Česká florbalová reprezentace. Foto: Martin Flousek Česká florbalová reprezentace. Foto: Martin Flousek
15. 11. 2016 Mistrovství světa (12) KOMENTÁŘŮ

Experti hodnotí nominaci a šance: Uspěje tenhle český tým na mistrovství světa?

 



Má florbalová reprezentace šanci obhájit bronz? A jak se líbí nominace hráčů florbalovým osobnostem? Web Florbal.cz oslovil bývalé reprezentanty a významné české hráče. Jak dopadá výběr trenérů Cepka a Sikory v jejich očích?

Otázek by byla spousta. Jak vyřešit brankářský tandem? Brát nedoléčené hráče, kteří by jinak zřejmě byli oporami? Kolik mladých zařadit do týmu? Ale možná i to, jak nakopnout sebevědomí a atmosféru v týmu tak, aby na světovém šampionátu vypadal jinak než v uplynulých dvou letech? I na to odpovídalo sedm osobností.

PETR ĎARMEK

bývalý reprezentant, účastník MS 1996 a 1998, někdejší hráč Tatranu Střešovice

„Ta nominace se mi docela líbí. Je vyvážená a jediný, kdo se mi v ní nepozdává, je Petr Kološ. Možná mohli dostal prostor Michal Podhráský nebo Jan Šebesta, kteří jsou charakterem víc bojovníci. Ale každý trenér má své vize a představy a ví, proč tak činí.

Nominace gólmanů mě nepřekvapila. Mücka jsem sice v reprezentaci neviděl, ale stejně je to tak, že Kafka i Souček mají dlouhodobě dobrou výkonnost.

Herně se mi líbí mladý Beneš. Když na to v lize nekašle, tak vyčnívá a má zcela určitě i na reprezentaci. Jde spíš o to, jak na tom tým bude psychicky, když dva roky jen prohrává. Ale nakopnout to určitě jde. V minulosti to třeba ukázali Finové, kteří jezdili na soustředění úplně mimo realitu. Vymyslet se dá jistě spousta věcí, jen nevím, co by řekli na florbalové unii, kdyby někdo přišel s tím, že se tým pojede tmelit na týden do Egypta.“

JAN MACEČEK

bývalý brankář FBC Ostrava, naposledy trenér gólmanů v 1. SC Vítkovice

„Za mě je ta nominace hodně opatrná. Taková, aby trenérům nikdo nemohl vytknout nějaký experiment. Tomáš Kafka je legenda, Lukáš Souček prokazuje svou výkonnost dlouhodobě, ale osobně bych si v té dvojici dokázal představit Lukáše Bauera například. Nechci v obraně příliš spekulovat nad jednotlivými jmény, ale pokud to byl v posledních zápasech takový propadák, udělal bych více změn. Velmi mě mrzí nepřítomnost Jana Natova, podle mě je to rozdílový hráč. Líbí se mi ale nominace mladších hráčů.“

JAN VAVREČKA

bývalý hráč 1. SC Vítkovice a asistent u národního týmu, účastník MS 1996 a 2000

„Mezi brankáři je Souček OK. Ale lepší by byla nominace s Bauerem nebo Muckem či Rytychem, pokud by byl zdravý. S Kafkou je to podle mého nekoncepční rozhodnutí. Byl to vynikající brankář, ale nedominuje ani v lize a při vší účtě, MS bude vyšší level. Bauer nebo Muck mají obrovský potenciál, budoucnost a mohli nabrat zkušenosti na další reprezentační cyklus.

V obraně mi chybí Garčar i Hubálek. Oba jsou povahově složitější typy, ale pokud je trenér psycholog, tak s nimi bude umět pracovat. Bojím se, že Radim Cepek nemá rád vyzrálé osobnosti, jakou třeba Garčar je, a nemá rád opozici. V cyklu 2008-2010 jsme Milana Garčara v klidu ukočírovali a na MS 2010 dával důležité góly a v týmu fungoval skvěle.

V útoku mi chybí Šebesta, protože je univerzál a také odjezdil všechny reprezentační soustředění a přípravné turnaje. Je také jedním z mála, kteří to v národním týmu hráli srdcem. Škoda samozřejmě Mikešova zranění. Ale celkově vzato: klukům fandím, Radim Cepek má absolutně nejsilnější generaci, která zde kdy byla, ale zatím s ní moc dobře nepracoval. Zajíci se sice vždy počítají po honu, ale i tak jsem docela skeptický a vidím to na 4. místo.“

MARTIN RICHTER

bývalý hráč Bohemians, Jönköpingu a Tatranu Střešovice, účastník MS 2006, 2008, 2010 a 2012

„Nominace je pro mě z velké části očekávaná, možná bych zvažoval o výměně 2-3 jmen, ale jinak podle mě není moc co řešit, příliš mnoho variant v záloze není.

Pozvánka pro Beneše i Němečka je podle mě dobrý tah. Oba dva talentem převyšují většinu současného kádru. Nemají tolik zkušeností, ale vzhledem k tomu, že národní tým v klasickém složení nevyhrál v tomto turnusu žádný zápas v rámci EFT, tak si trenéři můžou dovolit trochu zariskovat. Navíc jejich účast jim může výrazně pomoct s výhledem k MS v Praze, kde už mohou mít oba vůdčí roli. Z podobných důvodů jsem očekával i nominaci Mücka, tam mě trenéři trochu překvapili.

Mrzí mě neúčast zraněného Ondřeje Mikeše a taky Honzy Natova. Tým má v útočné fázi problémy a myslím, že Honzovy góly budou týmu chybět – trenéři podle mě mohli s Honzou víc pracovat nebo komunikovat a najít mu pozici, kde by se cítil dobře. Doufám, že jako Honza Natov se necítí víc hráčů v týmu.

V našich podmínkách je podle mě klíčové, aby jeli na MS hráči, kteří dobře rozumí systému, mají k sobě vhodné spoluhráče a jsou na pozicích, které jim vyhovují. To je důležitější, než vzít papírově nejlepších 18 hráčů, to se nám na některých předchozích MS vymstilo. Takže doufám, že si jednotlivé pětky dobře sednou, a držím palce.“

ŠTĚPÁN SLANÝ

bývalý hráč Ústí, Liberce a Mladé Boelslavi, účastník MS 2008, 2010 a 2012

„Sestava je celkem předpokládaná. Možná menší překvapení jsou Kološ a Koutný. Jsem rád za Němečka, ten hraje v lize s velkým přehledem a jsem na něj zvědavý, jak se prosadí v Rize.

Otázkou je pro mě ale atmosféra v týmu. Ať už výsledek skončí jakkoliv, mělo by se vedení Českého florbalu po MS zabývat zcela novým obsazením realizačního týmu. Reprezentace zažila nejhorší cyklus v poslední době. Kolem nároďáku se neúměrně dlouho točí stejní lidé, se kterými žádné radikální změny výsledků nepřicházejí. Vůbec bych se nebál obsadit celý úsek reprezentací neokoukanými tvářemi, napadá mě třeba Pavel Brus. Z vlastní zkušenosti vím, že by do týmu vnesl pohodu a lidskost. Ta mi tam nyní chybí nejvíce.

Je mi trochu líto kluků. Reprezentace je věc, která se těžko odmítá, zároveň to podle mě není momentálně to, co by jim činilo více radosti než povinnosti. Především proto jim přeji úspěch a další motivaci pro českou reprezentaci. Českému florbalu pak koule na to, aby se dokázal vydat v tomto směru někam jinam. Bojím se, že Český florbal zvolí sázku na jistotu a před domácím šampionátem v roce 2018 zůstane vše při starém.“

LUKÁŠ NESMĚRÁK

bývalý hráč FBC Liberec a později trenér, účastník MS 2008

„Pro mě není nominace žádným velkým překvapením. Okruh hráčů, které Radim Cepek využívá, je podobný už delší dobu. Myslím, že s tímhle týmem trenéři pracují delší dobu. Určitě chválím zařazení Němečka a Beneše, kteří budou startovat bez jakýchkoli předsudků a pomohou náladě v týmu. Právě jeho složení bude mít vliv na jeho psychickou odolnost. Jsem moc rád, že je v týmu Marek Matejčík. Takové hráče národní tým potřebuje. Nebude se dívat, kdo proti němu stojí a půjde do něj hlava nehlava. Někdy je potřeba proti týmům z TOP 4 více dřít a bojovat, než s nimi hrát florbal. To bude určitě ta správná cesta pro národní tým na MS.

Šanci uspět určitě máme. My jsme na posledním EFT před MS v Praze 2008 taky dostali od všech nasekáno a jen nám to ukázalo cestu, jak s nimi hrát. Bohužel je situace českého florbalu taková, že o úspěchu týmu rozhoduje souboj se Švýcary o 3. místo. Nic víc. Nikam se jako národ neposouváme, protože se neorientujeme na florbal, ale na vše okolo.

Klukům budu určitě moc fandit. Teď už je jedno, kdo je v nominaci a kdo ne. Teď už jsou národní tým České republiky a reprezentují nás všechny.“

JOHAN VON DER PAHLEN

bývalý hráč Haninge IBK a Tatranu Střešovice

„Myslím, že je to dobře vyvážený tým s mladými i zkušenými hráči. Český tým se bude muset zaměřit na semifinále a připravit se na boj o 3. místo. I když Norsko a Lotyšsko vypadají papírově nebezpečně, stále jsou Češi o level lepším týmem. Stejně tak je ale stejná propast mezi Čechy a týmy Finska a Švédska. Mám pocit, že čeští florbalisté, kteří hrají SSL, letos nejsou v nejlepší pohodě. A i na příkladu Chodova na Poháru mistrů jsme viděli obrovskou propast k nejlepším týmům.“


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • fany napsal:

    Sorry ale tolik nasekaných chyb, vy si to po sobě nečtete?

  • Marcel Pudich napsal:

    Děkuji Honzovi Vavrečkovi a Štěpánovi Slanému za reálný a kritický pohled na současnost. U ostatních expertů věty typu „máme šanci na úspěch“ vidím jako hodně alibistické. Ta šance je přece vždycky…
    Pokud by nominace a hlavně atmosféra v týmu byla tak v pohodě, jak píše větší část expertů, tým neměl na posledním EFT dostat třikrát nasekáno, o celém cyklu nemluvě. Někde chyba je a mně připadá, že skoro nikdo nemá koule, aby to pojmenoval. A hlavně řešil. Zdá se mi, že poslední dobou je v našem florbale přespříliš alibismu – jako například, že celé MS je pro nás vlastně jen zápas o bronz.

  • Michal napsal:

    Ikdyž je nepravděpodobné, že takové čtení by bylo veřejnosti k dispozici, ale velmi rád bych viděl feedback od unie směrem k práci Radima Cepka. Jaké si dali v roce 2012 cíle a zda a z jaké části byly během 4 let naplněny.

    Situace mi přijde velmi smutná. Když Gary šel do Falunu, tak se Švédi prvně ptali jestli mi Česi umíme vlbec chodit, neměli jsme jméno atd.

    Uteklo 7 let, Mikeše, Dóžu, Suchánka, Ondruška ale především Jendrišáka, Tokoše a Tomašíka si Švédi velmi pochvalují. Máme osu týmu nabitou velmi kvalitními hráči. Když vemu, že v roce 2008 hráli na MS Trnavský, Kožuch, Nesměrák… přišla mi ta úroveň mnohem nižší.

    Nicméně výsledky jsou stále stejné.

    K trenérskému složení..

    Český reprezentace je svým způsobem naprostý fenomén. ČR má za sebou nějakých 18 let v TOP 4. Je to úspěch a ne malý. Nicméně od roku 2002-2003 neustále mluvíme o tom jak chceme sever dohonit. Avšak z 18ti let byl u kormidla 14 let pan Skružný. Může se někdo ve světovém sportu pochlubit něčím takovým ? Nepočítám Sira Alexe Fergusona a Arsena Wengera, tak mě nikdo nenapadá.

    Přesto neustále tvrdíme, že nám 3-4.místo nestačí, přičemž hlavní slovo má 1 stejná osoba velice velice dlouho..

    Nemám proti panu Skružném výhrady. On se zaměstnat nemůže, nicméně Unie by si měla klást otázky, jestli tady něco nehraje.

    Jestli by opravdu třeba Brus, Folta, Mrázek, Vavrečka také neměli dostat šanci…

    Nemám proti Skružnému a Cepkovi výhrady, ale je to furt ta jedna a tatáž myšlenka, stejný přístup, názory, vedení… kde není názorová výměna, není konkurence, není konkurence není pokrok.. zacyklený kruh..

  • marcinko ivan napsal:

    Nebál, bych se zkusit někoho z těchto tři nabízených variant : Václav Culka starší a Miroslav Medal druhá možnost hráči, kteří spolu již a hráli a proč by si nemohli zkusit i trenérskou dvojici Jedlička a Fridrich a jako třetí dvojice se nabízí ostravská dvojice Folta a Mrázek .

  • good job napsal:

    nebal bych se dvojice suman – mlcousek, nabizi se i dvojice cerny – janousek, pripadne kafka – zich

  • Ruda napsal:

    pico, ostravaci tady nadavaj na ostravaky, aby vymenili spatneho ostavaka (pred lety vymeneneho za ještě horsiho ostravaka) za nekoho z nabizene bandy ostravaku ?

    a muze za to urcite ta zajebana unie v praze, i když se nakonec ukaze ze tam jsou uz davno všude nalezli taky ostravaci 😉

  • kokainovej kral napsal:

    Rudo, ten byl fakt dobrej! Spadl jsem ze židle:))

Napsat komentář

*