Michal Jedlička. Foto: Štěpán Tomš Michal Jedlička. Foto: Štěpán Tomš
12. 1. 2016 Superliga (38) KOMENTÁŘŮ

Utajený distanc? Jedlička už zase nesmí na střídačku, i když trest ještě nezná

 



Michal Jedlička opět chyběl na střídačce Bohemians. Co se děje? Je to tak, známý bouřlivák má dočasně zastavenou činnost. A to kvůli zmínce rozhodčích v zápisu o utkání v Otrokovicích. Jak dlouho bude chybět? A je vůbec jeho absence oprávněná?

Michal Jedlička si loni užil s rozhodčími a delegáty dosti. Ale samozřejmě i arbitři s tímhle temperamentním koučem. Vyhrát však trenér Bohemians nemohl. U disciplinární komise byl v uplynulé sezoně hned dvakrát, podruhé mu delegát Zima přišil i pokřikování z tribuny úplně jiného člověka. Kvůli tomu pak Jedlička chyběl týmu na střídačce až do konce sezony.

PSALI JSME:
TO JE SUMO, PÁNOVÉ! A PRO NEVINNÉHO JEDLIČKU SI DOŠEL DELEGÁT

Pravda, populární „Bedla“ trest lišácky obešel, když se několikrát nominoval do utkání jako hráč, ale stín trestu nad ním pořád visel.

Jenže trablům není konec. I když už má starý trest Jedlička za sebou, nyní už znovu pyká. Po pátečním utkání v Otrokovicích (4:5 po prodl.) zapsali sudí Svrček s Waliczkem do zápisu o utkání zmínku o tom, že kouč jim po utkání nadával. Vypadá to tak, že zástupci Bohemians ani netušili, že tato zmínka v utkání znamená stopku.

„Dostali jsme vyrozumění od soutěžního úseku o tom, že Michal Jedlička má pozastavenou činnost a nemůže vykonávat funkci ani u A týmu, ani u jiných družstev,“
vysvětluje generální sekretář Bohemians Jakub Doubrava. „Ve středu budeme posílat na disciplinární komisi vyjádřeni. Už je ale jasné, že bude týmu chybět i v utkání s Tatranem,“ mrzí zástupce zelenobílých. Jednání DK totiž proběhne podle informací Florbal.cz až v příštím týdnu. Jedlička přitom chyběl Bohemians už v nedělním utkání s Vítkovicemi. Opět zaujal místo na tribuně.

Michal Jedlička. Foto: Jaroslav Klein, facebook FbŠ Bohemians

Michal Jedlička. Foto: Jaroslav Klein, Facebook FbŠ Bohemians

Známý bouřlivák tvrdí, že ho zastavení činnosti překvapilo. „Rozhodčí napsali po zápase, že jsem jim nadával. Kapitán Vojta Bagin podepsal zápis a tím to vlastně stvrdil. Že se to řeší, jsem se dozvěděl až druhý den, kdy jsem měl seminář s reprezentací. Málem z toho byl průšvih, kdybych byl na střídačce,“ říká provinilec.

Faktem nyní je, že Michal Jedlička nesmí koučovat dva zápasy, i když se jeho případ zatím neřešil. A aniž by komise projednala vyjádření všech stran a vyřkla nějaký verdikt, „klokani“ přišli o svého trenéra. „Jeho absence byla znát už v utkání s Vítkovicemi. Je před námi konec základní části a vnímáme to jako citelné oslabení, ať už se Michalův údajný prohřešek podaří prokázat, či nikoliv,“ říká Jakub Doubrava.

Otázkou pak zůstává, co by nastalo, kdyby zůstal po projednání kauzy Jedlička nevinný.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • UPS napsal:

    Hm, tady se potvrzuje starý známý přísloví „kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde“ Neříkám, že je svatej. Ale evidentně musí někomu z unie ležet hodně v žaludku. Například pan Podhráský se kolikrát „vyblil“ do onlinu, kde si stěžoval na výkon rozhodčích a nikdy z toho nic neměl.

  • HP napsal:

    arogantni Svrcek by mel piskat starsi zaky, je to nejslabsi rozhodci v superlize

  • Martin napsal:

    O co tady jde? Jedlička něco pokřikoval, rozhodčí zapsali, kapitán podepsal- tudíž o tom věděl a Jedlovi to neřekl. Jestli byl v podmínce tak nevím čemu se najednou diví.

    • DM74 napsal:

      Souhlas, navíc je to v souladu s předpisy ČFbU, pokud se přestupek odehraje po utkání před podepsáním zápisu, napíše se tam, že rozhodčí podává podnět, což je to samý, jako kdyby v zápase dostal ČK3

    • Petr napsal:

      V žádné podmínce není.

    • Tomáš Krásný napsal:

      Tady nejde o podmínku, ale o dosti zvláštní ustanovení čl. 4.5. písm. a) disciplinárního řádu. Je tam napsáno, že když se dopustí provinění mezi koncem utkání a podpisem zápisu, má okamžitě zastavenou závodní činnost. problém je v tom, že závodní činnost je možné zastavit jen hráči. Bedla je trenér tedy funkcionář, kterému lze pouze zakázat výkon funkce. Daný článek hovoří o zastavení činnosti, tedy se evidentně vztahuje jen na hráče, nikoliv funkcionáře. Je to sice jen můj výklad, nemusím mít pravdu, ale pokud budu vycházet z dikce celého disciplinárního řádu, tak z něj plyne, že zastavit závodní činnost lze hráči a zakázat výkon funkce trenérovi. Pokud by se dané ustanovení mělo vztahovat i na funkcionáře, tak by v něm bylo napsáno, že má okamžitě zastavenou závodní činnost nebo zakázán výkon funkce.

  • beruška29 napsal:

    Tak si zase zahraje no 😀

  • hnus napsal:

    Spíš nechápu, na co čeká komise rozhodčích s postavením činnosti těmto dvěma ňoumům, kteří pokazí každý zápas co pískají….nezvládali regionální soutěže, na tož tak Superligu. Pravidelně ovlivňují utkání a to mnohdy způsobem, jako by fungovali podle notiček nějakého sázkařského gangu. Bohužel je to pouze obraz jejich kvalit a vyšší licenci než D si rozhodně nezaslouží.

    • ICHna napsal:

      Dokud tam budou sedět pořád ty samý lidi ,tak se nic nezmění. Jo možná se brzo dočkáme ve Florbale něčeho podobnýho jako v kapr lize ve fotbale, kde úřaduje pan rozvětšík Berbr. Budou pískat jen kamarádičkové a ty poslušný, který odkejvaj i že slunce je zelený. A ty co se ozvou, budou mít smůlu. Si nezapískaj ani na regionu.

  • Bedla je nej napsal:

    Bedla je nej

  • Stop polakum v superlize napsal:

    Komentář byl smazán z důvodu porušení pravidel slušné diskuse. Redakce Florbal.cz

  • DM74 napsal:

    Chtělo by si to zjistit fakta, než napíšu článek, s vyvedením z haly neměl nic společnýho (mimo toho, že na zápase byl jako delegát), vyvedení přikázal Vlasta Šolc. K panu Jedličkovi bych řekl asi tolik, že by si sám měl uvědomit, že svym vystupováním vůči rozhodčím nic nevyřeší…

  • aloha napsal:

    komedie, at unie nezapomene rozhodcim po kazdem zapase utrit zadek a prebalit je herecky, zaslouzej si ……….. sypany makem!!!

  • old boy napsal:

    Asi všichni známe Bedlu jako výborného trenéra a florbalového „srdcaře“. Potud klobouk dolů. Nicméně by si měl uvědomit (anebo by mu to měl někdo, např. Martin Musil nebo Roman Kieler, vysvětlit), že svým chováním poškozuje sebe, Bohemku i florbal…
    Všichni ale víme, jak se Bedla umí chovat. A to nejen ve vypjatých okamžicích v Superlize, ale i tehdy, kdy o nic nejde.

    Jen na příklad příběh o jednom nejmenovaném trenérovi:
    Byl jsem se asi před dvěma lety podívat na posledním turnaji sezóny kategorie starších žáků. Poslední zápas turnaje, kdy už o nic nešlo, tabulka byla jasně daná a jakýkoliv výsledek nemohl nic změnit. Jeden nejmenovaný trenér místo toho, aby si v klidu užil zápas (kde měl jeho tým mimochodem navrch), ale hlavně kde si to měli užít jeho -náctiletí svěřenci, komentoval každé zapískání proti jeho týmu vulgárními výlevy stylu „to si snad děláš pr**l“ nebo „když to neuměj, tak ať se na to vys***u, čur***i“. Necedil to mezi zuby pro sebe, ale tak že to slyšeli nejen jeho svěřenci, ale zřejmě i ti mladí rozhodčí, kteří si ale asi nechtěli komplikovat život a nechali to bez povšimnutí.
    Tehdy jsem si řekl, že ten člověk by měl změnit prášky nebo lékaře.

    Ale teď od nejmenovaného trenéra zpět k Bedlovi: Neberu názory stylu „No jo, ale vždyť on už je takový…“ Sice takový je, ale to neznamená, že se tak může chovat a že se mu to má tolerovat.

    P.S. Jak jsem uvedl na začátku: Pokud se jedná o jeho sportovní činnost a trenérství, klobou dolů. Za to si ho (skutečně) velmi vážím…

    • Petr napsal:

      Bedla je typ člověka, který chce vždy vyhrávat, a to i v situaci, kdy už o nic nejde. Řve především na své svěřence, pokud ale ti hrají dobře, tak až poté na rozhodčí. Záleží na tom, jak se vyspí a v jaké je od rána náladě. To se pak vždy pozná, jaký pro jeho kluky a ostatní na hřišti bude den. Uznávám, že je to s ním těžké a že se to nezmění, i když znatelný pozitivní posun nastal po jeho posledním dlouhém distanci. Jenže jakmile mu otrne, přestane si zase dávat pozor.

      Bedla má smůlu a pyká za své emoce, je na něj vidět, všem je na očích. Nikdy jsem ale od něj neslyšel, že by jakkoliv nabádal své hráče k nečisté hře a faulům. Své hráče za fauly peskuje.

      Využívá velmi aktivně techniku k rozborům herních situací a zlobí ho, že stejný progres není u rozhodčích, proto je kritizuje. A má pravdu, ze všech prvků, které současný dynamický rozvoj florbalu tvoří, jsou rozhodčí jeho slabou částí.

      • Mařena napsal:

        Rozhodčí budou vždy slabší než technika. Hráč taky z každé střely nedá branku. Otázkou je jestli po nich nechceme něco, co nemohou dokázat (bezchybné vedení zápasu). Obecně máme jedny z nejlepších rozhodčích na světě co se týče florbalu. Podívejte jak vypadal výjezd Švýcarských sudí, kteří mají být příští rok mezinárodním párem.

        • Petr napsal:

          Měl jsem na mysli využívání techniky k trénování rozhodčích, tady bych se ale pouštěl na tenký led, protože nevím, jak je tomu při školeních. Navíc je to otázka i vlastního samostudia rozhodčích.

          Bezchybnost po rozhodčích při té rychlosti ani nelze chtít. Spíš je to o trendu vedení utkání, komunikaci s aktéry a přiznání chyby, pokud k ní dojde. Zažil jsem již v mládežnických kategoriích od některých rozhodčích aroganci a programovou neomylnost, což vyústilo ve všeobecné znechucení na hřišti i v hledišti. Tomu je potřeba se vyhnout.

      • Já,bývalý rozhodčí napsal:

        Rozhodčí jsou nejslabším článkem florbalu? Jo ,tak to si asi v životě nedržel píštalku v ruce, možná při nějakým sranda matchi. Ale takový keci mám nejradši. I od trenérů, kteří si hrajou na bůh ví co a pomalu ani neznaj pravidla. Nemyslím teď bedlu. Ale prostě takovejm lidem, bych nejradši tu píšťalku dal do ruky. A pojd se ukázat.

        • Petr napsal:

          Neboj, zkusil jsem to a nechtěl bych to dělat. To z mé strany není nějak přehnaná kritika, ale obecné konstatování stavu. Mezi úrovní rozhodčích je rozdíl, máme několik velmi dobrých dvojic a pak jsou ostatní. Hra se zrychluje, přitvrzuje, jde o kontaktní sport a to vyžaduje pozornost, cit pro vedení utkání a komunikaci s hráči a střídačkami. Pískat je prostě náročnější. Ne každý rozhodčí si s tím umí poradit ku prospěchu utkání a minimalizaci kritiky na vlastní hlavu. To ale současně platí i pro komunikaci s Bedlou, kdy někteří rozhodčí si s ním vyjasní pravidla před utkáním či při první sporné situaci, někteří zvolí nekomunikaci s následnou poznámkou do zápisu a někteří se ho bojí.

  • fanda napsal:

    Bedla je bedla , ale to neznamená, že se může nebo bude chovat jako čuně…především on sám by si měl uvědomit, jaké jsou hranice, které beze zbytku platí i pro něj, především on sám by si měl uvědomit i zodpovědnost, kterou nese na svých bedrech nejen v bohemce…

    • Myšák napsal:

      Bedla už je starej pardál, který by měl vědět, že akce přináší reakci. Může být rád, že za některé své výstupy ještě třeba nedostal po čuni. Možná byl florbalově skvělý, ale vzhledem k pozici, do které se vmanévroval, svému chování, dosáhl už ve florbale svého maxima. Nemůže být víc, než šéftrenér Bohemky (když jim vyhovuje být poloviny sezóny bez trenéra na lavičce), protože to už vyžaduje osobnost vyzrálou, schopnou kromě jiného se ovládat.

  • Anti bedla napsal:

    Pan Jedlička by se měl chytnout za nos. Dělá ze sebe šaška před lidmi. Měl by zapracovat na sebe ovládání. Kredit českého florbalu s takovými lidmi nikdy nestoupne. Celá florbalová společnost by se měla zamyslet, jak se dívá na rozhodčí. Trochu respektu a pokory k jejich práci!

    • Petr napsal:

      Chcete po něm nemožné, povahu člověka nezměníte a emoce neotupíte, snad jedině silnými sedativy, a to snad není jeho případ. Kredit českého florbalu na Bedlovi nestojí, za tím jsou jiné hodnoty a vlivnější osoby a významnější činy.

      Za užitečné bych naopak považoval, pokud by se rozhodčí snažili s Bedlou vyjít. I pro ně by byla taková situace přínosem, protože by je posílila v řešení složitých situací na hřišti, na střídačce i v hledišti.

      Nelíbí se mi mnohé Bedlovo chování, považuji ho mnohdy za hloupé, zbytečné a někdy se za jeho chování stydím, byla by ale škoda tohoto florbalového nadšence a jednoho z kvalitních trenérů odsouvat do pozadí jen proto, že nezapadá do aplikovaného kodexu slušnosti. Z jeho strany jde o verbální excesy v některých momentech utkání (většinou to začíná kritikou vlastních hráčů, pak teprve rozhodčích), po opadnutí emocí ale jde o člověka slušného, komunikativního, přístupného a přímého, bez postranních úmyslů, podlézání a podrazáctví. A jeho vztah k rozhodčím? Při posuzování situací má pravdu, fauly vidí a při své emotivnosti ho štve, že nejsou pískány – na obě strany.

      • Martin napsal:

        Víš, ale ono je to těžké. Co znamená aby rozhodčí s Bedlou vyšli? Má to být že písknou pokaždé když si pan Jedlička zařve, nebo mají jeho vulgarity ignorovat a dělat, že tam nejsou? To by to potom ale dělali všichni, řvali by na rozhodčí jací jsou orgáni a oni by to vesele tolerovali, protože nemůžeš jednomu písknout s druhému ne. Spíše by se měl naučit Bedla vycházet s rozhodčími a nikoliv naopak.

        • Petr napsal:

          Neplatí úplně vždy, ale ve většině případů se Bedla rozčiluje, když se nepískají fauly a pouští hra (nebo jde naopak o přehnanou úzkost rozhodčích a pískání běžných kontaktů), a to na obě strany. Samozřejmě ho rozdráždí, když se to týká hlavně faulů na jeho kluky, ale kdo ho zná, tak potvrdí, že umí objektivně odsoudit i faul vlastního svěřence.

          Já bych tu rozlišil dvě roviny. Jedna je bez diskuze jeho chování a vystupování, které je odsuzováno. Druhá rovina je jeho pohled na hru, její čistotu a pravidla, kde se v různé míře dostává do konfrontace s rozhodčími a kde má většinou díky svým zkušenostem pravdu. Nicméně konečný výsledek tvoří obě tyto roviny, kde pak ta první svou intenzitou překrývá tu druhou.

  • František napsal:

    ….jestli by si třeba Martin Musil nebo Roman Kieler neměli vzít Bedlu domů na převýchovu???? Bedla je dospělej chlap,přístupnej jakýkoliv diskuzi,není jedinej,kdo má s rozhodčími problém, jen má tu smůlu,že on je,bohužel,mezi většinou rozhodčích, nejmíň oblíbenej!!!!Jak je možný, že třeba s dvojicí Janoušek – Černý nikdy problém nemá?? Bylo by určitě dobrý zaměřit se při zápase nejenom na trenéry, ale i na rozhodčí. Ale to už bychom asi chtěli moc..

  • František napsal:

    A nebude to spíš tím,že když řídí zápas tahle dvojice, tak tam většinou ke kritice moc věcí není?

  • Bedla? napsal:

    Tento člověk se neumí chovat ani k vlastním svěřencům a mnozí z nich toho taky mají dost, ale moc toho dělat nemůžou. Divím se, že mu rodiče svěřují své děti a že funguje v rámci různých výběrů. Kredit českého florbalu tím bohužel klesá.

    • Petr napsal:

      Bedlova škola je neskutečný vklad do psychické odolnosti jedince. Ne každý mladík to zvládne, proto se také nikdo moc do Bohemky nehrne a občas ji někdo opustí. Na druhou stranu on má své „děti“ přečtené a ví, jak se ke kterému může chovat.

      • Myšák napsal:

        Hlavně, aby měl přečtené i jejich rodiče… Lehce by se mohlo stát, že z bedly bude rozšláplé kuřátko…

  • František napsal:

    Pro.. Bedla?……moc toho dělat nemůžou??? To nemůžete myslet vážně?!!Kdo pod ním nechce trénovat, tak může odejít jinam,Bedla tam nikoho na sílu nedrží.

  • Pár faktů napsal:

    Předně by bylo dobré si uvědomit, že florbal je sport, mající několik specifik. Je velmi rychlý, hraje se nejmenším míčkem a při hře musí rozhodčí sledovat mnoho kritických bodů (ruce, kolena, hokejky). Možná se pletu, ale těžko hledám sport, který by byl v tomto ohledu tak náročný na posuzování. Leckdy není ani po několikerém přehrání zpomalených záznamů patrno, zdali byl zasažen balon nebo hůl, případně co nastalo dříve.

    Vzhledem k výše uvedenému se může poměrně snadno stát, že rozhodčí udělá chybu. Mnohdy se dokáže soustředit na změť hokejek, z nichž jedna způsobí faul..a následně označí a vyloučí špatného hráče. Nebo neposoudí správně hru vysokou holí..protože je příliš blízko, což zhoršuje rozlišovací schopnost …a takových příkladů je mnoho.

    Můžeme se bavit o tom, jak minimalizovat možnosti pro vznik takových chyb. Nepochybuji o tom, že by všichni aktéři utkání byli spokojenější, kdyby chyb ubylo.

    Je tu ale jeden zásadní aspekt a to je jistá forma presumpce viny rozhodčích a úroveň chování trenérů, fanoušků, hráčů a dalších.

    Věřte nebo ne, ale nikdo chyby nedělá úmyslně. Troufám si tvrdit, že každý rozhodčí jde do zápasu s motivací odvést co nejlepší výkon v duchu fair-play. Alespoň na nejvyšší úrovni tomu tak je.

    Pokud hráč netrefí branku nebo nezpracuje balon, je to smůla a příště to vyjde. Pokud rozhodčí chybně vyhodnotí situaci a neodpíská faul, pak se na něj snese sprcha komentářů a zvedne se vlna nevole.
    Pokud by se totéž stalo hráči po netrefení odkryté brány, asi by dlouho hrát nevydržel a chyboval by pod takto vytvořeným tlakem opětovně a častěji. Protože je člověkem…

    Pakliže se úrovní reprezentace na hráčském poli pomalu přibližujeme Švýcarsku, Švédsku a Finsku, pak na poli chování, jednání, slušnosti a zejména chápání florbalu daleko zaostáváme.

    Byť je pan Jedlička bezesporu výsledkově výtečným trenérem, jeho chování je zcela nepřijatelné a v žádné z výše uvedených zemí by nevydržel déle než do prvního disciplinárního postihu. Pamatuji si, když na Tatranu při extraligovém utkání kopl svého svěřence tak, že si málem rozbil hlavu o hranu hrazení.

    To opravdu chceme své děti svěřovat do takovýchto rukou jen proto, že vyhrají ligu?

Napsat komentář

*