Takto fanoušci Bohemians hnali "klokany" vpřed. Foto: Facebook Sektor 1905; Takto fanoušci Bohemians hnali "klokany" vpřed. Foto: Facebook Sektor 1905
23. 12. 2015 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Florbalové Bohemce fandí kotel z Ďolíčku! Baví nás to, přiznávají fanoušci ze Sektoru 1905

 



Superligu rozproudila expanze fotbalových fanoušků! Krok vpřed v tomto směru udělali Bohemians, kteří se už podruhé mohli těšit z podpory opravdových profíků. Na televizní zápasy se Spartou a Vinohrady totiž dorazil slušný počet podporovatelů ze skupiny Sektor 1905, seskupující fanoušky fotbalových „klokanů“. V odpovědích, které nám Sektor 1905 poslal přes Facebook, je rozkryto, kde se vzal nápad navštěvovat florbalová klání.

Plné tribuny, chorály či choreografie. Taková atmosféra vládla na pondělním televizní utkání superligy mezi Bohemians a Vinohrady. Jak se ale zrodila spolupráce mezi fotbalovými a florbalovými Bohemians? „Spolupráce započala v tomto roce. Pokud máme dobré informace, tak zprvu se jednalo jen o zapůjčení kostýmu maskota klokana na florbalový zápas, ale jak to tak bývá, slovo dalo slovo a spolupráce se začala prohlubovat (např. návštěva florbalistů na fotbalovém utkání v Ďolíčku, zapůjčení autobusu pro florbalisty, vzájemné exhibiční utkání apod.),“ popisují fanoušci ze Sektoru 1905 začátky vzájemného partnerství.

„Baví nás support, baví nás fandit a přejeme úspěch každému týmu či oddílu Bohemians! Dříve jsme často chodili podporovat zelenobílé futsalisty, občas zajdeme i na hokej, teď nás chytil florbal,“ prozrazují.

A vzápětí přiznávají, že to zcela jistě nebyl poslední zápas, na kterém se objevili. „Můžeme mluvit jen za fanoušky, kteří dorazili jak včera, tak třeba na utkání proti Spartě v listopadu. Rozhodně to nebyla naše poslední návštěva florbalu. Těšíme se na play-off a pochopitelně přijdeme podpořit naše hráče do O2 arény na superfinále! 🙂 Jak jsme již říkali, všechny nás baví support, užíváme si ho a v době, kdy nehraje fotbalové áčko, je návštěva dalších sportů pod hlavičkou Bohemians velmi vítanou aktivitou,“ těší se na úspěchy florbalových „klokanů“.

Jaký mají vůbec fanoušci ze Sektoru 1905 vztah ke hře s děrovaným míčkem? „Velmi kladný. Někteří členové z našich řad byli v mládežnických kategoriích aktivními hráči, shodou okolností také ve FbŠ Bohemians a pod koučem Bedlou. Navíc snad každý z naší generace hrál florbal ve školách, takže rozhodně vnímáme florbal pozitivně,“ vzpomněli si i na legendárního Bedlu, který byl během televizního utkání ve svém živlu.

Oba sporty prý nejde vůbec srovnávat. „Rozdílů je celá řada. Co je ale patrné na první pohled, tak florbalisti rozhodně nejsou žádný „modelky“. Co se osobních soubojů a celkové bojovnosti týče, tak jsme se na vlastní oči přesvědčili, že florbal rozhodně nezaostává za fotbalem, spíš naopak. Nezřídka hráči přeletí přes mantinel, a místo aby se svíjeli a hlásili se o nosítka, tak vstanou a pokračují ve hře. Takovýto přístup se nám líbí! (čest výjimkám z řad fotbalistů). Pochopitelně ve florbale padá i více branek, což přidává na atraktivitě tohoto sportu,“ lichotí florbalu členové skupiny Sektor 1905.

Atmosféra zápasu byla výborná! Foto: Facebook FbŠ Bohemians

Atmosféra zápasu byla výborná! Foto: Facebook FbŠ Bohemians

I v přístupu pořadatelů spatřují velké rozdíly. „Obě prostředí jsou diametrálně odlišné. Kolikrát má člověk pocit, že na některých fotbalových stadionech o něj pořadatel nestojí a dělá vše pro to, aby návštěvu fotbalového utkání fanouškovi co nejvíce znepříjemnil – lístky na jméno, jeden turniket pro x set lidí, vyzouvání a vysvlékání fanoušků u vstupní kontroly, nahnání fanoušků hostí do klece apod,“ vyjmenovávají praktiky, které jsou jim proti srsti.

„Naopak z dosavadních zkušeností z florbalu máme opačné zkušenosti – velmi korektní prohlídka u vstupu, rychle to odsýpalo, nevznikaly tak žádné zbytečné potyčky, žádná klec nebo síť v našem sektoru, žádná security agentura, která by si honila triko na fanoušcích. A stalo se něco? Nic, naopak byla atmosféra i díky tomu mnohem lepší. Je vidět, že si i fotbaloví fanoušci dokážou udržet pořádek sami mezi sebou a nepotřebují k tomu ‚speciálně školené ochranky‘,“ myslí si představitelé Sektoru 1905.

Zároveň věří, že si florbal současnou tvář udrží a bude příkladem. „Držíme palce celému florbalu, aby si podobný přístup zachoval i do budoucna a ukázal fotbalovým kolegům, že to jde dělat i jinak. Před propagací a organizací zápasů musíme tedy jednoznačně smeknout,“ nešetří chválou.

Závěrečná děkovačka. Foto: Facebook FbŠ Bohemians

Závěrečná děkovačka. Foto: Facebook FbŠ Bohemians

Úctu projevili členové Sektoru 1905 i funkcionářům florbalové Bohemky. „Víme, v jakých podmínkách pracují a odvádí neskutečnou práci. Závěrem jim i tímto chceme poděkovat, že nám v mnoha ohledech vycházejí vstříc a že je jak od nich, tak i od hráčů (hlavně při fantastických pozápasových děkovačkách) cítit, že si naší podpory při zápasech váží. Nás to pochopitelně těší a i si pak samotný support mnohem více užíváme. Díky!“ dodali na závěr.


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*