Martin Smeták. Foto: Martin Flousek Martin Smeták. Foto: Martin Flousek
21. 9. 2015 Superliga (5) KOMENTÁŘŮ

Smeták nakonec v Polsku nepodepsal. A na Chodově byl hrdý: Klobouk dolů, to jsem nečekal

 



Po zápase na pražském Chodově seděl na střídačce. Díval se smutně, ale hrdě na svůj tým. Podceňované ostravské FBC nebylo daleko senzaci a snad jen trocha zkušeností nebo i toho pověstného štěstí stála Ostravu body. A trenér Martin Smeták byl možná tak trochu rád, že po malém dramatu posledních dnů nakonec u týmu zůstal.

Ještě před pár týdny prohlašoval, že FBC čeká dlouhodobá práce a že by byl rád, aby z klubu hráči neodcházeli, ale spíš chtěli přicházet, nebo se vraceli. Jenže opravdu hrozilo, že odejde právě on.

Má vizitku úspěšného kouče, jsou za ním vidět výsledky. A když na Czech Open dovedl FBC do finále kategorie PRO, bylo znát, že opravdu nově poskládaný tým dokázal stmelit ve skvělou partu.
Proto překvapilo, že jen pár dnů před startem florbalové Superligy přišla zpráva z Polska o tom, že jedná s týmem GKS Naprzod Janow o spolupráci. U neúspěšného týmu rezignoval trenér Waldemar Klisiak, který se Smetákem kdysi hrával ve Vítkovicích.

Janow - Bytom. Zápas o utkání (hokejfan.pl)

Janow – Bytom. Zápas o utkání (hokejfan.pl)

A nejen jednal. Dva dny před zápasem na Chodově dokonce odkoučoval zápas polské hokejové extraligy Janow – Bytom. „Byl jsem se tam jen podívat, jak to vypadá. Stál jsem jen vedle střídačky,“ oponoval Martin Smeták. V zápise o utkání ale bylo uvedeno opravdu jeho jméno. Hokejisté Janowa podlehli Bytomi 3:10 a možná i to bylo důvodem, proč na nabídku nekývl. „To nebyl hokej, jen hrůza. Nikdy jsem nezažil něco podobného. Tým je psychicky zdevastovaný a musíme ho obnovit. A na to není čas, protože následuje další zápas,“ komentoval Smeták svůj zážitek pro server katowickisport.pl.

Možná chvíli uvažoval o tom že by nabídku přijal, o pár hodin později se ale rozhodl jinak. „Ta nabídka byla vysoká, byla šílená, dá se říci. Ale nakonec jsem zjistil co a jak. Byl tam Klisiak, večer jsme byli na pivu, řekl mi, jak to tam chodí. Dali mi smlouvu, od nich byla připravená, podepsaná. A já jsem ji měl po zápase podepsat. Ale po tom rozhovoru s Klisiakem jsem řekl ne. Sbalil jsem se a jel domů,“ vysvětloval po utkání na Chodově. Varianta toho, že klub FBC Ostrava opustí, tak opravdu byla. „Šlo ještě o jednu základní věc a na té jsme se nedohodli,“ připustil.

—————–

Ostravský tým se i přesto semkl. V neděli pak i s trenérem, který je trochu vyděsil, sehrál na Chodově skvělý zápas: „Ale já jsem nepřemýšlel o variantách. Tady v Ostravě jsem nějak zavázaný, nemohl jsem si to dovolit. S Rolfem Frankem jsme domluvení, má mě pojištěného. Ale samozřejmě, jsou tam nějaké klauzule, kdyby přišla nějaká nabídka, kdyby se náhodou něco velkého objevilo…“ Zadní vrátka musí být otevřená, hokejové prostředí přece jen nabízí úplně jiné finanční podmínky než sport s děrovaným míčkem.

Když redakce florbal.cz zjišťovala v sobotu postoj ostravského FBC, dostala jednoznačnou odpověď. „Že Smeták končí? To je nesmysl,“ říkal manažer klubu Rolf Franke. „V Polsku byl jeho syn Martin, jedná se o shodu jmen,“ vysvětloval. Pravda to byla jen z poloviny.

Martin Smeták. Web katowickisport.pl

Martin Smeták. Web katowickisport.pl

Ať už to dopadlo jakkoliv, ostravské FBC ukázalo charakter. Proti nabitému Chodovu předvedlo výkon, za který ne nemuselo stydět. I přes těsnou prohru 4:5 trenér uznale pokyvoval.
„Klobouk dolů. Fakt klobouk dolů, to jsem nečekal. Ale aspoň vím, že to v nich je. Jsem strašně rád, jsem překvapený a fakt jsem tomu nevěřil. Říkal jsem si, že dostaneme desítku, ale klobouk dolů. A ještě jsme sahali po bodu, pak Vašek Komačka netrefil prázdnou bránu…“ litoval Martin Smeták.

„Když jsem přicházel, tak jsem věděl, že budeme hrát o sestup, ale tohle nám pomůže. Ti kluci se budou zvedat. Je to jako kdybychom vyhráli,“ těšilo ho.

Jen velký povyk okolo jeho možného odchodu do Polska ho mrzí: „Je opravdu škoda, že to dopadlo takhle. Je z toho zbytečné pozdvižení, vůbec to nemuselo jít ven.“

A snad to půjde i hokejovému klubu v Janowě. První zápas pod novým trenérem Mariuszem Jakubikem vyhrál 4:3 v prodloužení a získal první body v sezoně.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • ADALBERT napsal:

    AHA! tak to je Blesk, teda pardon florbal.cz

    • to: Adalbert napsal:

      Děláš ze sebe hlupáka? Nejsem zastánkyně fám a nepodložených informací, ale podle těch fotek to spiš vypadá na mírně řečeno velké „mlžení“ p. Smetáka i FBCO. Škoda že dneska lidi neumí řikat pravdu narovinu…

      • Z napsal:

        No on ten první článek působil opravdu bulvárně. V nadpisu slova jako „tragikomedie“, nechybělo označení „Víme první“.
        Článek vyšel dva dny před prvním utkáním Ostravy v této sezoně. Možná kdyby to autor původně pojal trochu jinak a snažil se pouze informovat a né hledat senzace, tak by dnes nemusel psát ještě ubožejší článek, kde své kroky obhajuje pomocí článků z polských webů.
        Chtělo to prostě trochu nadhledu. Skutečnost vypadá tak, že ta možnost, že pan Smeták odejde do Polska (jak sám potvrdil zmíněnou klauzulí ve smlouvě) možná existovala, ale rozhodně to nebylo tak žhavé.
        Snad je to pro autora poučení do příště a my zde nebudeme muset číst takové „huráčlánky“.

  • to: Z napsal:

    Tak možná působil bulvárně, ale byl pravdivý a evidetně se ukazalo že to výmysly nebyly, nebo ne? Proč teda napadat autora a článek? Aby při příští takové tragikomedii mlčel?

    Na plácání po ramenou a chvalozpěvy na vyvolené tu máme ceskyflorbal, tam je vse a vzdy SUPER

    • ADALBERT napsal:

      to je zase něco jiného! vždyť první článek nebyl pouze informativní. Autor článku tam přímo píše, že FBC ostrava „o kouče přišli“…a to prostě není pravda. Jen jejich trenér byl na hokeji v polsku, což mu práci v FBC nijak neznemožnilo, takže to žádná tragikomedie nebyla. Myslím, že zbytečně zveličená zpráva. Asi stejné jako kdyby se psalo, že pan Cepek odchází z reprezentace, protože na turnaji na Chodově trénoval „výběr extraligy“ a ne reprezentaci. Taky mu to nikdo neměl za zlé. Je rozdíl mezi informativním sdělením a tím, když je půlka článku napsaná jako absolutní senzace, přitom to vůbec nebylo tak horké.

Napsat komentář

*