V roce 2012 si nová posila Židenic zahrála na světovém šampionátu juniorek. Foto: Flickr IFF
2. 9. 2015 Extraliga žen (8) KOMENTÁŘŮ

Naučila jsem se hrát tvrdě, ale čistě, říká talentovaná rebelka Zajacová, posila Židenic

 



Brněnské Židenice posílí slovenská útočnice Terézia Zajacová, která přichází z Nemšové. Talentovaná florbalistka, v minulosti členka slovenské reprezentace juniorek, má nesporný florbalový talent. Pověst si ale doma poškodila několika excesy, přičemž za ten poslední vyfasovala stopku na rok a půl, nakonec nehrála devět měsíců. Do Brna přichází studovat vysokou školu a říká, že už se naučila hrát tvrdě, ale současně čistě.

Možná si na to ještě vzpomenete, na začátku roku 2013 Zajacová atakovala u mantinelu Skarlet Korcovou, která následně hlavou narazila do stěny místní arény. Zákrok rozpoutal vášně, Korcová skončila v nemocnici s podezřením na poraněnou páteř a čerstvá brněnská posila dostala v následném disciplinárním řízení zákaz činnosti na 18 měsíců.

K celé aféře, která ji nakonec na devět měsíců vyřadila z florbalového kolotoče, se nerada vrací. „Vůbec ne,“ odpověděla na otázku, jestli se nešťastným zákrokem ještě zabývá.

Bezprostředně po verdiktu měla myšlenky na konec s florbalem, u sportu s děrovaným míčkem ale vytrvala. „Na tréninky jsem tehdy chodila, ač jsem měla trest. Ne až tak kvůli florbalu, ale kvůli holkám. Byly jsme totiž fakt super kolektiv a bylo mi líto to nechat jen tak,“ vyznává se nová židenická sokolka. „Každý, kdo hraje, ví, že nejlepší zážitky máte právě se spoluhráči,“ dodává.

Pravda, zákrok na Korocovou nebyl první exces Zajacové, od té doby už ale žádný nepřišel a talentovaná útočnice místo toho sbírala kanadské body. „Neřekla bych, že jsem dospěla. Spíše jsem se naučila hrát tvrdě, ale zároveň čistě,“ přemítá.

Nicméně právě spojení tvrdosti a čistoty je to, co zaujalo trenéra Martina Hájka, který si novou posilu pochvaluje. „Terézia u nás bude studovat vysokou školu, zapojila se do přípravy a poctivě na sobě maká,“ řekl webu Florbal.cz Martin Hájek.

Přitom nechybělo málo a Zajacová v Brně vůbec nemusela být. „Popravdě, do Židenic jsem se dostala úplnou náhodou. Byla jsem si jistá, že budu studovat vysokou školu v Bratislavě, ale ze dne na den jsem se rozhodla pro Brno. Tak jsem napsala trenérům, dohodli jsme se, že přijdu na pár tréninků a podařilo se,“ usmívá se čerstvá studentka Fakulty stavební brněnského VUT.

První týdny v Židenicích si pochvaluje. „Zatím se mi v týmu opravdu moc líbí. Ze začátku jsem měla smíšené pocity, protože jsem přišla do nového týmu a nikoho neznala, ale všichni byli strašně milí a když jsem potřebovala s něčím pomoci, tak pomohli,“ popisuje s úsměvem.

Zároveň tak může porovnat přípravu v Česku a na Slovensku. „Tréninky v hale jsou podobné, ale obrovský rozdíl je v kondiční přípravě: na Slovensku byla většinou individuální nebo jsme si šly občas zaběhat, za to příprava v Brně byla velmi náročná. Na něco takového jsem nebyla zvyklá,“ popisuje.

Jeden velký rozdíl si ještě vybavila. „Jde o počet hráček, na Slovensku je běžné, že na halový trénink jich přijde pět, v Brně jsem zatím neviděla, že by nás bylo méně než 13,“ porovnává.

Terézia Zajacová bude jednou z mála Slovenek, které vyzkouší florbal v Brně. Ač je moravská metropole po zásluze nazývána také univerzitním městem, florbalistky míří především do Prahy a Ostravy. „Podle mě si většina hráček chce zahrát Superfinále a Ostrava s Prahou mají týmy, které jsou v popředí tabulky a téměř každoročně se v Superfinále ocitnou,“ popsala tento jev ze svého pohledu.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • meno napsal:

    keby len jeden jej zakrok: http://youtu.be/Mt3cOgLGYZI

    • Petr napsal:

      To byl první prohřešek, druhým byl v článku zmiňovaný faul u mantinelu. Proto byl celkový distanc dlouhý.
      Psalo se, že tvrdý až agresivní styl hry byl v Nemšové vštěpován hráčkám trenéry a podporován ze strany hlediště. Nevím jak je to v současnosti.

      • jardajagr napsal:

        videl jsem hrat nemsovou na turnaji v Praze i Slavicine a nezdal se mi ich styl agresivni videl jsi jejich zapas na vlastni oci?

        • Petr napsal:

          Ne neviděl. V souvislosti s diskuzemi o faulu Zajacové se na internetu vyjadřovali Slováci, kteří tvrdili, že k nefér hře nabádá hráčky trenér. A také, že hlediště je nepřátelské k soupeři. Proto také píši podmiňovacím způsobem, že „se psalo“ a také uvádím, že nevím jak je tomu dnes, třeba se situace změnila.

          • jardajagr napsal:

            Nechme se prekvapit jesli to byla dobrá koupa

  • jardajagr napsal:

    no jo holka byla mlada……nakope vam prdele 😀 😀

  • Martin napsal:

    Ta holka je dobrý magor…

  • ADALBERT napsal:

    Ta holka bude určitě parádně naklepávat řízky (s takovou jí přirozenou vervou)…ŠUP S NÍ ZPÁTKY DO KUCHYNĚ!

Napsat komentář

*