Adéla Kociánová (vlevo) a Veronika Samková (vpravo). Foto: Vojtěch Skřivánek. Adéla Kociánová (vlevo) a Veronika Samková (vpravo). Foto: Vojtěch Skřivánek.
5. 1. 2016 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Nechytalo se mi úplně optimálně, říká Adéla Kociánová. Dvě třetiny ale držela na uzdě Chodov!

 



Od zápasu Chodova s Jičínem se očekával jednoznačný průběh. Tým ze dna tabulky ale držel na hřišti úřadujících mistryň dvě třetiny šanci na nadějný výsledek. A to hlavně díky dobré obraně v čele s famózní brankářkou Adélou Kociánovou.

Poslední měření sil obou týmů dopadlo pro florbalistky ze severovýchodu Čech neslavně, když v domácím prostředí schytaly debakl 1:19. Kociánová tehdy protrpěla v bráně celý zápas, kromě 19 obdržených branek pochytala dalších 30 střel!

Odveta se ale jí i celé obraně povedla o poznání lépe. Jičínská gólmanka sice už ve 4. minutě dostala gól od Anet Jarolímové, ofenzivu Chodova plnou reprezentantek ale dlouho držela na uzdě. Za dvě třetiny od ní obdržela pouze 4 góly a vychytala několik tutových šancí.

V bráně se přitom ze začátku necítila zrovna nejlépe. „Nechytalo se mi úplně optimálně, hlavně protože v hale byla poměrně zima,“ naráží Kociánová na fakt, že po prudkém ochlazení se pořadatelům nepovedlo prostornou halu na Jižním Městě naplno vytopit.

I kvůli tomu, že se Jičín podle očekávání zaměřil především na tuhou obranu a drtivou většinu času útočily soupeřky, se ale určitě mezi tyčemi rychle zahřála. Chodovské střelkyně mnohdy přiváděla k šílenství, často jí pomáhaly i obětavě bránící spoluhráčky před ní.

„Holky hodně dobře bránily a dostupovaly hráčky,“ chválí své obránkyně 18letá dívka s maskou. Ta je přitom v jičínském týmu brankářskou dvojkou. „Trenér mi dal příležitost, protože s Chodovem přeci jen nemáme takové ambice na body,“ přiznává Kociánová.

Adéla Kociánová.

Adéla Kociánová.

Po druhém dějství ale navzdory famóznímu výkonu přepustila místo v bráně své zkušenější kolegyni Veronice Samkové. „Verču před Vánocemi trápilo koleno a tím pádem nechytala dlouhou dobu. Proto jsme se spolu i s trenérem domluvili, že se po druhé třetině vystřídáme, abychom si po pauze mohly obě zachytat před důležitými zápasy, které nás čekají,“ popisuje.

Samkové se už tak skvěle nevedlo, v závěrečné dvacetiminutovce musela lovit míček ze své sítě hned 7x. Její konkurentka a kamarádka se jí ale zastává. „První dvě třetiny byly úplně jiné. Ve třetí už holkám došly síly a bylo to vidět, Chodov měl mnohem větší převahu, my akorát stály na naší polovině. O výkonu gólmana to určitě nebylo,“ vysvětluje mladá brankářka. „Navíc nastoupila nerozchytaná, což samozřejmě není optimální,“ dodává.

Sympatická gólmanka začínala svou kariéru v FBŠ Všestary – oddílu z vesničky, kde bydlí necelých 2000 obyvatel. Kromě příznivců Jičína ji pravděpodobně doteď neznal téměř nikdo. V sobotu ale ukázala, že v brankovišti extraligového outsidera je jí možná škoda. Sama však zatím nijak vysoko nemíří. „Nějaké velké ambice určitě nemám. Jsem ráda, že mi trenér dal šanci zůstat v Jičíně a zachytat si extraligu,“ říká skromně.

Navíc se pravděpodobně stane už několikátou obětí faktu, že florbal je ještě pořád amatérský sport. Logicky chce dát přednost studiu. „Teď maturuju a jestli se dostanu na školu kam chci, asi na florbal nebude tolik času jako teď. Chtěla bych na Veterinární univerzitu v Brně, kde je asi ta zátěž na studenty větší než na většině jiných škol,“ uvědomuje si Adéla Kociánová.

Pro český florbal by ale bylo dobře, aby si nakonec dostatek času našla a svůj talent rozvíjela dál. Zatím se bude snažit pomoci svému Jičínu do vysněného play-off. A třeba po úžasném výkonu na Chodově dostane znovu šanci už tuto sobotu ve veledůležitém duelu s Tatranem.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*