Tom Ondrušek na tiskové konferenci před odletem na světový šampionát. Foto: Flickr Český florbal Tom Ondrušek na tiskové konferenci před odletem na světový šampionát. Foto: Flickr Český florbal
1. 12. 2016 Mistrovství světa (13) KOMENTÁŘŮ

Nikdy jsem nebyl na mistrovství připraven lépe než teď, hlásí Ondrušek

 



Minulá sezona byla pro Toma Ondruška průlomová. Svými góly dotlačil Chodov k zisku premiérového mistrovského titulu a následně zamířil do slavného švédského Warbergu, aby udělal další krok ve své florbalové kariéře. Angažmá na severu si kanonýr pochvaluje. I díky němu je teď na světový šampionát dobře nachystán.

Ve švédské superlize už Tom Ondrušek nasbíral 15 bodů za sedm tref a osm asistencí. Individuálně se mu daří. „Cítím se super. To, že dávám góly a na nějaké nahrávám, je skvělé. Samozřejmě, vždycky to může být lepší, ale i horší. Na mezinárodní úroveň jsem nikdy nebyl připraven lépe než teď,“ hodnotí úvod svého pobytu ve Švédsku.

„Problém je naše týmová hra, nedaří se nám podle představ a jsme na hranici mezi play off a bojem o záchranu,“ přiznává. Warberg je na 11. příčce se čtyřbodovou ztrátou na elitní osmičku. Od sestupové pozice ho však dělí jen jeden bod.

Tom Ondrušek. Foto: Warberg IC, Krister Andersson

Tom Ondrušek. Foto: Warberg IC, Krister Andersson

Od léta uplynul nějaký čas a Ondrušek už se sžil s životem na severu. „Florbal je tam vnímaný jako poloprofesionální sport. Někteří hráči jsou dokonce profíci. V tom je to jiné než u nás. Zázemí klubů jsou také o něco lepší. Já hraji ve Warbergu, což je šedesátitisícové město, kde je florbal sportem číslo jedna. Neřeší se nic jiného, možná ještě trochu fotbal,“ popsal situaci ve městě český reprezentant.

„Naše hala je jenom pro florbalisty, takže když budou chtít, udělají tři hřiště a může tam trénovat celá mládež. To když porovnám s Chodovem, kde jsem působil, tak Chodov má pronajaté určité hodiny a jinak patří hala městské části,“ rozebírá, v čem tkví rozdíl. „V hale máme i posilovnu. Je to prostě na trochu lepší úrovni, ale zase úplně jiný svět to také není,“ dodal.

Nedalo by se říci, že Češi chodí do zápasu se Švédy a Finy předem jako poražení, určitý respekt k soupeřově síle je ovšem namístě. „Nemyslím si, že když jdeme do zápasu se Švédy nebo Finy, tak by z nás byl cítit nějaký respekt. Je ale realita, že to jsou lepší hráči a lepší týmy. My k tomu přistupujeme s tím, že uděláme maximum,“ vysvětluje Ondrušek.

Tom Ondrušek na mistrovství světa v Göteborgu. Foto: Martin Flousek

Tom Ondrušek na mistrovství světa v Göteborgu. Foto: Martin Flousek

A právě proto je zajímavé srovnávat, jak to vnímají hráči ve švédské superlize, kde se často střetávají týmy ze spodku tabulky s velikány, jako jsou Falun, Storvreta nebo Pixbo. „Česká mentalita se od té švédské trochu liší. Týmy cítí rozdíly, ale jdou do zápasu s tím, že je to 50 na 50. A výsledky to potvrzují, protože ve Švédsku může každý porazit každého. Tým, který není na play off, klidně porazí Falun. Někdo to srovnání nemá rád, ale já to přirovnávám k NHL, tam se může stát cokoliv,“ zauvažoval bývalý hráč Chodova či Tatranu.

V reprezentaci se jeho role jistě změnila. I on sám to ví. „Cítím to, ale neřekl bych, že to je hlavně kvůli mému přestupu do Švédska. Je to už můj třetí šampionát v řadě a na tenhle jsem po všech stránkách dobře připravený,“ věří v úspěch Ondrušek. Češi odstartují mistrovství v sobotu odpoledne duelem s Norskem.


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

  • jarda napsal:

    Tak bacha na házenou 🙂

  • Fanda napsal:

    Jj, snad už se mu nestane, že by ve frustraci ze střetu s realitou chytal míčky do ruky 🙂

  • Florbal napsal:

    Běžná věc chytat míček za mantinelem do ruky, aby mohla hra co nejdříve pokračovat.
    K vidění mnohokrát, bohužel měl smůlu, že rozhodčí si to vyhodnotil jinak.
    A opravdu dle záznamu byl už míček mimo hrací plochu.
    Klidně ať to udělá znovu, když dovezou z MS placku 🙂

    • fanda napsal:

      placku možná dovezou ale,… bude to bronz a bude to úspěch? bude to stříbro nebo snad dokonce zlato? nebuďme naivní, porazit můžeme kohokoliv v jednom zápase, ale co lze definovat jako úspěch ? a je placka natolik důležitější než hra, kterou se budeme prezentovat? třeba podáme výborné výkony a zůstaneme bez placky – bude to neúspěch? co bych si přál já ? konkurence schopné výkony jednotlivců, celého mužstva, duch bojovnosti, pracovitosti, žádné frajeřiny a honba za kanadou…je to možné od těchto kluků očekávat? začínám být mírně skeptický…proč? nevěřím na žádná barová představení jednoty a síly, nevěřím na žádná prohlášení hráčů a své výkonnosti, prostě nevěřím na tyhle psychické berličky a proto mám strach…

      • petr napsal:

        Barová představení jsou vynucený marketing a prohlášení zase povinná úlitba médiím. Upřímně věřím, že by se aktéři těmto aktivitám rádi vyhnuli. U chlapů tyto „psychické berličky“ stejně nemají žádný význam a ničemu nepomohou ani neuškodí.

  • Radim Ivan napsal:

    Bezemne to bude velmi tezke

  • Kámoš napsal:

    Pro mě bude úspěch, když neprohrají s Lotyšskem či Norskem a dostanou se do semifinále. Víc nečekám…

  • Bohemka napsal:

    Češi mít zlato nebo stříbro budou. Pokud tam postoupí repre,tak bude stříbro. Pokud repre nepostoupí, tak zlato přivezou rozhodčí (nikdo jiný to v případě finále swe-fin stejně pískat nemůže). Takže za mě to bude úspěšné MS! Repre i bratrům Sojkovym přeji hodně štěstí.

  • Kuki napsal:

    Také jsem to v extraligových vodách nejen od rozhodčích slyšel. Ač jsem kritikem rozhodčích obecně, vyjde-li to, bude to potřetí v řadě megaúspěch českých rozhodčích

  • kokainovej kral napsal:

    Mega úspěch bude, když to zvládnou!

Napsat komentář

*