Martin Řehák (vpravo) už florbalistky Jičína nevede. Foto: Flickr IFF
21. 9. 2016 Extraliga žen (14) KOMENTÁŘŮ

Řehák v Jičíně skončil. Hráčky pořádně netrénují a na extraligu jim to bohužel stačí, říká

 



Extraliga žen má v letošní sezoně prvního končícího trenéra. Martin Řehák přitom v Jičíně skončil ještě před prvním ligovým kolem, kdy jej dočasně nahradil Martin Petrgál. Kouč, který se do povědomí široké florbalové veřejnosti dostal především díky působení u slovenské ženské reprezentace, si po svém konci u lesa Řáholce našel čas a rozpovídal se pro Florbal.cz.

Se svým nečekaným koncem je Martin Řehák smířený. Beru to tak, jak to je, život jde dál. Bylo mi oznámeno, že hráčky pod mým vedením nechtějí trénovat a tudíž mě vedení odvolává. Já to respektuji,“ začal s tím, že více zřejmě situaci komentovat nebude.

V podobném duchu promluvil také Miloš Chlumský, manažer celého oddílu. Došlo k tomu, že trenér a ostatní členové realizačního týmu měli o průběhu letní přípravy a následující sezoně rozdílné představy, z čehož vyplynulo, že se v týmu zhoršily vztahy a my to museli řešit,“ řekl webu Florbal.cz. Nicméně, s Martinem Řehákem jsme se korektně domluvili a musím říci, že mě situace mrzí, protože jsme s ním prožili dobrou sezonu,“ je slyšet na Chlumském, že jej situace mrzí.

Řehák si nakonec slovo vzal. Něco Vám k tomu ale přeci jen řeknu: Jičín je takové odpadiště extraligy, kdo je z Prahy a nechce trénovat, tak jde hrát do Jičína, a to také třeba exreprezentantky. Holky se chtějí bavit a hrát extraligu žen,“ povzdechl si.

A vzápětí potvrdil manažerova slova, že problémy měl už od přípravy. „Už letní příprava byla prapodivná, netrénovalo se, když se měl hrát přátelák, tak se nehrál, protože se holky nesešly. Předsedovi jsem třeba volal s tím, jak je možné, že mě týden před extraligou chybí na tréninku hráčky, které jsou na dovolené bez toho, abych o tom věděl,“ prozradil.

Tréninková morálka se mu obecně nelíbila. Trénuje se pořádně jednou týdně a o víkendu se jde prostě hrát. Co je ale alarmující, že na extraligu žen jim to v Česku bohužel stačí. Chtěl jsem zavést jiné pořádky a dopadl jsem tak, jak jsem dopadl,“ zhodnotil situaci.

A o tréninkové morálce pokračuje. „Přitom je to celé špatně: vedení se snaží hráčkám vytvářet podmínky, stojí to velké peníze, ale ten efekt nebude nikdy žádný. Prostě pokud chcete hrát extraligu žen na úrovni, tak musíte trénovat. Vedení klubu je v tomto strašně krátkozraké, byť si dovolím tvrdit, že hráčkám připravuje možná nejlepší podmínky v soutěži,“ pochválil svého bývalého zaměstnavatele.

O budoucnosti má jasno. „A pořád bude muset hráčky nakupovat. Když jsem v Jičíně viděl snad dorostenky, tak ty neměly ani úroveň okresního přeboru. Nicméně v současném stavu to bude pořád jenom díra na peníze. Ambice třeba můžou mít na play off, ale s takovým přístupem budou hrát jenom play down,“ rezolutně nastínil příští dění.

Že situace není ideální, si ale představitelé klubu uvědomují. Jsme maloměsto. Musíme vycházet z nějakých reálných předpokladů, což se možná trenérům nemusí líbit,“ říká Chlumský. Ale je fakt, že tři tréninky týdně jsou maximum, které jsou naše hráčky schopny absolvovat. Vždyť více jak polovina týmu dojíždí z Prahy nebo přes týden studuje v Hradci, Liberci nebo Praze. Pražské nebo ostravské týmy takové problémy nemají, trenéři mají tým pospolu,“ argumentuje.

Řehák naopak dává za příklad Olomouc. „Teď třeba porazili za dva body Olomouc, tak asi budou nahoře, ale je to o tom, že Olomouc prochází proměnou. Na Hané už si uvědomili, že to musí postavit od základu na svých mladých hráčkách a já jim fandím, ať se jim daří,“ zakončil.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Názor napsal:

    Zdá se mi to nebo Dannhofer řádně přitvrdil?

  • j.b. napsal:

    Zajímalo by mě, jak pravidelná byla účast pana Řeháka na tréninkových jednotkách.

  • Tom2 napsal:

    Jj a do dospělé repre si pozveme taky hráčky, které na tom jsou podobně…dlouhodobě netrénují, nebo trénují málo, případně si dávají pravidelné dlouhodobé pauzy, poněvadž se jim nechce….a náš repre trenér si pod dojmem své sluníčkové epizody z Nitry je strašně chce a brzy se jich v repre nejspíše dočkáme. (Karlové, Žurové, Theimerky a spol….)

  • ju napsal:

    Pan Řehák je velký lhář a je dobře, že v Jičín skončil!

  • DR napsal:

    Pan Rehak kolem sebe pekne kope,zajimalo by me zda ma licenci trenera. Ty exreprezentky udrzrly nejvysi soutez a mohla by je trenovat i babka s nusi.

  • Martin Petrgál napsal:

    Zdravím, jsem nový vedoucí družstva FBK Jičín,nikoliv trenér. Holky odmakaly parádní přípravu, jejich chuť do práce je obrovská – co jsem tedy viděl, i pocítil v létě při fyzické zátěži. Jako krásné malomesto nemůžeme „soutěžit“ s Prahou, Olomoucí apod.,ale díky prezidentu Mgr.Chlumskému a dalším nadšencům florbal v Jičíně vzkvétá. A jsem rád, že u nás holky mají ze hry radost! Vždyť o tom sport hlavně je,ne? Mimochodem exreprezentantky skvěle pracují pro klub, nyní trénují okresní družstvo dorostenek 😉 Všem, kdo drží „vesnici“ v extralize palce děkujeme.

    • petr napsal:

      no hezke nazory tady ma pan Řehak ale už zacinam veřit že je neco mooooc špatně, jak muže napsat že v Olomouci se stavi na svych hrackach…..vse je z okoli, a z Jeseniku, mimochodem druha liga musi byt herne videt. Tak že pane Řehaku jestli to je takto v našem florbale, jestli tomuto fandite…mozna bude lepsi nekde zalest a venovat se necemu jinemu než sportu….

    • Jiří Zlatník napsal:

      Petroši, díky a palec nahoru za reakci na výše uvedený článek!
      K názorům bývalého trenéra se nemá cenu vyjadřovat. Holky makají, jak na tréninku, tak i při zápase. Absolvovaly kvalitní přípravu pod vedením Gábiny atd. .Pomáhají s trénováním mladších kategorií. Pro klub je to veliký přínos! Věřím, že zveřejněny článek je ještě více motivuje do další práce pro klub FBK JIČÍN.

  • Jája napsal:

    Proč mi Řehák připomíná Bílka? (a to se ještě ,ale musím Bílkovi omluvit, protože na klubový úrovni není špatnej) Nicméně Řehák : Trutnov – problémy s hráči, Hradec – problémy s hráčkami, Repre našich bratrů Slováků – problémy s hráčkami, Jičín – problémy s hráčkami.Kde asi dělají soudruzi hráči a soudružky hráčky chybu?

    • PáJa napsal:

      Celá tadle skupina v čele s Marksem je už dávno prokouklá. Absolutní diletanti bez špetky soudnosti.

    • Tomáš napsal:

      A za týden nastupuje tahle troska do Turnova k Marksovi a budou si tam pěkně chrochtat jak to dělají skvěle. Každej měsíčně vyinkasuje bůra + cesťáky a bude fajn 😀

      • Jája napsal:

        Myslím, že vedení Turnova bude obezřetné. I kdyby ho Marks vychloubal do nebe, tak Turnov bude opatrný. Neb se poučí z chyb, které udělali bohužel jiní. Teď mě tak napadá přirovnání z Combacku. Turnov není Trutnov 😀

Napsat komentář

*