Zkušená finská obránkyně se do hry dostala až za stavu 0:3. Foto: Vlaďka Zoubková - florbalvitkovice.cz
16. 2. 2016 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Finka Lankinen poprvé mezi náhradnicemi. Role hráček se prostě mění, říká

 



Vítkovice v pátek přijely do Prahy s poměrně pohodlným „polštářem“ v podobě 5gólového náskoku v rozdílu skóre na sokyně z Chodova. Jenže poměrně brzy prohrávaly 0:3 a za svou záchranu mohly pak vděčit obránkyni Riittě Lankinen a exkapitánce Andree Pastuškové, které obě začaly utkání mezi náhradnicemi. Obě oslovené hráčky se ale shodly, že v daném utkání prostě měly takové role a že rozhodnutí trenérů respektují.

Rozdíl je to především u Pastuškové, ještě před rokem byla kapitánkou týmu, dnes musí čekat na svou šanci třeba až do 3. třetiny. „Tuto změnu vnímám úplně normálně. Každá etapa života s sebou přináší určité změny a tím, že se u mě pár věcí změnilo, tak muselo dojít i k výměně kapitánky,“ bere vše s nadhledem.

Plně tak podporuje svou nástupkyni. „Bohužel, už bych zřejmě nemohla dát svému týmu to, co bych chtěla, jak tomu bylo v předchozích letech. Naše nová kapitánka Denisa Ferenčíková se ale své role ujala velmi dobře a plní ji na 100%. Nikdy totiž není lehké skloubit osobní život, práci a florbal,“ líbí se Pastuškové.

V klíčovém utkání zůstala mezi náhradnicemi také finská legionářka Lankinen, poprvé během své české mise. „Je to tak, začala jsem jako pátý bek. Trenéři mají plán pro každé utkání a role hráček se mění, moje role v pátečním utkání byla prostě taková,“ klidně odpovídá.

Nakonec ale na hřiště naskočila už v 7. minutě poté, co Chodov vstřelil branku na 3:0. „Sice daly 3 branky opravdu velmi rychle, což není nejlepší začátek, ale pro mě se zase až o tak velkou věc nejednalo. Věřila jsem svému týmu a do konce utkání zbývalo přes 50 minut,“ popisovala.

Její vliv na hru Vítkovic byl okamžitý. „V té chvíli jsme začali dělat lépe věci, o kterých jsme mluvili, a rovněž jsme začali lépe dostupovat hráčky Chodova,“ vnímala změny.

Andrea Pastušková musí na svou šanci občas trpělivě čekat. Foto: Vlaďka Zoubková - florbalvitkovice.cz

Andrea Pastušková musí na svou šanci občas trpělivě čekat. Foto: Vlaďka Zoubková – florbalvitkovice.cz

Přesto si jsou obě hráčky vědomy toho, že se jim opět může stát, že do hry nepůjdou od začátku. „Každý má v týmu svou roli. Dostaly jsme šanci a chtěly hrát co nejlépe. Když se člověk podívá na naši sestavu, tak vidí, že nemáme pět hráček, ale silný a konkurenceschopný tým. Své místo si musíme zasloužit,“ shodly se. „Pak už je na trenérovi koho postaví, jestli dá na svou intuici nebo na aktuální formu,“ dodala Pastušková.

Vítkovice nakonec podlehly Chodovu 4:6, což může posloužit jako varování před blížícím se play off. „Řekla bych, že je to více než varování. Vstoupily jsme do zápasu, jako by o nic nešlo, a to je špatně. Tady už žádné taktické pokyny nepomůžou,“ hořekovala Pastušková. „Musíme si uvědomit, že každý zápas se nevyhraje s polovičním nasazením. Sama vím, že někdy vás neposlouchá míček, ani florbalka, v té chvíli je třeba hrát srdcem, dát tomu něco navíc, co na tréninku nenatrénuješ. To je právě to pověstné srdíčko. V tomto zápase tomu tak nebylo,“ kritizovala.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*