Andreas Good (69) a Claudio Hartmann (77). opory Lichtenštejnska. Foto: Flickr IFF Andreas Good (69) a Claudio Hartmann (77). opory Lichtenštejnska. Foto: Flickr IFF
2. 2. 2016 Reprezentace - Muži (2) KOMENTÁŘŮ

Nezabíjejte nás, prosí trenér Lichtenštejnska. Ač tam florbal vznikl už v roce 1987

 



Dokonce i v Thajsku nebo africkém státu Sierra Leone je víc registrovaných florbalistů. V cestě českého národního týmu v kvalifikaci mistrovství světa stojí jeden z nejmenších evropských státečků. Ale pozor, budete se možná divit. V Lichtenštejnsku se florbal začal hrát daleko dřív než v Čechách!

Ano, je to tak. Pod štíty alpských velikánů se florbalový míček zatoulal díky blízkosti Švýcarska už v osmdesátých letech a tým UHC Schaan se stal brzy pravidelným účastníkem tamních soutěží. A hrdost i geografická poloha přiměly florbalové nadšence ze Schaanu založit vlastní florbalovou unii. Psal se rok 1987. O florbalu tehdy v Čechách nevěděl skoro nikdo.

Je to skoro 30 let zpátky, ale nezměnilo se vlastně nic. Pod modro-červenou vlajkou existuje stále jeden jediný klub, ale ke 20. výročí založení florbalové unie si chlapíci z Lichtenštejnska dali dárek. Poté, co je přijala mezi členy Mezinárodní federace, vznikla reprezentace.

„Je nás okolo 100 florbalistů, muži, ženy, junioři se vším všudy. Jsme vlastně šťastní, že dáme dohromady 20tičlenný reprezentační tým. Před šesti lety jsme měli na soupisce jen 11 hráčů a gólmana,“ usmívá se Reto Voneschen, jinak také bývalý brankář Alligator Malans a dnes protřelý novinář ze serveru unihockey.ch, který vede reprezentaci jako hlavní trenér.

Lichtenštejnsko - Norsko. Foto: flickr IFF

Lichtenštejnsko – Norsko. Foto: flickr IFF

Zdálo by se, že ve Švýcarsku může jeho tým čerpat jak zkušenosti, tak i kvalitu. To ale kouč s úsměvem vyvrací. „Ne, proti Čechům to bude rozdíl jako moped a ferrari. Máme jen jednoho hráče, který hraje třetí nejvyšší soutěž ve Švýcarsku. Zbytek kluků hraje pátou ligu,“ připomíná Reto Voneschen. Lituje možná toho, že s týmem nemohl přicestovat Noah Zeltner, který se jako junior stal mistrem Švýcarska. Ale asi ani on by to nevytrhl.

A tak Voneschen v nadsázce přidává pozdrav pro Radima Cepka, se kterým vedl pár rozhovorů ještě v dobách, kdy český trenér působil ve Švýcarsku. „Mám jednu zprávu pro Radima Cepka, nebo spíš prosbu: Nezabíjejte naše hráče…“ usmívá se lichtenštejnský kouč.

Česká reprezentace tak zcela jistě může přemýšlet o střeleckých hodech, na body Lichtenštejnsko v úterý rozhodně myslet nebude. Spíš půjde o důstojnost. Vždyť za 10 let vyhrála reprezentace maličkého knížectví jen jediný zápas. V roce 2008 zdolala Koreu. A pozor, byl to právě Mathias Inhelder z Jump Dübendorfu, který tehdy 27 sekund před koncem dával slavný vítězný gól. Ano, je to právě onen chlapík ze třetí ligy…

Reprezentace Lichtenštejnska

Reprezentace Lichtenštejnska

Lichtenštejnsko je v kvalifikaci pro mistrovství světa opravdu velkým outsiderem, hráči však berou akci ve Slovinsku jako významnou událost. „Pro kluky je obrovskou poctou, že si budou moci zahrát s Čechy,“ říká trenér. Můžete mu věřit…


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*