Matěj Jendrišák. Foto: Martin Flousek, xflorbal.cz Matěj Jendrišák. Foto: Martin Flousek, xflorbal.cz
30. 12. 2015 Ostatní (0) KOMENTÁŘŮ

Matěj Jendrišák znovu králem! TOP 10 českých florbalistů roku 2015

 



Nejlepším českým florbalistou v roce 2015 byl podle redakce webu Florbal.cz Matěj Jendrišák. Úřadující vicemistr švédské ligy obhájil vítězství z minulého ročníku. Na 2. místě skončil Martin Tokoš z Dalenu, domácí superligu zastupuje na stupních vítězů stejně jako loni boleslavský Jiří Curney. Do TOP 10 se vešli i dva úplně noví muži.

V elitní šestici skončili ti samí hráči jako v předchozím roce, své pozice si pouze prohodili spoluhráči z Dalenu – letos druhý Martin Tokoš a čtvrtý Patrik Suchánek. Po třech, respektive dokonce čtyřech letech se do žebříčku vrací Jan Jelínek a Tom Ondrušek. Desítku doplňují dva nováčci, které od sebe dělí 17 let věku – jsou jimi spoluhráči z Tatranu Marek Beneš a Milan Fridrich.

1. Matěj Jendrišák (Linköping IBK, Švéd.)
Loni: 1. místo

Matěj Jendrišák. Foto: www.linkopinginnebandy.se

Matěj Jendrišák. Foto: www.linkopinginnebandy.se

O nejlepším českém florbalistovi roku 2015 asi není pochyb. Centr Linköpingu při své premiérové sezoně ve Švédsku dovedl svůj tým do superfinále a i v dalším ligovém ročníku dokazuje, že patří mezi nejproduktivnější muže „florbalové NHL“ a vůbec nejlepší hráče na světě. Spolehlivé výkony podává Jendrišák také v národním týmu, jeho bývalý spoluhráč z Chodova a trenér reprezentace Radim Cepek na něj nepochybně bude hodně spoléhat i v kvalifikaci na MS 2016.

2. Martin Tokoš (IBK Dalen, Švéd.)
Loni: 4. místo

Martin Tokoš. Foto: Per Wiklund

Martin Tokoš. Foto: Per Wiklund

Exvítkovický expres je schopný zejména při napadání obráncům soupeře pořádně otrávit zápas. I když se s Dalenem nedostal do play-off, v týmu kolem legendárního Ketila Kronberga se stal nepostradatelným. Na jinak nepříliš povedeném turnaji EFT v Brně byl nejlepším hráčem českého týmu.

3. Jiří Curney (Florbal Mladá Boleslav)
Loni: 3. místo

Jiří Curney. Foto: Štěpán Tomš, www.fotoms.cz

Jiří Curney. Foto: Štěpán Tomš

Odchovanec Třince vizáží připomíná brazilského fotbalového útočníka Freda. A pálí mu to snad ještě lépe než jemu! Mladou Boleslav dotáhl nejprve k vítězství v poháru, poté k prvenství v základní části a nakonec i do superfinále. Na domácím Poháru mistrů potěšil boleslavské fanoušky alespoň parádním bekhendovým gólem do sítě Wileru. V probíhající sezoně bodoval ve všech 15 superligových zápasech, i díky tomu obhájil loňské umístění na pomyslných stupních vítězů.

4. Patrik Suchánek (IBK Dalen, Švéd.)
Loni: 2. místo

Patrik Suchánek. Foto: IBK Dalen

Patrik Suchánek. Foto: IBK Dalen

Ryšavý bek se navzdory nevelké postavě prosadil ve Švédsku a načal tu už svou třetí sezonu. Jeho ofenzivních schopností si v Dalenu cení, často chodí i na přesilovky. Kreativnějšího obránce v současnosti český florbal nemá.

5. Patrik Dóža (Florbal Chodov)
Loni: 5. místo

Patrik Dóža. Foto: Štěpán Černý

Patrik Dóža. Foto: Štěpán Černý

Chlapec se zlatýma rukama po ukončení angažmá v Pixbu opět rozdává florbalovou radost na Chodově. A ze svého herního umění vůbec nic neztratil. Když má svůj den, je pro soupeře naprosto nebránitelný. Právě na něj a jeho spolupráci s Tomem Ondruškem bude tým z Jižního Města spoléhat při cestě za vysněným titulem.

6. Ondřej Mikeš (Granlo BK, Švéd.)
Loni: 6. místo

Ondřej Mikeš. Foto: Facebook Granlo

Ondřej Mikeš. Foto: Facebook Granlo

I když se bojovníkovi původem ze Znojma na začátku roku narodil syn Václav, po čtvrtfinálovém neúspěchu Chodova v létě také on odešel zkusit štěstí do země „Tří korunek“. Jeho Granlu se sice nedaří podle představ, on sám se ale navzdory nedávnému zranění napevno usadil v kádru a bodově se prosazuje.

7. Jan Jelínek (Florbal Mladá Boleslav)
Loni: –

Jan Jelínek. Foto: Facebook Florbal Mladá Boleslav

Jan Jelínek. Foto: Facebook Florbal Mladá Boleslav

Spolehlivý zadák je už několik sezon kapitánem národního týmu. Mladé Boleslavi po přestupu z Vítkovic pomohl do vysněného superfinále, z pozice obránce si navíc v novém působišti drží průměr více než jednoho kanadského bodu na zápas. Do TOP 10 se vrací po třech letech.

8. Marek Beneš (Tatran Střešovice)
Loni: –

Marek Beneš. Foto: Martin Dvořák, MAD Photography

Marek Beneš. Foto: Martin Dvořák, MAD Photography

Objev roku! Syn Luďka Beneše, legendy z dřevních dob florbalu, už v 18 letech vyrostl v opravdovou hvězdu. Pod trenérským vedením svého otce vystřelil v prodloužení českým juniorům bronz z MS na úkor Švédů, v superfinále výrazně pomohl Tatranu k titulu a hned den na to se radoval i se střešovickou juniorkou. V listopadu si před domácím publikem odbyl premiéru v seniorské reprezentaci. Nedávno absolvoval stáž v Pixbu a je pravděpodobně jen otázkou času, kdy se někam na sever vypraví za dlouhodobějším angažmá.

9. Tom Ondrušek (Florbal Chodov)
Loni: –

Tom Ondrušek. Foto: Ondřej Deml

Tom Ondrušek. Foto: Ondřej Deml

Těží z výjimečné atletické připravenosti a i když jsou jeho charakteristické výběhy notoricky známé napříč celou superligou, soupeři si s nimi hodně často nedokážou poradit. Chodovský dělostřelec v minulé sezoně ovládl kanadské bodování, na jeho čele je i v právě probíhajícím ročníku. Místo v TOP 10 mu tak patří určitě právem. Do našeho výběru se vrací po dlouhých čtyřech letech, v roce 2011 byl rovněž 9.

10. Milan Fridrich (Tatran Střešovice)
Loni: –

Milan Fridrich, Czech Open 2015. Foto: Pavel Růžička, www.czechopen.cz

Milan Fridrich. Foto: Pavel Růžička

Ačkoliv toho zažil ve florbale už víc než dost, v anketě Florbal.cz je nováčkem. Florbalový „Lord Voldemort“ v roli hrajícího asistenta trénera dotáhl trochu podceňovaný Tatran k titulu, superfinále sám rozhodl proměněným nájezdem v sedmé sérii. S „béčkem“ střešovického klubu navíc vyhrál otevřenou kategorii prestižního letního turnaje Czech Open.

Historie ankety:

2014:
1. Matěj Jendrišák
2. Patrik Suchánek
3. Jiří Curney
4. Martin Tokoš
5. Patrik Dóža
6. Ondřej Mikeš
7. Michal Podhráský
8. Tomáš Kafka
9. Lukáš Hájek
10. Martin Richter

2013:
1. Martin Tokoš
2. Vojtěch Skalík
3. Patrik Suchánek
4. Milan Tomašík
5. Martin Ostřanský
6. Matěj Jendrišák
7. Martin Zozulák
8. Patrik Dóža
9. Michal Podhráský
10. Petr Novotný

2012:
1. Milan Tomašík
2. Martin Tokoš
3. Tomáš Kafka
4. Jan Jelínek
5. Matěj Jendrišák
6. Martin Richter
7. Petr Kološ
8. Vojtěch Skalík
9. Aleš Zálesný
10. Michal Podhráský

2011:
1. David Rytych
2. Matěj Jendrišák
3. Milan Tomašík
4. Vojtěch Skalík
5. Jan Jelínek
6. Milan Garčar
7. Petr Skácel
8. Tomáš Kafka
9. Tom Ondrušek
10. Jiří Curney


Autor: red



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*