Český tým slaví s pohárem pro bronzové medailisty. Foto: IFF Flickr - Calle Ström. Český tým slaví s pohárem pro bronzové medailisty. Foto: IFF Flickr - Calle Ström.
6. 5. 2015 Reprezentace - Junioři (0) KOMENTÁŘŮ

Byli jsme neskutečná parta, pochvaluje si bronzový střelec Marek Beneš

 



V Česku na konci sezony vyhrál co se dalo a štěstí přinesl i juniorské reprezentaci na Mistrovství světa v Helsingborgu. Svým vítězným gólem v prodloužení Marek Beneš zařídil, že Švédové poprvé v historii světových šampionátů skončili bez medaile. Jaký pocit měl z týmu, který vedl ze střídačky jeho otec Luděk? A přišla mu snad po jeho skvělém výkonu nějaká nabídka od přítomných zahraničních skautů?

Do Švédska jste si jeli pro medaili. Nezačali jste pochybovat, že se vám podaří jí přivézt, když Švýcaři v semifinále porazili Švédy?
Medaile byla prostě náš cíl, za kterým jsme si od začátku šli. Tohle mistrovství nabídlo hodně překvapivých výsledků, takže to určitě nebylo takové to klasické, že hrajeme se Švýcary o bronz, jak to bývá na většině (nejen juniorských) MS. Když jsme se dozvěděli, že hrajeme se Švédskem, byli jsme v první chvíli trošku zaskočeni. Ale na druhou stranu, ve skupině jsme s nimi odehráli vyrovnaný zápas, takže strach jsme určitě neměli.

Rozhodující gól v zápase o bronz padl po rychlé přesilovkou souhře. Šlo o nacvičenou situaci?
Byl to signál, který se nepovedl. Ale vyvinul se v takhle krásnou akci a gól, takže nám to rozhodně nevadilo.

Podívejte se na reportáž z bronzového zápasu našich lvíčat!

Posted by Český florbal on 3. květen 2015

Jak vypadaly medailové oslavy?
To bych radši moc nerozváděl 🙂 Ale chvíle po zápase i cesta domu byly opravdu nádherné. Myslím, že si je všichni užili až moc.

Hlavním trenérem týmu byl tvůj táta. Poděkoval ti nějak zvlášť za vítěznou trefu?
Nějaké objetí tam bylo, ale nějak speciálně ne. Přece jenom, tu prázdnou bránu by trefil skoro každý.

Šťastný Luděk Beneš. Foto: IFF Flickr.

Šťastný Luděk Beneš. Foto: IFF Flickr.

Jak vnímáš dnešní florbalový svět? Máš pocit, že v kategorii juniorů už jsou čtyři elitní týmy úplně vyrovnané, nebo to letos bylo jen mimořádné selhání Švédů?
Upřímně, rozdíl v individuálních činostech je stále velký. Ale doháníme to taktickou vyspělostí a hlavně bojovností, takže už se opravdu může kdykoliv stát, že některý ze severských favoritů překvapivě prohraje. Určitě se to vyrovnává. I tak si ale myslím, že zatím šlo opravdu pouze o momentální zaváhání Švédů, které budou chtít v dalších letech napravit.

Zápas o bronz jste zvládli. Mrzí vás teď ale o to víc prohrané semifinále s Finskem? Hrála v zápase roli i představa, že by to s Finy nemuselo být zas tak těžké, když je předtím málem porazili i Slováci?
To určitě roli nehrálo. Byl to jejich první zápas, nedařilo se jim a Slováci podávali během celého turnaje výborné výkony. Navíc Finové hned v dalším utkání zničili Švýcary. Ta prohra nás mrzí hlavně proto, že jsme na začátku zápasu byli lepší a měli více šancí, které jsme na rozdíl od Finů neproměnili. Pak už to bylo proti tak silnému soupeři hodně těžké dohánět.

Typický obrázek semifinále - smutná česká střídačka přihlíží radosti Finů. Foto: IFF Flickr - Calle Ström.

Typický obrázek semifinále – smutná česká střídačka přihlíží radosti Finů. Foto: IFF Flickr – Calle Ström.

Jak bys zhodnotil tým, který na MS hrál? Pokud by startoval v tomto složení v české extralize, ve kterých patrech tabulky by se podle tebe pohyboval? A jak je na tom všeobecně juniorské MS v porovnáním s naší nejvyšší soutěží?
Zhodnotil bych ho dvěma slovy – neskutečná parta. A to má na našem bronzu asi největší váhu. Všichni táhli za jeden provaz, podporovali se, hecovali a hlavně ta sranda okolo… To se pak přenáší do zápasů a dodává to síly. Pokud bychom podávali výkony jako na MS, tak jsem si jistý, že by s námi měli velké problémy i ty nejlepší české týmy. S tím souvisí, že individuální kvality hráčů nejlepších týmů na juniorském MS se dají přirovnat k těm úplně nejlepším hráčům naší mužské extraligy. Například technika a střela Finů, to je opravdu někde jinde. Ale i tak se s nimi dá hrát vyrovnaně.

Vnímal jsi, že tě sledují i trenéři nejen ze Švédska, ale třeba také ze Švýcarska? Patřil jsi k nejlepším hráčům turnaje – přišli už ti nějaké předběžné nabídky?
Ne, vůbec. Určitě každý ví, že skautů je na juniorském šampionátu hodně. Ale stejně nikdo neví, o koho konkrétně jde. Takže si myslím, že kromě zdravé motivace předvést to nejlepší to žádný vliv nemá. A žádné nabídky nemám, vždyť se mi stejně povedl podle představ jen zápas o bronz.

Chtěl bys časem do švédské ligy nebo máš nějaké jiné florbalové cíle?
Pokud se budu florbalu věnovat na vrcholné úrovni, tak švédská liga je určitě to nejlepší. Ale uvidíme jak se to všechno vyvine.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*