Wayne Gretzky a jeho syn Ty.
10. 6. 2015 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Syn Wayna Gretzkyho: Táta florbal miluje. A jde mu!

 



Nedávno přijel na pozvání firmy Exel na švédské Superfinále. Ty Gretzky, syn nejslavnějšího hokejisty historie Wayna Gretzkyho, je nadšeným florbalovým fanouškem. Sport s děrovaným míčkem zavedli v tátových hokejových školách jako doplněk mimo led a rád by jej rozšířil v celé Severní Americe. Minimálně jeden předpoklad k tomu má: slavné jméno dokáže otevřít leckteré dveře…

Gretzkyho juniora s florbalem seznámil Greg Beaudin, jenž má v tátových hokejových školách na starost suchou přípravu. Do ní jako někdejší člen výkonného výboru IFF a dlouholetý florbalový funkcionář a stoupenec pochopitelně implantuje ten „správný“ sport. „Loni v létě nám ho na našem kempu představil, vysvětlil nám, jak je užitečný je pro hokejový růst. Letos budeme mít šest tříd, dohromady asi 1000 dětí a každé z nich bude hrát florbal po celou dobu, co nebudeme na ledě. Snad se nám podaří rozšířit florbal v Severní Americe,“ přeje si Ty Gretzky.

S tímhle příjmením to jde samo – Exel speciálně pro tenhle kemp vyrobil pro každého prcka florbalku. „Jsou super, navíc si je budou moct nechat. A jestli je to baví? Oh my God! Loni jsme měli první kemp se 75 dětmi a všechny se do toho zbláznily!“ vypráví.

Speciální florbalky s číslem 99 pro Gretzkyho hokejovou školu.

Speciální florbalky s číslem 99 pro Gretzkyho hokejovou školu.

A je to vlastně trochu i jeho případ. Díky tátově angažmá u Kings vyrůstal v Los Angeles, v Kalifornii, kde není moc hokejových stadionů. „Takže jsem jako dítě moc hokej na ledě nehrál, spíš na ulici, nebo na kolečkových bruslích. Myslím, že florbal je super sport. I pro hokejový rozvoj, ale také třeba pro teplejší končiny,“ uvažuje.

Během rozhovoru pro švédská média se pořád usmíval, nadšení z něj sálalo intenzitou kalifornského slunce. „Až tady jsem vlastně poprvé naživo viděl, jak se florbal hraje doopravdy. Strhující zážitek, 15 000 lidí na tribunách, neměl jsem ponětí, jak velký sport to je…“ vykládá. Dosud viděl „innebandy“ jen na youtube. „Ale teprve teď jsem pochopil, jak rychlý florbal je,“ žasne.

Přitom musí být z domova na něco zvyklý! Slavné číslo 99 a s 2857 body v základní části NHL suverénně nejproduktivnější hráč historie ligy, určitě své magické ruce nenechal odpočinout ani při hrách se synem. A také on si prý florbal oblíbil. „Táta ho miluje! Měl radost, že jsme ho začlenili do programu jeho škol. Poprvé hrál loni v létě na kempu, užíval si to. A šlo mu to skvěle, jemu jde všechno vždycky skvěle… I když stárne, pořád to v rukou má,“ usmívá se Ty, nejstarší ze tří synů legendy s výmluvnou přezdívkou The Great One.

Sám přitom nemusí být jen divákem, vždyť je mu teprve necelých 25 let, má za sebou pár sezon ve školních hokejových ligách, ještě může na tarkettu něco dokázat. Zatím však myslí spíš na rozvoj samotného sportu. „Příští rok budeme mít 15 kempů, čili bude víc dětí s florbalkami, snad to poroste. A kdy se budeme moct měřit se Švédskem, Finskem nebo Českem? Nevím, snad za pár let. Děti budou hrát florbal pravidelně, podaří se nám sestavit silný tým, se kterým přijedeme a budeme se utkávat s nejlepšími. To je cíl,“ říká.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*