Benny Sussman Benny Sussman
1. 10. 2016 Pohár mistrů (0) KOMENTÁŘŮ

Přál bych Čechům, aby vyhráli, protože by vyhrál někdo jiný, říká Benny Sussman

 



Ke každému týmu na zahraniční florbalové akci patří týmový průvodce, v angličtině Team Guide. Na letošním Champions Cupu tuto funkci zastává reprezentantům dobře známý „český Švéd“ Benny Sussman, který si rychle získal také sympatie těch, kteří jej dosud nepoznali. Svoji nezaměnitelnou češtinou se pak rozpovídal také pro Florbal.cz.

Na letišti v Göteborgu se zdravil pouze s pár hráči Chodova a Dušanem Dudeškem z Vítkovic, rychle si ale získal také zbytek obou výprav. „Moje babička a rodiče jsou Češi, kteří utekli z Československa v roce 1968, já jsem narodil už ve Švédsku,“ vysvětlil Benny.

Přesto, že žije ve Švédsku, česky plynně hovoří a perfektně rozumí. „Bylo mně asi šest let, když jsem začínal s češtinou, rodiče na mě mluvili na půl, trochu česky a trochu švédsky, rodiče mě zkoušeli naučit něco více než umím, ale je to těžké, když žijete ve Švédsku a s kamarády mluvíte švédsky,“ usměje se.

Jeho civilní zaměstnání přitom nenapovídá tomu, že by se zajímal o florbal. „Dělám údržbáře ve Volvu, v Göteborgu,“ prozradil. Jak se tedy dostal k florbalu? „Začalo to tak, že moje děti ve škole poznaly kamaráda a jeho táta byl Magnus Augustsson, jeden z nejlepších hráčů Pixba a oni za mnou přišli a říkali, že by chtěli udělat akademii, ale nemají dost lidí, takže takto jsem začal,“ popisuje.

A odtud už byl jen krok k českému florbalu. „Rok před mistrovstvím světa v Göteborgu začala místní unie hledat dobrovolníky a chtěli také Guidy,“ říká Benny Sussman. „Tak jsem jim napsal, že se domluvím česky a mám zájem, a bylo to, teď už se známe a je to super. Byl to můj největší zážitek, zažili jsme spolu hodně legrace,“ vzpomíná.

Poměrně logická je pak volba jeho oblíbence. „Nejlépe znám Paddyho Dóžu, je to moc dobrý a flexibilní hráč, hodně běhá a maká, je to můj favorit,“ mluví o bývalém hráči Pixba.

V sobotu to ale bude mít těžké, Vítkovice hrají semifinále s Pixbem, Chodov nastoupí o tři hodiny později proti Storvretě. „To je pro mě moc těžká otázka: jsem Švéd a rád bych viděl, kdyby Češi vyhráli, protože by vyhrál také někdo jiný a já jim to moc přeji, ale srdce je větší pro Švédsko,“ upřímně vyloží Benny Sussman.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*