Česká florbalová reprezentace. Foto: MAD Photography, Martin Dvořák Česká florbalová reprezentace. Foto: MAD Photography, Martin Dvořák
21. 10. 2016 Reprezentace - Muži (6) KOMENTÁŘŮ

Stav repre před generálkou mistrovství světa: Víc záhad a otazníků, málo jistoty

 



Florbalová reprezentace počítá poslední týdny před vrcholem sezony. Mistrovství světa začne v Lotyšsku už 3. prosince. Předtím čeká poslední ostrý test – turnaj čtyř zemí – Euro Floorball Tour. Nominace na generálku před světovým šampionátem však nabízí několik výrazných otazníků.

Poté, co Češi v roce 2014 získali v Göteborgu světový bronz, přišla doma temna. Ani v jednom utkání se výběr Radima Cepka nedokázal popasovat s týmy silné trojky a i když v předchozím období dokázali zvítězit jak nad Švédy, Finy i Švýcary, nyní počítají jen prohry.

A tak poslední akce před MS bohužel nebude jen jakousi generálkou. Při té už se v divadelních představeních jen piluje obsazení jednotlivých rolí a zkouší se ideální scénář. Florbalová reprezentace zřejmě bude dál ještě hledat možnosti, jak vyřešit choulostivá místa v sestavě, neboť spousta opor není fit či v ideální formě. Pro Čechy to zároveň bude prostor dokázat si, že stále rivalům, se kterými hrají o medaile, stačí. Vítězství aspoň nad jedním z týmů silné čtyřky by totiž zcela jistě přineslo potřebnou dávku sebevědomí.

Radim Cepek na střídačce české reprezentace. Foto: xflorbal.cz, Martin Flousek

Radim Cepek na střídačce české reprezentace. Foto: xflorbal.cz, Martin Flousek

I v týmech Švédska, Finska a Švýcarska se bude bojovat o poslední volná místa v nominaci. Ale přesto mají trenéři Jan Erik-Vaara, Petri Kettunen a David Jansson o něco jasněji o nominaci. V té české se totiž do současné doby třeba nevyřešila otázka gólmanské jedničky, což bývala tradičně jedna velká česká jistota.

Před sezonou totiž Radim Cepek toužebně prohlásil, aby adepti na místo v brankovišti národního týmu chytali v klubech často a dobře. Jenže při pohledu na statistiky po čtvrtině ligy musí mít lodivod nároďáku vrásky na čele.

Tomáš Kafka. Foto: Štěpán Černý

Tomáš Kafka. Foto: Štěpán Černý

Tomáš Kafka v lize odchytal jen dva zápasy, David Rytych také není v Mladé Boleslavi jasnou jedničkou. A oproti konci loňské sezony není neprůstřelný ani zázračný mladík Daniel Mück.

BRANKÁŘI – ligová sezona 2016/17
záp. minuty průměr úspěšnost
TOMÁŠ KAFKA Tatran Střešovice 2 120 5,5 78,85
DANIEL MÜCK TJ JM Chodov 2 124 6,25 74,00
LUKÁŠ SOUČEK 1. SC Vítkovice 5 305 3,54 84,21
DAVID RYTYCH Technology Florbal MB 3 163 4,79 79,37
Lukáš Souček ukázal, proč je jasnou jedničkou v brance Vítkovic. Foto: Vlaďka Zoubková - florbalvitkovice.cz

Lukáš Souček ukázal, proč je jasnou jedničkou v brance Vítkovic. Foto: Vlaďka Zoubková – florbalvitkovice.cz

Proto zůstává záhadou, že doma zůstal poslední ze čtyřky – Lukáš Souček. Ten ve Vítkovicích chytá spolehlivě a často a navíc si drží také nejlepší statistiky. Vysvětlení může být jediné: o Součkově nominaci už je Cepek přesvědčen. Ale zřejmě je rozhodnuto i o té Kafkově. „Tomáš je matador a počítali jsme s ním. Chceme vidět, zdali na mezinárodní úrovni obstojí a bude na MS připraven,“ naznačil trenér reprezentace pro stránky Českého florbalu.

Jan Jelínek. Foto: Martin Neužil

Jan Jelínek. Foto: Martin Neužil

Příjemná není situace ani na pozicích obránců. mezi osmičkou nominovaných na turnaj do Växjö jsou i dva dlouhodobě zranění zadáci. Jan Jelínek už týdny léčí zraněné tříslo, Ondřej Němeček hrál naposledy v prvním kole proti Pardubicím. Pak přišel těžký výron kotníku. I proto je otázkou, proč se v nominaci neobjevil Marek Beneš, který naopak hraje v nové sezoně ve velkém stylu a navíc je univerzálem.

OBRÁNCI pro EFT ve Växjö – ligová sezona 2016/17
zápasy góly nahrávky KB
JAN JELÍNEK Technology Florbal MB 3 1 1 2
PETR KOLOŠ Technology Florbal MB 6 1 3 4
ONDŘEJ NĚMEČEK Tatran Střešovice 1 0 0 0
MICHAL PODHRÁSKÝ HC Rychenberg (Švýc.) 6 1 0 1
PATRIK SUCHÁNEK IBK Dalen (Švéd.) 8 2 3 5
TOMÁŠ SÝKORA TJ JM Chodov 5 5 4 9
DANIEL ŠEŠULKA Wiler Ersigen (Švýc.) 6 2 2 4
LUKÁŠ VELTŠMÍD Alligator Malans (Švýc.) 6 2 3 5

Dají se zřejmě ještě očekávat změny v nominaci, ale problémem bude, že k sehrání plánovaných obranných párů a v podstatě celých pětek nedojde.

V útoku zůstává jistotou formace Matěje Jendrišáka, kde si v průběhu přípravného období vybojoval místo Dan Šebek, na druhém křídle by pak měl dávat góly Jiří Curney.

ÚTOČNÍCI pro EFT ve Växjö – ligová sezona 2016/17
zápasy góly nahrávky KB
JIŘÍ CURNEY Technology Florbal MB 6 9 6 15
PATRIK DÓŽA TJ JM Chodov 5 4 6 10
LUKÁŠ HÁJEK 1. SC Vítkovice 6 7 9 16
MATĚJ JENDRIŠÁK Linköping (Švéd.) 8 4 6 10
MAREK MATEJČÍK 1. SC Vítkovice 6 5 5 10
ONDŘEJ MIKEŠ Thorengruppen (Švéd.) 1 0 0 0
TOM ONDRUŠEK Warberg IC (Švéd.) 9 5 5 10
TOMÁŠ SLADKÝ Alingsas (Švéd. – Allsvenskan) 5 0 2 2
DAN ŠEBEK Wiler Ersigen (Švýc.) 6 1 1 2
JAN ŠEBESTA 1. SC Vítkovice 6 8 2 10
MARTIN TOKOŠ IBF Falun (Švéd.) 8 4 2 6
MILAN TOMAŠÍK Linköping (Švéd.) 8 3 2 5

Jenže plány hatí dlouhá rekonvalescence centra Ondřeje Mikeše, který se po červnové operaci ještě nevrátil na hřiště. Otázkou tedy zůstává, kdo by případně hrál mezi Tomem Ondruškem a Patrikem Dóžou. Martin Koutný, který na tomto postu alternoval na minulém turnaji v nominaci pro poslední EFT roku chybí.

Tomáš Sladký, v pozadí Martin Tokoš. Foto: Štěpán Černý

Tomáš Sladký, v pozadí Martin Tokoš. Foto: Štěpán Černý

Třetí útok bude podle indicií tvořit exvítkovická souhra Tokoše, Sladkého a Tomašíka. I tady je ale jeden otazník. Tomáš Sladký hraje už druhou sezonu ve druhé švédské lize a ani letos se mu v dresu Alingsas nějak výrazně nedaří. V šesti odehraných zápasech ani jednou neskóroval. Trenéři tak musí věřit, že tenhle srdcař ožije právě v dresu národního týmu.

NÁHRADNÍCI – ligová sezona 2016/17
zápasy góly nahrávky KB
JOSEF RÝPAR 1. SC Vítkovice 6 7 5 12
MARTIN KOUTNÝ TJ JM Chodov 5 3 3 6
MAREK BENEŠ Tatran Střešovice 5 5 4 9
MARTIN NEHERA 1. SC Vítkovice 6 2 2 4

Nominace pro mistrovství světa bude známa už v polovině listopadu a vedle 22 hráčů, kteří míří do Växjö je ve hře ještě 6 dalších. Vedle již zmíněných gólmanů Rytycha a Součka, univerzála Marka Beneše a centra Martina Koutného mají šanci i vítkovičtí Josef Rýpar a Martin Nehera. Zcela jistě ale bude šampionát třeba bez Milana Garčara, který ve Švýcarsku hraje v nejlepší formě za poslední léta, nicméně není v širší 30tičlenné nominaci.

Ve Växjö se Češi postupně střetnou se Švédskem (4. listopadu, 19:10), s Finskem (5. listopadu, 15:30) a se Švýcarskem (6. listopadu – netradičně brzy ráno už v 9:15.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Šéf modelingové agentury napsal:

    Jako, ne, že by to byl vyloženě špatný výběr (o moc víc hráčů k vybrání stejně není a diskuze na téma Hubálek, Štegl, Skalík… tady už byly a jsou asi trochu zbytečné), ale se současnou formou asi půlky týmu to k úspěchu nepovede. Snad to nějak do prosince doladí…

    • jarda napsal:

      Jestli je tohle to nejlepší, co máme, tak je to špatně. Máme sice historicky nejvíc lidí ve Švédsku, ale třeba 8 let zpátky byl ten tým nabitější. Namátkou Šebesta, Sladký, Šebek- útok, Šešulka,Kološ, Němeček,Podhráský, to jsou hráči, kteří i přes snahu prostě netvoří rozdíl. Švajc nám utekl, Sever pinká jiný sport.

  • Odborník napsal:

    Musí jet útok Rýpar-Hájek-Matějčík. Mladá krev to trochu oživí a ti kluci jsou zvířata.

  • florbalfanda napsal:

    Tak koukám na nominaci na EFT a obranci co tam dělá Kološ nechápu !!!!A pokud Pino nevezme na MS Součka tak je blázen jelikož Kafka ten je mimo ale pojede za odměnu chytí hovno a potom cele MS bude chytat mladý Muck no nevim nevim !!!!

    • taky petr napsal:

      Myslím si, že z konečné nominace spíš vypadne Mück. Souček tam dle mého bude. Kdo bude ale druhý? EFT je z pohledu nominace brankářů jen trenérský experiment.

  • Standa napsal:

    … raději tým kvalitních hráčů, kteří ví, že nemají oslnivou formu a jejich ego tak půjde dolů, a můžou týmově víc uspět než tým plný extraplayerů a hvězd, kteří si jdou zahrát „to svoje“, nějaký standard a … děj se vůle boží.

    Trenér není slepý a „určitě ví“ o Garčarovi a jeho formě, … ale jestli Garymu nejezdí spoje na repre srazy, tak v nominaci nemá co dělat. (samozřejmě přesnou situaci nevím, ale toto jediné mě napadá)

    Dost mě zaráží nominace zraněných hráčů, myslím tím dlouhodobě zraněných hráčů. To má EFT plnit i formu jisté rehabilitace?? To by si žádalo vysvětlení.

Napsat komentář

*