Tomáš Kafka nastoupil proti Lotyšsku ke svému 46. utkání na mistrovství světa. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.
5. 12. 2016 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Říkal jsem si, kde se v nás ta produktivita bere. Duel proti Lotyšům hodnotí Tomáš Kafka

 



Tomáš Kafka jel na své první mistrovství světa v době, kdy nejmladšímu členovi současné české reprezentace Ondřeji Němečkovi byly dva roky. Střešovická brankářská legenda hraje už na devátém mistrovství světa. Včera v Riga aréně Kafka navíc nastoupil ke svému 46. startu na MS. Přímo v dějišti šampionátu v Rize jsme se českého gólmana ptali na včerejší vítězné utkání s Lotyšskem a zítřejší zápas se Švédskem.

Výběr pořádajícího Lotyšska v úvodní den šampionátu hrál neočekávaně vyrovnanou partii s obhájcem titulu ze Švédska. Český výběr se proto připravoval na nesmírně obtížný duel. „Měli jsme z nich docela slušný respekt. Sám jsem si říkal, že to bude hodně těžké utkání. Koukali jsme se na jejich úvodní zápas se Švédskem a tam nám přišlo, že nemají úplně evidentní slabinu,“ popisoval včerejšího soupeře Kafka.

„Lotyši v prvním zápase hráli pozdě a zároveň odmakali tři třetiny. Věděli jsme, že se to na nich musí zákonitě podepsat. Myslím, že to mohlo hodně ovlivnit jejich gólmana (Andise Blindse, pozn. red.). Trochu mě překvapilo, že začali s ním. Po pátém gólu jsem si říkal, kde se to v nás bere, protože ta produktivita byla neuvěřitelná,“ dodal český brankář.

Tomáš Kafka v utkání proti Lotyšsku. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.

Tomáš Kafka v utkání proti Lotyšsku. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.

I přes zdařilou první třetinu v podání Česka se domácí hnaní pěti tisíci diváky nevzdávali. Lotyši se snažili využít své dvě nejúdernější zbraně – brejky a tvrdost. S největšími přednostmi soupeře souhlasil i Kafka: „To byly asi první dvě věci, co jsme si o nich říkali. Viděli jsme, že do brejků chodí hodně rychle ve čtyřech a umí si to dobře shodit do druhé vlny, z čehož i nám dali v podstatě dva góly.“

Naštěstí pro Česko se neopakoval scénář z roku 2012, kdy na mistrovství světa ve švýcarském Curychu česká reprezentace nezvládla právě zásadní utkání s Lotyšskem a prohrála 4:5.

Tomáš Kafka zmiňované utkání zažil, zůstal v něm ale pouze na lavičce. Včerejší duel s Lotyši s tím před čtyřmi lety porovnává slovy: „Dneska byli tím, kolik je tu diváků, tlačení do pozice, že musí předvádět vyrovnanou hru. Před čtyřmi lety ve Švýcarsku v takové pozici nebyli. Tehdy měli skvělou obranu, dnes chtěli hrát příliš otevřenou a vyrovnanou partii. A kvůli tomu inkasovali.“

Český veterán v duelu s Lotyšskem inkasoval tři branky. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.

Český veterán v duelu s Lotyšskem inkasoval tři branky. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.

Česká reprezentace zvládla dvě stěžejní utkání šampionátu. Po výhrách 8:4 nad Norskem a 9:3 s Lotyšskem čeká tým vedený kapitánem Jelínkem nejtěžší možný soupeř, aktuální mistr světa ze Švédska.

„Nemůžeme úplně spoléhat na to, že nebudou trefovat bránu a že jim to bude odskakovat jako proti Lotyšsku. První dvě klíčová utkání máme za sebou. Ten zápas se Švédy není klíčový, je to prostě něco, kde můžeme překvapit. Určitě to zkusíme, proč tu šanci nevyužít. Ale bude to těžké.“


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*