Lenka Kubíčková svůj debut v nejlepší soutěži světa zvládla.
18. 1. 2016 Ženský florbal - Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Kubíčková začala ve Švédsku výhrou. Musím se rychle naučit komunikovat s obranou, říká

 



Lenka Kubíčková se včera dočkala svého debutu ve švédské nejvyšší soutěži. A premiéra to byla úspěšná, Mora poprvé v roce 2016 vyhrála, když porazila Karlstad 9:3. Česká brankářka po utkání přiznala, že byla poměrně nervózní a že se bude muset rychle naučit komunikovat s obranou, se kterou se poprvé v životě nedorozumí česky.

Máš za sebou první dny ve Švédsku. Jaké bylo zapojení do tréninkového procesu? Potvrdilo se, že Švédky berou trénink jako nekončící soutěž, jak se vyjádřila Tereza Urbánková?
„Mám za sebou čtyři týmové tréninky. Na tom prvním jsem si připadala, jako bych snad nikdy předtím florbal nehrála, samozřejmě s trochou nadsázky. (usmívá se) Ale vše je tu zkrátka v mnohem vyšším tempu a kvalitě, celkově se tu jinak přemýšlí a řeší situace. Takže během toho prvního týdne jsem se tak nějak rozkoukávala a postupně si zvykala na ‚nový‘ sport. Je pravda, že se tady i na trénincích počítá skóre a hráčky se povzbuzují za každý gól. Asi právě i tahle soutěživost přispívá k tomu, že hráčky jdou i do tréninkové hry naplno.“

Stihla už jsi nějak více poznat tým? Proběhla nějaká stmelovací akce?
„Zatím žádná taková akce nebyla, jen těsně po mém příjezdu jsem absolvovala sledování hokeje na bytě u kapitánky, kde se ale nesešel celý tým. Takže stmelování nás čeká zřejmě až příští týden při cestě z Jönköpingu. (usmívá se) Hráčky poznávám zatím jen pozorováním. Mezi sebou se samozřejmě baví švédsky, což není moje silná stránka. (směje se) Ale co je třeba, přeloží mi Terka, která mi tu se vším hodně pomáhá. V tom to mám oproti jejím začátkům lehčí.

Trenér se ve švédském tisku vyjádřil, že na Tebe nechce tlačit, proto také v týmu původně zůstaly obě dosavadní brankářky. Jak funguje Vaše vzájemná spolupráce?
V týmu jsme teď dvě golmanky, já a Amanda Hill. Třetí momentálně chytá za B-tým. A jelikož Amanda moc neumí anglicky a já vůbec švédsky, používáme při komunikaci v podstatě jen gesta a mimiku. (usmívá se) Ale zatím nám to tak stačí. Taktické věci řeším s trenéry a nic dalšího ještě nebylo třeba.

První utkání proti Karlstadu, jaké to bylo? Kalkulovala jsi nějak s tím, že Mora do roku 2016 nevstoupila vůbec dobře a na první místo už má poměrně výraznou ztrátu?
„Věděla jsem, že to pro tým bude důležitý zápas, a to zejména pro jeho sebevědomí a nabytí herní pohody. Ale popravdě jsem měla dost ‚starostí‘ sama se sebou, abych utkání zvládla, takže jsem se snažila na tohle nemyslet. I když nastalo pár situací, které se z mé strany daly vyřešit lépe, celkově si myslím, že to byla slušná premiéra. Vím, na čem pracovat dál a snad se tedy budu zlepšovat. Stejně jako celý tým, který si teď sice prošel výsledkově slabším obdobím, ale spousta zápasů ještě zbývá a vše je otevřené.

Poprvé v životě jsi nemohla řídit obranu česky. Přeorientovala ses rychle?
„Právě komunikace s obranou je jedna z věcí, kterou se budu muset rychle naučit. Včera jsem se snažila občas použít angličtinu, protože ta základní herní švédská slova nemám zažitá a v zápasovém adrenalinu mi ještě zkrátka nenaskakují. Ale to je snad jen otázka času a tréninku. Konec konců, o tom je v podstatě celý florbal.“ (usmívá se)


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*