/.
    Na tiskové konferenci před SF prezident klubu finalistů nesmí vystoupit v oficiální části. To je veliké zklamání.
    Očekával bych vstřícné jednání ze strany Unie, aby bylo dosaženo maximálního úspěchu akce. Tatran nebo Vítkovice nechtějí urvat něco navíc, žádají korektní nastavení podmínek. Za nás hovoří výsledky na hřišti, kvalitní práce s mládeží. Unie má hlavní prioritu marketing, my investujeme do tvrdé a pokorné práce s hráči, rodiči, trenéry ….. Florbalu zdar! Martin Vaculík, prezident Tatranu Střešovice

    • Tomáš Krásný napsal:

      Martine, můžu se pod to jen podepsat. Jen bych dodal, že Vítkovice jsou proti tomuto projektu od samého počátku. My jsme na to biti ještě více než vy v tom směru, že superfinále je ze zcela zištných politických důvodu v Praze. Takže shrnu-li to, tak jsme do Prahy museli pokaždé přijet, přivést s sebou i fanoušky a nikdy nebudeme mít takovou možnost vytvořit si tam domácí prostředí, tak jako mají kluby z Prahy a blízkého okolí. Popravdě zatím pokaždé jsme se tam cítili jako hosté. Ten přístup hlavně to tu odehrajte, vemte si pohár, medaile a jeďte zpátky byl prostě všudypřítomný. To jen pro doplnění. Nejvíce mi na tom ale vadí ten komunismus. My to odehrajeme pobavíme lidi a v konečném důsledku pokud nevyhrajeme tak skončíme ve velkém mínusu a klub, který třeba v tom roce spadne, skončí v plusu, aniž by se o to jakkoliv zasloužil. To je prostě absurdní a to ani soudruzi v době hluboké normalizace nevymysleli 🙂

      • PetroF napsal:

        Nebylo to tak, že Tatran s Vítkovicemi odehrál „předčasné“ finále? Tam se oba kluby mohly předvést. Nebo jim to zlá unie zakazovala? A výsledek? Sportovně průměrné. Nízké návštěvy. Bez jakékoli doprovodného programu. S minimální atraktivitou pro diváka či sponzora. Nebo jsem něco přehlédl?

        • fan napsal:

          to je demagogie… myslím, že jste přehlédnul spoustu věcí a vaše slepota čpí arogancí…zmínka o sportovní průměrnosti je toho dokladem, s takovou idiocií se nemá nejmenší cenu potýkat – je to ztráta času

        • Katrin napsal:

          pro PetroF: buď máte krátkou paměť, nebo jste asi neměl možnost sledovat dřívější finálové série?

      • Martin Vaculík napsal:

        Tome já jsem pro přesun SF do Ostravy. SF by mělo rotovat. Na nás to ale nezáleží. O všem rozhoduje Výbor CFBU údajně na doporučení Komise elitních soutěží a jednání prezidentů. Vzhledem k tomu, že tam většinou sedí lidé, kteří si postup do SF nedovedou představit. Tak je podmínky pro účastníky moc nezajímají. Lidově se tomu říká – Rozděl a panuj. Tak jsme si hezky pobrečeli a zase se nic nestane. Florbalu zdar! Martin V.

  • Fanda napsal:

    Tak už tady všichni nebrečte a konečně se všechny kluby domluvte..Všichni mluvte to samé, všichni tahejte za stejný provaz a všichni svrhněte Šumana, Musila, Horu…Tak co půjde to? Je to vůbec reálné?

    • slunce napsal:

      jak se mají všechny kluby domluvit a tahat za jeden provaz, když některým klubům to třeba vyhovuje…?

    • Martin Vaculík napsal:

      Filip Šuman je mimořádně schopný prezident. Dává tomu 150%, bohužel vzhledem k svým funkcím uletěl někam do vesmíru a běžné záležitosti nás dělníků florbalu ho nezajímají. Florbalu zdar! M.V.

    • Jirka napsal:

      Fando, asi nepujde. Do funkcí se bohuzel nikdo nehrne. A tak nekterym funkcionarum a dusledkem toho zejmena pracovnikum CFBU asi prirostlo kancelarske kreslo k zadku. Tim vic si z toho delaji cochcárnu, vsichni ti Horové, Musilové, Pudichové, Frankové a další

  • Martin napsal:

    Proc se nevyjadri Chodov a Boleslav jen tak takovy alibismus – protoze Pacak a Bauer lezou do prdele Unii a maji s toho profit tak ti nenapisou pravdu

  • fan napsal:

    s některými argumenty Vaculíka a Krásného nelze než souhlasit – ze strany unie jde o cílené přehlížení, aroganci, nezájem cokoliv nejen řešit, ale prostě diskutovat… skutečně se chovají jako papaláši, jako kdyby ten florbal patřil jim, jenom jim… ale pro florbal pracuje obrovské množství ,a zadarmo , trenérů, rodičů, mladých lidí, kteří jsou zatím nadšeni, ale brzy je to s takovou přejde.

  • Juan Salas napsal:

    364 DNÍ, KDY FLORBAL NEPATŘÍ VŠEM – není to jasné z hlavního motta? 🙂

  • rikota napsal:

    V rámci objektivity článku by se měli vyjádřit i Ti, kteří údajně lezou Unii do prdele tzn. Bauer. Organizační schopnosti Tatranu jsou na bodu mrazu, když se neumí ani řádně přihlásit do voleb na valné hromadě a to prosím opakovaně. Superfinále je konkurencí pro Czechopen a to i z důvodu případných dotací od Prahy, proto by bylo ideální, kdyby se Superfinále na nějakou dobu odstěhovalo z Prahy. A to CO fandím, každy rok si kupuji tričko, abych podpořil rozpočet. Refundace z projektu propagace soutěže pro pražské ženské týmy je nastavena, Herbadent sice musel koupit lístky za 10t, ale 10t také předpokládám od Unie dostane za to, že vyvěsil bannery a nechal otisknout logo v zápasovém programu. Ani na jednom semifinálovém zápasu ve Vítkovicích či na Tatranu nebylo více jak 200-630 diváků, tedy nic extra nad průměrem Brna a Mladé Boleslavi v základní části. Má představu Tomáš Krásný o počtu diváků na Superfinále v případě dislokace do Ostravy, když náhodou nebudou hrát Vítkovice? Kolik lidí přijede z Plzně, Českých Budějovic, Brna, Pardubic, Bratislavy či Prahy? Není mandát 11000 návštěvníků SF v roce 2015 dostatečný, když se přijede podívat celá jedna sedmina celého hnutí? Moc volných míst tam nebylo. Je v Pardubicích hala s kapacitou 11000 diváků? Jojo pro pořádání v Ostravě by stačila hala s kapacitou do 5000, víc lidí by tam asi nedojelo.

    • Tomáš Krásný napsal:

      My chceme superfinále zrušit ne ho stěhovat do Ostravy. Nicméně, kdo navštívil finále v roce 2009 v Ostravě na zimáku v Porubě, ví jaká tam byla atmosféra a vůbec tam nemusí být 11 tis lidí. Vždyť to nebylo ani v Třinci ani v Litvínově

      • rikota napsal:

        sedmina celého hnutí je pro SF a SF se zúčastnila, ať o tom klidně hlasuje valná hromada, když se nevěří fóru prezidentů extraligových oddílů. Ale i na VH sedí lidi, kteří tomu vůbec nerozumí. Tak kdo o tom má rozhodovat? Senát tří nejčastějších finalistů? Takže se přizpůsobíme Tatranu?

        • Katrin napsal:

          to rikota: to je presne ono, ta demagogie, ohánět se poctem divaku rekrutujících se z velke casti z povinného odberu listku oddilu

          zkusenosti s finále play-off, z tech zastupcu oddilu co o SF rozhoduji, ma jen minimum z nich. Drtiva většina z nich vůbec netusi, ani nemá sanci porovnat. Vetsina z nich vlastne rozhoduje o necem co se jich vlastne ani na 90% nebude tykat. To je pak tezka jakakoli jednotna dohoda.

          Bohuzel jednou se tenhle virus dokazal do florbalu nainfikovat a bude silene tezke se ho zbavit, snad ale nekdy zvitezi rozum a sport.

        • Jirka napsal:

          Sedmina??? Ty věříš těm falešným číslům, které papaláši uvádějí? Třetina až polovina jsou mrtvé duše. jednou se zaregistrujeě a vedou tě jako člena, i když už dávno nehraješ, nepískáš, neoranizuješ a v krajním případě ani nežiješ. Nechutní snaha „předskočit“ tenis a hokej, za pár let i půlmilionovou členskou základnu fotbalu. Reálný počet hráčů zjistíš, když si projdeš matriku na webu v aktuálním roce a budeš sčítat hráčské licence. A 70t. nebo 80t. nenapočítáš.

    • oponent napsal:

      opět další demagogie – absolutní honba za nesmyslem jako číslo diváků na jednom , jediném zápase … kdo ale na tom zápase sedí ? to jsou fanoušci ? zrovna o tyhle nám jde ? ti tam přijdou z valné částí za přislíbenou a neexistující šou, za vějičkou, které ani nerozumí… už jenom kvůli představě, že superfinále se může konat jenom na jednom místě a nikde jinde bych tuhle akci zrušil, ale na to nikdo nemá koule – někoho by to totiž bolelo moc a moc v rozkroku. další příspěvek utvrzující mě v tom, že tady cosi nehezky smrdí, další důkaz toho, že ti nejlepší hráči slouží jako prostředek pro to, aby někomu pohladili ego. rozhodně to není superfinále, které je živnou půdou pro celé hnutí, ale spousta maličkostí v klubech, školách, dobrovolných trenérech, organizátorech, rodičů. tam by měla celá unie napřít více síly a ne hrdě bít v prsa díky utkání o kterém nikdo v republice po dvou dnech neví

  • Jirka Bareš napsal:

    SF je hezká, jednodenní akce, má spoustu příznivců, ale i s spoustu odpůrců, včetně mě. Sportovně totiž připravuje finalisty o 3-6 těžkých a kvalitních zápasů a fanoušky(hlavně týmu, který je z jiného města než se to odehrává) samozřejmě také. Nelíbí se mi taky povinný odběr vstupenek – to pak zkresluje skutečný zájem lidí o akci. Buď věřím, že na akci přijde hodně lidí a koupí si lístek z vlastní svobodné vůle, nebo nevěřím a nepořádám to, ne že někomu nařídím co si má kupovat. Já mám Prahu blízko, neměl bych problém si na to zajet, ale ten model, kdy začne finále a za dvě hodiny je hotovo, to je pro mě málo. Stačí když si představím finále hokeje, zvláště to letošní – tam byly podobné zápasy o všechno hned tři – od stavu 3:1 na zápasy pro Litvínov a to už divák viděl(ano, i ten domácí) předtím 4 pěkné duely. Chápu, že se to někomu líbí a má to své příznivce, ale já bych byl jako fanoušek, který rád chodí na zápasy osobně(na různé sporty), aby se to zrušilo. Navíc to ani letos nebylo celé v přímém přenosu v TV, takže ani co se týče této propagace to nemělo moc význam(ne každého zajímá záznam, dalo se to sledovat aspoň na internetu pravda), kdyby se hrálo na 4 vítězné, tak by se do TV v přímém přenosu určitě aspoň dva tři celé zápasy dostaly. Že se to dělá v zahraničí mě osobně nezajímá, já žiju v ČR a nemusíme dělat slepě všechno co dělají nějací cizinci:-)

  • Kris napsal:

    Mi osobně vadí zacházení s fanoušky, kteří jsou doslova vyhozeni z haly okamžitě po zápase a nikdo se s nimi nebaví. Protože v minulých ročnících jsme jeli přes celou republiku podpořit Vítkovice (což nebyl zrovna levný výlet) a pak jsme jim nemohli ani pogratulovat, ale přišli za námi pořadatelé kteří byli hrubí a nepříjemní

  • Martin napsal:

    TO je treba vyklidnit hned aby papalusim zbyly penize kazda hodina v o2 penize navic

  • Jirka napsal:

    Pokud šéfové ČFBU cítí prachy pro sebe, tak podpoří cokoli. Jinak by do superfinále nešli. Příjmy: nechutně velké poplatky za veškeré matriční úkony, licence, kauce. Naopak postupné převádení výdajů na týmy, přibývající povinnosti pro pořadatele leckdy zbytečné. Čachry s počtem členů, které zahrnují i mrtvé duše. Čachry s dotacemi, které několik let bohužel chodí přes svaz, přesněji na svaz místo přes svaz do klubů. Přitom zákulisní jednání si špinavostmi nezadá se známějším svazem, fotbalovým FAČR. Tak se nemůžeme divit, že Vaculík a Š+Š protestují. Na druhou stranu není řešením série na 3 nebo na 4 vítězná utkání, nikdy se nedocílí dost vysoká návštěvnost. Ale náklady a zisky by měly jít za pořádajícími nebo lépe za účastníky finále. Ani O2 Sazka Arena není zapotřebí. Proč ne Arena v Liberci,CEZ Arena v Ostrave apod.?

Napsat komentář

*