I v Číně už znají florbal. Foto: Floorball.org I v Číně už znají florbal. Foto: Floorball.org
2. 12. 2016 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Mistrovství světa v Číně? Sci-fi to rozhodně není

 



Čínští investoři už pronikli také do Česka. Firma CEFC vlastní fotbalovou Slavii, sponzoruje českou reprezentaci. Do Číny míří za vysoké částky také řada fotbalových hvězd. Dočká se někdy asijský gigant také vzestupu na florbalové scéně? Rozhodně to není vyloučené a možná, že už je to otázka následujících let.

O rozšíření florbalu po celém světě má Filip Šuman, tedy prezident Českého florbalu a viceprezident Mezinárodní florbalové federace, velký přehled. „S tématem florbalu v Číně se setkáváme v rámci mezinárodní federace už déle. A bylo to i v době, kdy ještě Čína nebyla členem IFF. Pořádáme tam semináře a vzdělávací akce,“ řekl Šuman na tiskové konferenci konané před světovým šampionátem v Rize.

Florbal už v Číně dobře znají. „Před šesti či sedmi lety se zejména v oblasti kolem Šanghaje řada univerzit zapojila do florbalu. A když se v Číně řekne řada, tak se myslí desítky, popřípadě až stovky. Začali tam tedy florbal hrát a pořádají rozsahem poměrně velké turnaje,“ popsal situaci v nejlidnatější zemi na planetě.

Byla to ale pořád pouze jedna část Číny, kam florbal pořádně pronikl. „Bylo důležité, aby národní olympijský výbor nebo někdo jiný řekl: chceme se intenzivně začít věnovat florbalu. K tomu skutečně loni po určitém váhání došlo,“ vystihl prezident Českého florbalu klíčový moment z hlediska vývoje florbalu v Číně.

Filip Šuman je jedním z lidí, kteří vědí hodně o rozvoji florbalu ve všech koutech světa. Foto: Flickr Český florbal

Filip Šuman je jedním z těch, kteří vědí o rozvoji florbalu ve všech koutech světa. Foto: Flickr Český florbal

„Očekávali jsme tedy změny, které však přišly rychleji, než jsme sami čekali. Čína podala několik kandidatur na pořádání velkých akcí a tím bylo potvrzeno, že to s florbalem myslí vážně a že budou ochotni investovat určité finanční prostředky,“ přiznal Šuman.

Nic ovšem ještě není potvrzeného, Čína je pouze jedním z možných kandidátů a usiluje například o mistrovství světa juniorů či žen. „Na desítkách univerzit už jsou mantinely, v Číně o florbalu vědí řádově desetitisíce lidí. Působí tam i několik Čechů, kteří s rozvojem florbalu pomáhají,“ přiblížil, jak se tamějšímu lidu dostává florbal do povědomí.

Na světový šampionát mužů v nějaké z čínských metropolí to však ještě nějaký ten čas nevypadá. „V rámci IFF budeme všechny kandidatury důkladně zvažovat, ale to by Číňané museli prokázat, jak moc by pořadatelství takové akce bylo reálné. Po zkušenosti z jiných sportů to však není časem úplně vyloučené,“ dodal na závěr.


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*