Zápas nabídne i souboje Lucie Paulovičová (v popředí) s Dominikou Šteglovou. Zápas nabídne i souboje Lucie Paulovičové (v popředí) s Dominikou Šteglovou.
19. 11. 2015 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Jižní Město čeká předkrm před ženským MS: derby Chodov vs. Herbadent

 



Velké pražské derby, bitva o Jižní Město, repríza Superfinále… Ženskou extraligu čeká v posledním kole před Mistrovstvím světa opravdový vrchol první poloviny základní části – zápas mezi Herbadentem a Chodovem.

Na pražské Jižní Město se bude v sobotu upírat pozornost všech fanoušků ženského florbalu. Při značné nevyrovnanosti nejvyšší soutěže žen představuje souboj elitních týmů o to větší událost. A tuto výjimečnost si uvědomují i jeho účastnice.

„Takových zápasů hrajeme za sezónu jen pár, takže si to budeme chtít užít a samozřejmě vyhrát,“ prohlašuje kapitánka protentokrát domácího Herbadentu Dominika Šteglová. „Věříme, že utkání přitáhne mnoho fanoušků. Vždyť nic lepšího v ženském podání florbalu v Praze není k vidění,“ přidává se trenérka Chodova Michaela Marešová.

Kapitánka Herbadentu Dominika Šteglová gratuluje po finále poháru vítězným hráčkám Vítkovic.

Dominika Šteglová. Foto: Martin Dvořák.

S třetím vzadu – Vítkovicemi – oba pražské týmy prohrály a tím pádem se bude hrát „pouze“ o 2. místo. I tak ale určitě bude na co koukat. Chodovský nejlepší ligový útok se postaví druhé nejlepší obraně soutěže. A na palubovku haly na Jižním Městě, o niž se oba týmy během sezony dělí, vyběhne hned 9 účastnic nadcházejícího MS v Tampere! Ta desátá, Slovenka Alexandra Ferencová, bude kvůli studijnímu výjezdu do zahraničí Herbadentu chybět.

Účastnice MS v kádrech obou soupeřů

Herbadent Chodov
Denisa Billá Anet Jarolímová
Martina Čapková Hana Ranochová
Alexandra Ferencová (SR) Martina Řepková
Lucía Košturiaková (SR) Jana Vojáčková
Mariia Ziminová (RUS) Eliška Vrátná

„Bude se hrát zápas, ve kterém bude rozhodovat každá chyba, bude plný osobních soubojů a pěkných akcí,“ předpokládá Šteglová. „Těšíme se. Očekáváme tvrdý a bojovný zápas, v kterém spolurozhodne i to, kolik si kdo uchoval v tomto náročném týdnu sil,“ naráží Marešová na odvrácenou stranu nabytého programu obou týmů.

Extraliga se tento týden kromě tradičního víkendu hrála i ve sváteční úterý. Tento čtvrtek Chodov a příští úterý Herbadent navíc odehrají utkání Poháru České pojišťovny. Jejich soupeři, Liberec a Jihlava, zvolili tyto termíny pravděpodobně právě i kvůli předpokládané únavě favorita. Některé opory pražských rivalů navíc absolvovaly (ať už ženské či juniorské) reprezentační EFT.

Hráčky Chodova křepčí s vysněnou trofejí Flora Florbal. Foto: Otakar Prášek

Hráčky Chodova křepčí s trofejí. Foto: Otakar Prášek

Naposledy se oba týmy utkaly v O2 Aréně, kde se parta kapitánky Lucie Paulovičové radovala z titulu. Šteglová i Marešová ale tentokrát čekají úplně jiný zápas. „Oproti Superfinále bude jiný v tom, že v podstatě o ničem nerozhoduje,“ říká narovinu útočnice „Tigers“. „Se Superfinále bych to vůbec nesrovnávala – týmy jsou v úplně jiném rozpoložení. V kombinaci s nabitou termínovkou těchto týdnů (EFT, čtyřzápasový hrací týden + závěrečné reprezentační soustředění a MS) rozhodně nepůjde o setkání týmů ‚plných sil‘… Jak na tom jsou se ukáže naplno zase až v play-off,“ tvrdí šéfka chodovské střídačky.

Hráčky dříve působící v táboře soupeře (včetně mládežnických kategorií)

Herbadent Chodov
Petra Budská Anet Jarolímová
Barbora Polívková Magdalena Klímová
Dominika Steinbachová Tereza Pilíková
Lucie Primusová
Karolína Suchá
Veronika Zborníková

Derby na Jižním Městě mívá obrovský náboj i díky velkému počtu florbalistek, které část kariéry strávily v táboře soupeře. A nejde jen o velezkušené Anet Jarolímovou nebo Dominiku Steinbachovou, které už jsou na souboje s bývalým klubem zvyklé.

Jednou z nich je například i mladá útočnice Lucie Primusová. Ačkoliv je odchovancem Chodova, první extraligové starty a góly si připsala v dresu Herbadentu. Po sezoně se však vrátila zpět do kádru trenérky Marešové.

Lucie Primusová

Lucie Primusová. Foto: Florbal Chodov.

„Pro mě osobně je to hodně speciální. Jde o tým, ve kterém jsem prožila svou extraligovou premiéru a vydřela s ním 2. místo na MČR juniorek,“ vzpomíná. Přílišné nervozity se ale nebojí. „Podle mě je to naopak velká motivace, nastoupit proti bývalým spoluhráčkám a kamarádkám. Doufám, že mě bude hnát dál a podám díky tomu lepší výkon,“ usmívá se střelkyně, která v posledních zápasech s méně silnými soupeři chytila skvělou formu.

Dojde také na souboj sester Pilíkových. Starší Tereza, jediná úspěšná střelkyně Herbadentu ze vzpomínaného Superfinále, přešla před sezonou na Chodov. To mladší Lucie zůstala věrná trenérce Markétě Šteglové a pod jejím vedením si užívá svou první sezonu v extralize dospělých.

Tereza Pilíková (vpředu) se svou sestrou na letošním Poháru Mistrů.

Tereza Pilíková (vpředu) se svou sestrou na letošním Poháru Mistrů.

Sobotní duel přinese i jednu zajímavou premiéru. Velká postava českého ženského florbalu Jana Christianová už zažila v kariéře leccos, v jihoměstském derby ale bude úplným nováčkem. „Pro mě má tento zápas speciální náboj především díky kvalitě našeho soupeře,“ chválí rivalky gólmanka. „Očekávám tuhý boj a atraktivní duel, který by si nikdo neměl nechat ujít. Chodov je možná favoritem, ale my mu nedáme nic zadarmo!“ hlásí bojovně.

Jak se bývalé reprezentační brankářce proti neskutečné ofenzivní síle Chodova povede? Vylámou si na ní Anet Jarolímová, Jana Vojáčková a spol. zuby? Prosadí se na druhé straně slovenská hvězda a vedoucí žena kanadského bodování Lucía Košturiaková? Hrát se začne v sobotu od 17:10.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*