Absolutní zmar a štěstí zároveň. Fotografie zničené Denisy Ratajové, která bezmocně přihlíží finské euforii mluví sama za sebe. Foto: Flickr IFF
11. 12. 2015 Reprezentace žen (0) KOMENTÁŘŮ

Opakovaly jsme si, že to dokážeme, prozradila Kujala. Kouč plán pro prodloužení nestihl

 



Byl to bláznivý závěr, takový dost možná zažijete jednou za život, Finkám a Češkám se to stalo v semifinále mistrovství světa. Šťastnější byly nakonec Finky, které téměř zázračně vyhrály 4:3. Kouč Marko Paju přiznal, že plán na prodloužení ani nestihl sestavit, Elina Kujala – autorka vítězné branky – prozradila, že Finky se v šatně ujišťovaly, že branky prostě dají.

Byl to bláznivý konec, přesto kouč Marko Paju potvrdil pověst ledově klidného muže a patnáct minut odpovídal na otázky novinářů bez náznaku sebemenší emoce. „Neměl jsem připravený plán pro prodloužení, nějakou taktiku,“ přiznal.

A dodal logické vysvětlení. „Neměl jsem totiž čas o prodloužení přemýšlet, konec utkání se seběhl strašně rychle. Češky nejprve vyrovnaly a poté jsme hned dali branku, takže na to fakt nebyl čas,“ popsal.

První dvě třetiny přitom jeho tým neodehrál optimálně. „Necítila jsem to tak, že jsme byly nervózní, naopak Češky opravdu dobře bránily,“ ocenila výkon soupeřek autorka vítězné branky Elina Kujala. „Měly jsme dobré pasáže na balonku. Myslím si, že jsme měly mít trochu lepší kontrolu balonku, to byl možná problém,“ dodala.

Jenže v poslední periodě se utkání zlomilo a Finky najednou hřiště ovládaly. „Měli jsme nějaký plán pro poslední třetinu a věděli jsme, že to bude hodně složité, protože Češky dobře bránily,“ popisoval Paju. „Opakovaly jsme si, že musíme věřit, že je to naše utkání a že skórujeme,“ prozradila Kujala.

Nezapochybovaly ani na moment? „Ani náhodou, pořád jsme věřily,“ rezolutně vyvrátila šťastná střelkyně. Finkám pomohly také změny v sestavě a zapojení mladé Veery Kauppi. „Očekával jsem od Kauppi střely. Je to šikovná hráčka v soubojích 1 na 1 a znovu říkám, že Češky dobře bránily,“ odpověděl trenér finskému novináři.

Domácí hráčky se dostaly do vedení, ale potom dokázala Koníčková srovnat. Ne, prostě pořád jsme byly v tom přesvědčení, že to je naše hra,“ odpověděla Elina Kujala na otázku, jestli se nebála prodloužení.

Nakonec k němu nedošlo. Věděla jsem, že mám dost prostoru, tak jsem se rozhodla střílet,“ popsala bezprostřední momenty před – pro Čechy – nešťastným odrazem o mantinel, který ve spojení s osobním neštěstím Kubíčkové znamenal vítěznou branku.

V rozhovoru pro Florbal.cz přiznala obě dvojčata, že zahrát si před plnou arénou je jedním z florbalových snů. Bylo to skvělé, lidi byli skvělí,“ pokyvovala Elina hlavou, že jejich sen stal skutečností. Myslím si, že nás podporují hlasitě a jsou skvělí. Samozřejmě, že zítra na finále by jich mohlo přijít ještě více a povzbuzovat ještě více,“ usmála se při otázce na návštěvnost turnaje.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*