Jaroslav Vaněk. Foto: xflorbal.cz, Martin Flousek Jaroslav Vaněk. Foto: xflorbal.cz, Martin Flousek
26. 7. 2016 Superliga (1) KOMENTÁŘŮ

Druhé Vaňkovo loučení: Bude těžké sestoupit, říká ten, který bavil góly i slovy

 



Nejvyšší florbalová soutěž přichází o další velkou osobnost. Odchod nahlásil Jaroslav Vaněk, lídr otrokovických Panterů. Kariéru přitom končil už před dvěma lety po prohraném semifinále se Střešovicemi. Druhé loučení ale už vypadá na definitivní konec.

Jaroslava Vaňka není potřeba představovat. Pro fanoušky Otrokovic to byl symbol. Právě on svým gólem poslal Pantery do nejvyšší soutěže a v rozhovoru na klubových stránkách přiznává, že právě tento moment byl jeho nejkrásnějším zážitkem kariéry.

„Byl to můj nejúžasnější pocit v kariéře, mnohem silnější než třeba vyhrát titul. Možná si teď zahraju na Ronalda a budete se mi smát, ale já jsem to fakt celou dobu věděl, že ten gól v prodloužení dám. Když jsem ho dal, tak mi běželo v hlavě jediné: ‚Věříte na sny? Tak věřte! Chtěli jste párty? Tak slavte!‘,“ vzpomínal na klubových stránkách na šest let starý zápas s pražskou Spartou, při kterém Pantery podporovalo snad 1500 diváků.

Vaněk českou nejvyšší soutěž okusil na Chodově, s Vítkovicemi pak v roce 2009 slavil i mistrovský titul. Jenže daleko víc si váží tažení s Otrokovicemi. „Vyhrát titul je krásná věc, ale já v té době nebyl klíčový hráč, takže jsem to tolik neprožíval, i když jsem si s pohárem užil krásné chvilky. Největší florbalový zážitek pro mě není jeden okamžik, ale všechny ty nádherné chvilky s úžasnou partou lidí,“ vysekl poklonu kamarádům a spoluhráčům z Panthers.

V otrokovickém dresu odehrál sedm sezon a končit chtěl přitom už v roce 2014. Tehdy to bylo i kvůli nespokojenosti s arogantním vystupováním rozhodčích. „Zlomená noha sroste, ale ego sudích se jen tak nezahojí. Zdraví je přednější a já nechci skončit na vozíčku kvůli amatérskému sportu,“ říkal v dubnu 2014. Koneckonců, Jaroslav Vaněk si nikdy nebral servítky a říkal věci naplno. V tom byl populární i nepopulární, ale hlavně výjimečný.

PSALI JSME:
JAROSLAV VANĚK UKONČIL KARIÉRU. ZLOMENÁ NOHA HRÁČI SROSTE, ALE EGO SUDÍCH SE JEN TAK NEZAHOJÍ, ŘÍKÁ

Jenže v další sezoně se vrátil a pomáhal Panterům se záchranou. Nakonec odehrál ještě jeden soutěžní ročník a znovu se Otrokovicemi dostal do play off. Duely s Mladou Boleslaví ale byly asi opravdu posledními…

„Rozhodl jsem se už dále nepokračovat na nejvyšší úrovni z důvodu poklesu motivace. Předminulou sezónu jsme se zachránili v baráži, letos zaslouženě vybojovali play-off, ale ta nadcházející sezóna je v mých očích trochu bez cíle. Pokud tým nehraje vyloženě na titul, tak prakticky o nic nehraje, protože sestoupit bude velmi těžké až nemožné. Já jsem nikdy nehrál jen tak,“ říká přesvědčivě a naráží na nový systém bojů o záchranu. V následující sezoně budou o udržení v baráži bojovat 11. a 12. tým superligy se 3. a 4. nejlepším celkem první ligy. Podle Vaňka elitní týmy nebudou mít žádný problém superligu uhájit.

„Já si vyhodnotil, že bude lepší opravdu nepokračovat a dát prostor mladším, kteří měli těžké se přes staré pardály prosazovat a dělat více bodů. Teď budou mít prostor se ukázat a třeba z nich vyrostou nové opory. Mám takový ten správný pocit, že jsem klubu odvedl maximum a můj čas odchodu právě nadešel,“ říká svérázný florbalista.

V další sezoně už chce hrát jen rekreačně za Zlín Lion, stejně jako tomu bylo v první polovině sezony 2014/15.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • mia napsal:

    až na to, že se těch 1500 lidí při legendárním zápase nemačkalo na Štěrkáči, kam by se opravdu nevešli, ale ve Zlíně na Novestě, tam kde Panteři hrají např. všechny televizní zápasy 🙂

Napsat komentář

*