Chodov poprvé v historii přebírá titul. Foto: Štěpán Černý Chodov poprvé v historii přebírá titul. Foto: Štěpán Černý
22. 4. 2016 Superliga (13) KOMENTÁŘŮ

Nákladný projekt vyšel: Chodov jako první dobyl titul prakticky bez vlastních odchovanců

 



Když začal před lety Chodov skupovat hráče všude po republice a cílit na titul, vyvolalo to vlnu nesouhlasu. Takový plán nemůže uspět, říkali kritici a další a další sezony bez chodovského zlata jim dávaly za pravdu. Mezitím podobnou strategii (a v ještě rychlejším tempu) rozjela Mladá Boleslav a chodovský projekt zastínila. Tým z Jižního Města se po Tatranu a Vítkovicích stal teprve jako třetí vítězem mužské nejvyšší soutěže, ale také to jako první dokázal s drtivou většinou týmu, která neprošla jeho výchovou, posily přicházely už coby „hotoví“ hráči.

Kotlas, Bouša, Sýkora, Ondrušek, Dóža, Strachota, Pražan, Koutný, Tyl, Vávra… Dohromady by dali 2 pětky novopečených mistrů, k tomu další současní, ale také řada bývalých hráčů, kteří přišli odjinud, ale klub opustili před vytouženým cílem. Namátkou třeba reprezentanti Jendrišák, Mikeš, Zozulák, Binder nebo nynější švédská star Max Wahlgren.

Chodov býval v počátcích florbalu v Česku zvyklý na umístění na předních příčkách, ale pak přišel pád a klub bojoval o holý život v extralize. Tyhle časy ze současného kádru pamatují jen gólman Jan Barák a obránce Martin Flousek, kolem nich se jejich spoluhráči totálně proměnili. „Ten tým se začal budovat možná někdy před 8 lety, když jsem na Chodov přišel za Lukáše Procházky a postupně se pořád doplňoval, doplňoval…,“ vzpomíná současný kouč David Podhráský, jenž tým po velké a dlouhé transformaci dovedl v neděli k titulu.

Chodov, mapa

Modrobílí vždycky měli velkou členskou základnu a spolehlivou líheň talentů. Jenže vlastních odchovanců je v týmu poskrovnu, často se neprosadili proti odjinud získaným posilám. Naposledy třeba Michal Klápa, jenž odešel do Kladna. „Myslím, že téma odchovanci je takové PR. Když se podíváme, kdo hraje ve Vítkovicích a kdo je opravdu odchovanec… Náš tým se nějak formoval, je v něm taky dost kluků, kteří jsou tady na Chodově dlouho. Snad bude odchovanců v budoucnu v sestavě víc,“ doufá Podhráský.

A zmiňuje i opačný extrém. „Bohemka má jenom své odchovance, ale zase jí chybějí zkušení, rozdíloví hráči, které my máme a kteří přišli z jiných klubů. Podle mě musejí být odchovanci a hráči odjinud vždycky v nějaké rovnováze,“ přemýšlí.

Podobnou cestou jako Chodov se vydala Mladá Boleslav, ale zatím jí titul navzdory vynaloženým prostředkům uniká. Hvězdy z jiných koutů si na sebe musejí zvyknout, i Real Madrid se Zidanem, Figem a dalšími nejdřív tápal. Chodov měl dlouho utrum, vyhráli „jen“ pohár. Tutéž zkušenost má zatím i Mladá Boleslav. Napodobí nynější mistry, nebo zase budou vítězit Tatran či Vítkovice se svou vlastní krví?


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

  • Včelka napsal:

    A už je to tady zase „téma“…“vlastní odchovanci“. Copak sportovní klub v jakémkoli kolektivním sportu je nějaká zemědělská farma, kde se honí plán kolik se vyprodukovalo vlastního chovu ??
    P.S. V rámci objektivity navrhuji doplnit do mapy v článku – u některých současných hráčů Chodova jsem v matrikách objevil stopová množství hrdé chodovské krve díky jejich předkům z 18. a 19. století…☺

    • Jirka Bareš napsal:

      Podle mě je to dobré téma, proč se tomu nevěnovat, každopádně fanoušci se vždy budou dělit na ty, kteří mají rádi více týmy s vlastním „chovem“ a na ty, kterým je to spíše jedno. Osobně mi přijde, že na patriotismu a odchovancích v klubu trochu méně záleží lidem z Prahy, zatímco regionální a klubová hrdost a větší obliba svých zdrojů je více vlastní spíše mimopražským(což je podle mě logické, vzhledem k počtu klubů v Praze-hráč má odmala možnost střídat kluby- oproti menším městům, kde vyroste odmala a jinou alternativu mnohdy nemá). Nikdo ale netvrdí, že ta cesta bez odchovanců je nějak zavrženíhodná, přesto to každému nemusí být sympatické a může dávat přednost cestě výchovy a zapracovávání svého materiálu;-)

  • Pavel napsal:

    Bohemka má jenom své odchovance? Neřekl bych…

  • Franta napsal:

    Dobrý článek! Bylo by dobré, kdyby redakce udělala stejnou mapu „odchovanců“ Vítkovic a klidně i „odchovanců“ Bohemky. Ono kdyby někdo udělal podrobnou analýzu celé ligy, tak by se přišlo na jednu vtipnou věc a to, že nakupující Boleslav, by se v počtu odchovanců umístila v top 3 😀

    • Jirka Bareš napsal:

      To by záleželo jak by se přesně definoval „odchovanec“. Jestli hráč, který vyrostl v klubu vyloženě odmala, nebo jestli by se počítal sběr regionálních či jiných talentů, kteří přišli třeba v žácích, nebo až v dorostu. Uvedu příklady z hokeje: Petr Tenkrát, Marek Židlický a Libor Procházka se všichni označují za kladenské odchovance, ale jeden je z Děčína, druhý z Mostu a třetí z Vlašimi a do klubu přišli v mláděži a teď babo raď:-) Nicméně takový rozbor by mě taky hodně zajímal a jak říkáš, mohlo by se ukázat jak to s těmi odchovanci skutečně je.

      • Petr napsal:

        V Praze to funguje tak, že lepší hráči s malých klubů zcela běžně odcházejí za lepším do těch větších už v žákovském věku, kde pak zrají. Třeba Dan Mück začínal ve Spartě, kde byl jen rok a dalších šest pak v Bohemce, která má podíl na tom, kde je nyní. Takto je možno uvést mnohé další příklady.

        • Jirka Bareš napsal:

          V tom případě bych ho považoval za odchovance Bohemians, sám to takhle beru – když někdo přijde dejme tomu v žákovském věku a v klubu dozraje pro dospělou kategorii, beru ho jako odchovance toho klubu kde dozrál, viz i ty moje příklady z hokeje. Tady v článku bylo to kritérium jiné, jak píšete níže, možná nepřesnější. Třeba si redakce dá tu práci a rozebere nám to důkladněji, já bych takový článek uvítal a klidně i z ostatních týmů, přijde mi to jako zajímavé téma

      • pravda napsal:

        Jiří Bouška,Pavel Bouška,Ondřej Fojta,Petr Novotný,Jaromír Ekl…FBK Mladá Boleslav
        Tomáš Kadlec,Tomáš Novák,Josef Pluhař,Daniel Štěrba,Jakub Bína (od dorostu)…Sokol Mladá Boleslav
        Filip Zakonov…Florbal MB
        Pro neznalce poměrů, FBK Mladá Boleslav+Sokol Mladá Boleslav=FBK Sokol Mladá Boleslav (dnešní Florbal MB)
        Na místě FBK Mladá Boleslav vznikla Florbalová akademie MB, druhý největší florbalový klub v ČR. 🙂

  • Petr napsal:

    Ta tabulka uvádí pouze týmy, kde byli hráči prvotně registrováni jako děti. Přesnější by bylo, aby obsahovala týmy, které měly na vývoj hráčů podstatný vliv a kde pro velký florbal vyrostli. Takto nemá tabulka příslušnou vypovídací hodnotu.

  • Tomáš Krásný napsal:

    Tady jde o to, kdo je vlastně odchovanec. Kritéria mohou být různá. My ve Vítkách si zakládáme na tom, vychovávat vlastní hráče a případně získávat hráče z jiných klubů nejpozději v juniorském věku nebo těsně po, tak aby byl ještě prostor a čas si navyknout našemu prostředí, pojetí hry apod. Hotových hráčů v dospělém věku přivádíme poměrně málo, ale i to je někdy vzhledem k vhodnému doplnění týmu potřeba. V každém případě platí, ať si to každý dělá jak uzná za vhodné. Koukněte třeba na Barcu a Real Madrid. Každý jde svou cestou, trochu jinou (Barca sází více na hráče, kteří přicházejí z vlastní mládeže) a perou se každý rok o titul.

  • Stanislavek napsal:

    Tema odchovanci/Vitky: Je uplne jedno jak budete brat kdo je odchovanec, v jakem veku prisel..Prijdou v nejakem veku a pracuji..Neberte Vitky, ze tam je 20 odchovancu nebo treba 2, proste s temi hraci PRACUJI a je jedno jestli jsou prisli v 15ti z Havirova, nebo z Frydku, je tam videt proste kvalitni PRACE !

  • pravda napsal:

    Důležité v tomto případě je to, aby velké kluby pracovaly s mládeží a vychovávaly ji. Pokud toto funguje, ať si pak do mužů koupí koho chtějí. Z jejich práce s mládeží následně profitují menší kluby, kam chodí hrát odrostlí dorostenci nebo junioři, kteří se mezi „elitou“ nechytí. Sice to funguje pouze v rámci Prahy, jelikož za konečnou metra v lepším případě příměstské dopravy se nikomu nechce, ale aspoň něco. 🙂

Napsat komentář

*