Zatím poslední reprezentace juniorek odjížděla z MS bez medaile. Budou jejich nástupkyně úspěšnější? Foto: Pavel Paluska Zatím poslední reprezentace juniorek odjížděla z MS bez medaile. Budou jejich nástupkyně úspěšnější? Foto: Pavel Paluska
9. 9. 2016 Extraliga žen (2) KOMENTÁŘŮ

Supertalent Jiráková i parta z FBC. Které debutující dívky mohou okouzlit extraligu?

 



Start ligové sezony už klepe na dveře. A společně s ním i premiérové představení některých nadějí českého florbalu v nejvyšší ligové soutěži dospělých. Na které mladé dívky by se florbaloví fanoušci měli zaměřit?

Na MS juniorek v Kanadě sice týmu Lukáše Nesměráka medaile utekla, výchova mladých hráček pro velký florbal se ale českým oddílům daří. Každý rok vyrůstá řada velkých talentů, a to i přes neustálé stesky na nízký počet děvčat v mládežnických kategoriích. I když florbalový rozvoj mnoha z nich utrpí administrativním věkovým omezením pro start mezi ženami, v extralize se pak rychle mohou stát oporami svým týmů.

Hráčky ročníku 1999 by měly tvořit základ nové juniorské reprezentace a o to zajímavější bude sledovat, jak si vedou v souboji s dospělými soupeřkami. Která z vycházejících hvězdiček zazáří a která si bude muset na svoji slávu ještě počkat? Florbal.cz vám představuje výběr debutujících dívek, na které se florbalovým příznivcům vyplatí upřít pozornost!

Aneta Poukarová – brankář, FBC Ostrava

Anet_Poukarová

Ostravské FBC v posledních letech vyslalo do ženského týmu celý zástup svých odchovankyň a tento trend pokračuje také letos. Jednou z nich bude i sympatická černovláska s maskou, které se předpovídá zajímavá budoucnost. V extraligovém týmu to nebude mít jednoduché – o místo v brankovišti se popere se stálicí minulé sezony Terezou Holubovou a letní posilou, bývalou oporou juniorské reprezentace Veronikou Tomšovou. Její šance ale nepochybně přijde.

Očekávání a cíle: „Mé cíle do nadcházející sezóny jsou jednoznačné – pokud mi trenér řekne, že budu chytat extraligový zápas, chci chytat co nejlépe, aby věděl, že se na mě může spolehnout. A týmové cíle jsou také jasné – v juniorské kategorii navázat na úspěchy v předešlých sezónách, v extralize se umístit do 4. místa a ukázat, že patříme mezi ty nejlepší.“

Nela Jiráková – obránce, Chodov

Nela_Jiráková

Ofenzivní obránkyně je asi největším českým talentem ročníku 1999. Na její herní vyspělosti je poznat, že v mateřském Kladně od mala hrála se stejně starými chlapci. V uplynulém dvouletém cyklu byla jednou z největších opor reprezentace juniorek, přestože věkem spadala ještě o kategorii níže. Z množství extraligových nabídek si před sezonou vybrala silný Chodov. Jejím největším úkolem bude nahradit v obraně „lvic“ odcházející Kristýnu Bachmaierovou.

Očekávání a cíle: „Očekávám rychlý, kvalitní florbal a hodně časového vytížení. Cíle jsou jednoduché: především hrát a patřit k nejlepším hráčkám ligy, dostat se do juniorské a, když to dobře půjde, tak i do ženské reprezentace. A co se týče těch týmových, chceme vyhrát Superfinále!“

Dominika Tůmová – obránce/útočník, Chodov

Domča_Tůmová

Navzdory obrovské síle chodovského kádru dává trenérka Michaela Marešová každou sezonu příležitost i místním odchovankyním. Univerzálka schopná nastupovat v obraně i v útoku by mohla být nejvýraznějším letošním objevem úřadujících vicemistryň. I díky odchodům velezkušených hráček Anet Jarolímové a Lucie Paulovičové by svojí šanci dostat měla.

Očekávání a cíle: „Už se nemůžu dočkat, až začne sezóna juniorek. Mým největším přáním je dotáhnout to s nimi k titulu, i když cesta k němu bude velmi dlouhá. Náš tým bude ale mít ty nejvyšší ambice. Můj další velký cíl je probojovat se do základní sestavy žen, i když vím, že to bude velmi těžké. V týmu máme velké osobnosti českého florbalu, které mi na tréninku předávají své bohaté zkušenosti. Dále jsem ve velkém napětí, zda přijde nabídka z juniorské reprezentace.“

Nela Škopková – útočník, FBC Ostrava

Nela_Škopková

Mladší sestra útočnice FBC Nikol si ještě pod vedením Jiřího Uhera vyzkoušela dva zápasy za juniorský národní tým a v následujícím cyklu by už měla být jeho pevnou součástí. V extrémně mladém ostravském kádru se může rychle stát jednou z opor.

Očekávání a cíle: „Na letošní sezónu se těším už dlouho, ale sama nevím, co od ní očekávat, jelikož se mění liga juniorek a přechod do extraligy žen nebude určitě nic jednoduchého. V ženách bychom chtěly odehrát co nejvíce kvalitních zápasů a dostat se do TOP 4. V juniorské extralize je určitě cíl obhájit titul. Individuální cíle jsou zapadnutí do týmu žen a získání zkušeností, které pak můžou být výhodou v juniorkách.“

Nikol Pekárková – útočník, Liberec

Nikol_Pekárková

Stejně jako Nela Jiráková se zúčastnila smolného MS juniorek v Kanadě. Své zkušenosti z mezistátních utkání teď florbalistka pocházející z České Lípy bude moci zúročit i mezi ženami – týmu libereckých Crazy Girls v čele s čerstvou finskou mistryní Hanou Koníčkovou by měla pomoci dostat se po letech zpět na nejvyšší pozice.

Očekávání a cíle: „Na svojí první sezónu v extralize se moc těším, protože zápasy mezi ženami budou úplně jiné, rychlejší, tvrdší a naberu plno nových zkušeností. Náš tým je velmi mladý a já věřím, že se do play-off probojujeme. Moje osobní cíle jsou každým tréninkem se zlepšovat a předvádět na hřišti co nejlepší výkony.“

Markéta Vrlíková – útočník, FBC Ostrava

Markéta_Vrlíková

Po Veronice Káčové vyrůstá v ostravské ČPP Aréně další mimořádně talentovaná střelkyně. Vrlíková nasbírala za loňskou sezonu v zápasech soutěží juniorek a dorostenek neuvěřitelných 189 kanadských bodů za 105 gólů a 84 asistencí. Měla tak rozhodující podíl na mistrovských titulech, jež FBC získalo v obou kategoriích. V nadcházejícím ročníku se pokusí vystřílet účast v play off extraligy žen.

Očekávání a cíle: „Přechod z ligy dorostenek do nejvyšší soutěže žen bude určitě náročný, ale já se na svou první sezónu těším, protože budu moct čerpat znalosti a zkušenosti od zkušenějších spoluhráček i soupeřek. Chci se však učit rychle, abych byla svými výkony platným hráčem a pomohla svému týmu dosahovat dobrých výsledků.“

Dalších 10 dívek, které se vyplatí sledovat
Monika Fellerová (Bohemians)
Kateřina Hamplová (Bohemians)
Nikola Hermanová (Herbadent)
Denisa Chaloupková (Herbadent)
Julie Chaloupková (Chodov)
Eliška Jurečková (FBC Ostrava)
Michaela Kopková (FBC Ostrava)
Bára Knotková (Chodov)
Kateřina Pisárová (Herbadent)
Tereza Zemanová (Vítkovice)


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • Ostravák napsal:

    Autor článku zřejmě nevynechal dnešní ranní lajničku.. Trefil se tak u 50% děvčat. P.S.: 1 hráčka z Vítkovic, letošních juniorských vicemistryň?

    • Ostravák 2. napsal:

      Autor to napsal celkem správně. Kdybys o tom měl aspoň trochu šajnu, tak víš, že Vítkovice to uhrály s mladýma žábama. Ročník ´99 (o kterým článek je) prostě nemají. Brankářka Tomanková je na tom zdravotně-pro vrcholový sport-nic moc. Barbara se taky zranila a Terka Zemanová je někdy trochu labilní. Mohli byste si taky všimnout, že Vítky nevychovávají hráče, prostě si je berou z jiných klubů. U holek třeba ze Slovenska, což zabírá místo našim hráčkám, a třeba i juniorkám. Ročník 2000 už je na tom lépe, ale ty nejlepší taky z Vítek nepocházejí. Naštěstí mají výborného Martiníka. Ostatní škoda mluvit-viz totálně prokaučované ČF dorostenek se Vsetínem.

Napsat komentář

*