Patrik Malmström a Martin Östholm. Foto: flickr IFF Patrik Malmström a Martin Östholm. Foto: flickr IFF
6. 8. 2015 Czech Open (0) KOMENTÁŘŮ

Šest světových šampionů dodá lesk Czech Open, největšímu turnaji světa

 



Už se to blíží, příští čtvrtek vypukne největší florbalová akce léta. Tradiční Czech Open se postupně vypracoval do pozice nejprestižnějšího turnaje na světě. Praha se díky tomuto turnaji stala místem, kde věhlasné kluby představují své nové posily. Týmy zde poprvé zkoušejí novou sestavu před nadcházející sezonou, ale i přesto hrají naplno.

Díky kvalitě turnaje bývá v Praze pravidelně nabito. V elitní kategorii už zbylo jen šest míst pro nejlepší české týmy. O letošní kvalitě turnaje svědčí účast čtyř týmů švédské Superligy, považované za nejlepší soutěž světa. Premiéru si odbude Warberg, zřejmě nejslavnější tým florbalové historie, který se stal čtyřikrát domácím šampionem.

Klasikou je účast švýcarské špičky v čele s mistrovským Wilerem a také elitního finského týmu, kterým letos bude Tapanilan Erä. I tentokrát dorazí do Prahy nespočet medailistů ze světových šampionátů a hned šest hráčů, kteří se mohou pyšnit titulem mistra světa. Jsou jimi Martin Östholm a Patrik Malmström z Pixba nebo Mattias Wallgren a Rikard Eriksson z Warbergu, Jonas Svahn z Dalenu a Tatu Väännänen z Wileru. Nechybí ani jeden z nejlepších hráčů světa Nor Ketil Kronberg.

Ketil Kronberg. Foto: Štěpán ČernýKetil Kronberg. Foto: Štěpán Černý

Ketil Kronberg. Foto: Štěpán Černý

PŘEDSTAVENÍ TÝMŮ:

ELITA MUŽI

Skupina A

Tapanilan Erä (Finsko)
Jediný zástupce finské nejvyšší soutěže má v týmu několik výrazných osobností v čele s vynikajícím Laurim Kapanenem, který je jedním z nepostradatelných hráčů finské reprezentace. Kapitán týmu Tom Strömsten v minulosti nastupoval i za legendární Finnstu.

Technology Florbal MB
Český vicemistr má každoročně ty nejvyšší ambice, i když se mu na Czech Open v poslední době nedařilo. Ale právě proto, že několikrát překvapivě předčasně skončil, bude chtít tentokrát dojít co nejdál. Středočeši opět posílili, do týmu přilákali reprezentanta Jana Natova nebo ostravského obránce Petra Krzyžanka. Osobnosti, jakými jsou Jiří Curney, Jan Jelínek, Petr Novotný nebo David Rytych povede nový trenér Jan Pazdera.

UHC Grünenmatt Sumiswald (Švýcarsko)
Švýcarská destinace, na které často začíná cesta českých krajánků pod Alpami. V brance bude mít Grünenmatt Lukáše Bauera, který však pro novou sezonu zůstal jedinou českou oporou. Tým loni skončil ve čtvrtfinále švýcarské první ligy.

Växjö Vipers (Švédsko)
Pro fanoušky Czech Open velká neznámá, ale zároveň obrovské lákadlo. Växjö se rychle zabydlelo ve švédské Superlize a v poslední sezoně se senzačně umístilo na páté příčce a dostalo se do play-off. Nový trenér Johan Schönbeck bude chtít na výsledky navázat a přivedl si ze Švýcarska reprezentanta Manuela Engela a z finského Happee získal i gólmana Eero Kosonena, který nahradí Pascala Maiera. Växjö je také jedním z týmů, ve kterém by se mohl v příští sezoně objevit Tero Tiitu.

Oliver Uhrberg, Vaxjo Vipers. Foto: facebook

Oliver Uhrberg, Vaxjo Vipers. Foto: facebook

Skupina B

Floorball Köniz (Švýcarsko)
Tým nabitý švýcarskými reprezentanty měl v poslední sezoně velké plány, ale neuspěl. I proto došlo ke změně trenéra, českého kouče Tomáše Trnavského vystřídal domácí odborník René Berliat. Ten bude mít k dispozici ofenzivně laděný kádr, jehož oporami zcela jistě budou kanonýr Emanuel Antener, šikula Jens Frjed a další švýcarští reprezentanti Florian Kuchen, Luca Graf nebo Manuel Maurer.

Florbal Chodov
Každoročně ambiciozní tým z pražského Jižního města opět výrazně posiloval. Odchod reprezentanta Ondřeje Mikeše by měly zacelit příchody zkušeného Martina Koutného, střelce Miloše Tyla nebo Švéda Rasmuse Larssona. Důležitou zprávou pro Chodov je setrvání Patrika Dóži nebo Toma Ondruška.

Itelligence Bulldogs Brno
Brno v poslední sezoně vyrovnalo nejlepší výsledek historie a pod vedením trenéra Petra Kadlece stabilizovalo kádr. Lídry by měli být zkušený obránce Aleš Jakůbek a šikovný forvard Jiří Juhaňák.

Warberg IC (Švédsko)
Čtyřnásobný švédský mistr přijíždí do Prahy poprvé v historii. Zřejmě nejslavnější tým florbalové historie loni hrál „jen“ čtvrtfinále domácí soutěže a buduje nový tým. Staví jej ale okolo velkých osobností, jakými jsou několikanásobný mistr světa Mattias Wallgren nebo klubová ikona Rikard Eriksson. Góly by měl dávat Mattias Hasselström nebo Daniel Karlander.

Mattias Wallgren. Foto: facebook Warberg IC

Mattias Wallgren. Foto: facebook Warberg IC

Skupina C

1.SC Vítkovice Oxdog
Několikanásobný český mistr loni došel pouze do semifinále domácí ligy a tak došlo ke změně hlavního trenéra – tým plný talentů bude koučovat bývalý reprezentant Jan Vavrečka. Spoléhat bude na střelecké umění Lukáše Hájka a hru tvořivých obránců. Projev Vítkovic by měl být podle jeho slov atraktivnější než v poslední sezoně.

FbŠ Bohemians
Mladíci z florbalové školy, které vychoval trenér Michal Jedlička, dorůstají do nejlepšího věku, což se projevuje na výsledcích. Bohemians tak nepotřebují velké posily, vystačí si z vlastních zdrojů. Loni dokonce byli blízko postupu do semifinále. Jejich hru režírují hlavně obránce Martin Kisugite, centr Vojtěch Bagin nebo talent David Šimek.

SV Wiler Ersigen (Švýcarsko)
Wiler je stroj na úspěch. Ve Švýcarsku už podesáté vyhrál domácí ligu a slavit mohlo i trio Čechů – útočník Daniel Šebek, obránce Daniel Šešulka a asistent trenéra Radek Sikora. Czech Open poslouží týmu i jako zkouška českého prostředí před blížícím se Pohárem mistrů. V týmu zůstaly tradiční opory – Christoph a Matthias Hofbauerové, hodně se čeká od finského tria Tatu Väännänen, Riku Kekkonen, Jami Mannienn.

IBK Dalen (Švédsko)
Tým z města Umeå netřeba představovat, tradiční účastník turnaje nechybí ani tentokrát. Dalen má však za sebou dvě nelehké sezony. Nejdříve se zachraňoval a loni mu na posední chvíli uniklo play-off. Z týmu odešly opory Milan Tomašík a Alex Bodén, hlavní osobnost ale zůstala. Norský tahoun Ketil Kronberg bude mít k ruce české reprezentanty Patrika Suchánka a zřejmě i uzdraveného Martina Tokoše.

Kasper Hydén a Olivier Hirschi. Foto: Pavel Růžička

Kasper Hydén a Olivier Hirschi. Foto: Pavel Růžička

Skupina D

Pixbo Wallenstam (Švédsko)
Momentálně má tým v nejlepší možné formě. V uplynulé sezoně dlouho vládlo švédské nejvyšší soutěži, ale nakonec selhalo v play-off. Pixbo, sedminásobný vítěz turnaje, vyhrálo Czech Open naposledy před třemi lety. Má tudíž pořádný hlad po úspěchu. Tým vedený holohlavým ranařem Martinem Östholmem bude opět hlavním favoritem. I proto, že má ve svém středu střelce Patrika Malmströma nebo gólmana Jona Hedlunda.

Tatran Omlux Střešovice
Mistrovský tým má vždy ty nejvyšší ambice. Czech Open bude pro několik nových tváří první velkou zkouškou před blížícím se Pohárem mistrů. Osu týmu tvoří i nadále zkušení Tomáš Kafka, Marek Deutsch nebo Milan Fridrich. Změna ale nastane, po dlouhých letech budou Střešovice bez Martina Richtera, který ukončil kariéru.

UHC Thun (Švýcarsko)
Švýcarská velká neznámá. Tým, který se udržel v nejvyšší soutěži, ale do play-off měl hodně daleko. Na Czech Open se trenér Matthias Gafner bude spoléhat hlavně na finského legionáře Mattiho Tauramu.

UHC Waldkirch St.Gallen (Švýcarsko)
St. Gallen byl v minulosti častou destinací českých florbalistů při angažmá ve Švýcarsku, což už pár let neplatí. Současný tým má za sebou záchranářské práce v domácí lize i malou přestavbu. Bratrům Mittelholzeorvým pomáhá při střílení gólů Fin Riku Laaksonen.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*