Jarkko Nieminen na tiskové konferenci, kde oznámil svůj přestup k florbalu.
13. 4. 2016 Finsko (0) KOMENTÁŘŮ

Senzační posila finských Classic: Jarkko Nieminen, bývalý 13. tenista světa!

 



Na severu se opravdu nebojí ničeho. Pár let poté, co Helsingborg přivedl mezi florbalové mantinely jednoho z nejlepších švédských fotbalistů vůbec a Henrik Larsson se dokonce v Superlize dočkal gólu, došlo k něčemu podobnému i v sousedním Finsku. Člen nejužší ligové špičky Classic, který bude v sobotu v Hartwall Areně bojovat o titul proti Espoon Oilers, podepsal smlouvu s nejslavnějším tenistou v historii země Jarkkem Nieminenem!

Bývalý 13. hráč světa nedávno uzavřel svou úspěšnou kariéru. Získal v ní 2 tituly ve dvouhře a 5 ve čtyřhře. Naposledy se na turnaji objevil loni v říjnu ve Stockholmu, letos ještě v jednom zápase pomohl své zemi v Davisově poháru proti Zimbabwe.

Co se o něm však nevědělo – v mládí hrál čile florbal. A teď se k němu vrací. „Florbal pro mě byl po tenisu vždycky nejoblíbenějším sportem. Classic je dobrý klub, je super si vyzkoušet i jiný sport na nejvyšší úrovni. Dám týmu všechno, budu se snažit zlepšovat každý den. Mám rád výzvy,“ uvedl 35letý Nieminen na tiskové konferenci při oznámení téhle bombastické novinky. V Classic bude nosit dres s číslem 13, symbolem jeho nejlepšího umístění na žebříčku ATP.

Trénovat jej bude slovutný kouč Petteri Nykky, jenž s finskou reprezentací dobyl v letech 2008 a 2010 titul mistrů světa. Na nového svěřence se těší. „Jarkko je známý svou tvrdou pílí. Určitě tréninkům dodá novou energii, zvlášť po mentální stránce,“ řekl. S Nieminenem se zná z dřívějška, klub tenisovou hvězdu kontaktoval s nabídkou sám.

Nieminen mezi ředitelem Classic Pasim Peltolou (vlevo) a koučem Petterim Nykkym.

Nieminen mezi ředitelem Classic Pasim Peltolou (vlevo) a koučem Petterim Nykkym.

Fin patřil 14 let do elitní stovky, v červenci 2006 se vyšplhal na 13. místo. Když se v říjnu loučil v exhibici, byli u toho i Teemu Selänne, Peter Forsberg či Roger Federer. Už tam se o florbalu mluvilo, klip s povídáním Federera a Forsberga o tom, jak hrají florbal, vzbudil velkou pozornost. Nyní ji na sebe strhl Nieminen.

Původně si podle svých slov chtěl po tenisové kariéře založit s kamarády klub a hrát nižší soutěže, před velkou nabídkou však neuhnul. „Nejdřív jsem si myslel, že jde o vtip, ale pak jsem pochopil, že to lidé z Classic myslí vážně,“ vyprávěla nová posila, jenž s klubem uzavřela smlouvu na celou sezonu.

Klip z exhibice tenistů a golfistů z roku 2012, Nieminenovi je věnována pasáž od 3:03 do konce.

A už přemítala nad svým přínosem. „Nevím, o kolik se zlepším. Jestli o málo, nebo o hodně. A když to na nejvyšší level stačit nebude, budu ve zbytku ročníku připravovat spoluhráčům láhve s pitím,“ podotkl s úsměvem. „To nejhorší, co se může stát, je, že vrazím do spoluhráče a zraním ho,“ žertoval.

Ve Finsku se debatuje o tom, jestli to od Classic není čistě reklamní tah. „Je to velká věc. Cítili jsme, že je potřeba udělat něco, co bude přesahovat florbal. Diskutovali jsme o tom hodně dlouho,“ shrnul ředitel Classic Pasi Peltola, který má k tenisovým kruhům blízko. „A marketinková finta? Ne. Náš záměr je seriózní, i když samozřejmě celá tahle věc má obrovský obchodní potenciál,“ konstatoval s tím, že Nieminen bude za Classic hrát zadarmo.

Nieminen (v modrém) s florbalkou na exbibici v roce 2012.

Nieminen (v modrém) s florbalkou na exbibici v roce 2012.

„Přestup“ jednoho z nejlepších finských individuálních sportovců všech dob zaznamenala i prestižní zpravodajská agentura Reuters, pro níž je jinak florbal španělskou vesnicí. Hráči z toho byli prý „na větvi“. „I od zkušených borců mi chodily esemesky, jak obrovská je tohle šance,“ prozradil Peltola.

Pro české kluby možná nevyužitá. Tenhle finský sympaťák už totiž za jeden zdejší tým pravidelně hrál. S Prostějovem dobyl ještě na kurtech 5 extraligových titulů…

S Tomášem Berdychem, s nímž v barvách Prostějova kraloval české extralize.

S Tomášem Berdychem, s nímž v barvách Prostějova kraloval české extralize.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*