Jiří Velecký Foto: florbalvitkovice.cz
11. 12. 2015 Reprezentace žen (2) KOMENTÁŘŮ

ANALÝZA EXPERTŮ: Florbal ukázal krásu, krutost i spravedlnost, říká Velecký

 



Dnešní utkání se asi všem hodnotí velmi těžko. Pro Florbal.cz však napsali svou analýzu semifinále s Finskem trenéři Jiří Velecký a Vladimír Ježek.

Jiří Velecký: „Florbal a sport jako takový ukázal dnes svou krásu, krutost, ale i spravedlnost. Byla to krásná a dramatická sportovní bitva, která zvedala diváky ze sedadel a chybělo opravdu jen malinko k obrovskému úspěchu.

Nakonec pro nás utkání po jeho průběhu skončilo krutě tím, že rozhodla v samém závěru snad jediná taktická chyba a jediné obranné propadnutí, zřejmě vlivem euforie z dosaženého vyrovnání, a zároveň nešťastný zákrok brankářky Lenky Kubíčkové, které jinak bezesporu zápas patřil a byla to ona, která svým skvělým výkonem měla lví podíl na tom, že utkání nakonec rozhodla až tato závěrečná, pro nás nešťastná situace.

Na druhou stranu, je asi nakonec i spravedlivé, že zvítězil tým, který celý zápas tvořil, dělal hru a výrazně soupeře přestřílel.

Odhlédnu-li od těchto emocí, pak utkání bylo přesně takové, jaké jsem očekával. Taktická bitva, kdy se naše hráčky soustředily na tuhou defenzivu, kde bylo vidět, že ví, co od Finek očekávat. Zvládaly většinu jejich akcí včas přerušovat a na druhou stranu byly neskutečně efektivní v zakončení. Tři branky z osmi střel jsou vynikající počin.

Na Finkách pro změnu bylo vidět, že se nechtějí pouštět do ničeho riskantnějšího. Místy některé hráčky vypadaly, že na nich opravdu leží tíha celého stadionu a první dvě třetiny tak hrály velmi svázaně a opatrně, ač s trvalou územní převahou. Nejsem si jist, jestli nám neuškodilo točení se sestavou od třetí třetiny, kdy mám pocit, že jsme tím přišli o možná rozhodující kousek jistoty v doposud předváděném výkonu.

Na druhou stranu neznám okolnosti a nakolik to bylo případně vynucené. Tedy z pohledu toho, na co se v utkání vsadilo, myslím si, že šlo o vynikajícím způsobem odvedenou a maximálně efektivní práci.

Celkově si však myslím, že i přes skvělý výsledek, kdy chyběl k finále opravdu jen kousek, tak zamyslím-li se třeba nad tím, že jsme prakticky neměli střídání, ve kterém bychom dostali Finky pod souvislejší tlak v jejich obranném pásmu, předvedli třeba tři přihrávky útočného charakteru za sebou, a nic z toho ani v přesilové hře, tak z hlediska kvality florbalu jako takového, čímž myslím hlavně tvořivou hru, z této konfrontace rozhodně mám spíše smíšené pocity a věřil jsem v něco víc.“

Vladimír Ježek: „Vyrovnané utkání, ve kterém jsme byli dvě třetiny o chloupek lepším týmem. Po finském vyrovnání jsme ztratili pohodu a Finky nás přehrávaly. V dramatickém závěru holky zaslouženě vyrovnaly. Bohužel jsme nepodrželi na konci míček, zbytečné jsme ho odevzdali soupeřkám a bohužel z poslední střely soupeřek přišli o postup. Přes porážku holky odvedly zatím nejlepší výkon na MS. Vím, že jsou teď psychicky dole, ale jestliže v utkání o bronz zahrají jako dnes, tak nás medaile nemine.“


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Emirates napsal:

    8 střel je na výhru málo. To má pan Velecký pravdu, že by nebylo spravedlivé, abychom vyhráli. Holky bojovaly ale mohly více útočit. Lepší jsme ale určitě nebyli

  • no_tak napsal:

    má cenu to pořád omílat dokola? Vždyť o nic nejde.nemůžeme vědět, co by se stalo v prodloužení. Bože, staly se i horší situace.zítra to vyjde

Napsat komentář

*