Norové byli pro Švédy vyrovnaným soupeřem. FOTO: Flickr IFF.
5. 12. 2016 Mistrovství světa (1) KOMENTÁŘŮ

Norové sahali v Rize po senzaci, tu ovšem švédská mašina nepřipustila

 



Česká reprezentace měla v pondělí den volna. Během něj se ale odehrál zápas skupiny B mezi Norskem a mistry světa ze Švédska. Favorit měl ovšem první dvě třetiny ke své ideální hře daleko, na začátku závěrečného dějství navíc Norové snížili a schylovalo se k dramatu. Zkušený výběr Švédska však přeřadil z mdlé hry na svůj typický výkon a po pěti brankách se nakonec mohl radovat z výhry 8:2.

Švédi do klání s Norskem nastoupili aktivně a po pohledné souhře třetí pětky se po ráně ze středu radoval falunský obr Johannes Larsson. V 6. minutě už vedli mistři světa o dva góly a opět to zařídil Larsson. Mohutný pravák se vytočil z rohu a norského gólmana Markuse Jelsnesa nachytal mezi nohy.

Ze strany posledních světových šampionů to ale stále nebyl standardní výkon. Jejich kombinace byly mnohdy značně nepřesné a švédští střelci se i z vyložených šancí často neprosazovali. I přestože Švédi nehráli v úplné pohodě, zvyšoval na 3:0 Jonas Svahn z Dalenu.

Druhá třetina se nesla v obdobném duchu. Co Švédi nespálili, skončilo na perfektních blocích Norů. Anebo na ještě lépe chytajícím Jelsnesovi, který své zaváhání z prvního dějství odčinil nesčetněkrát.

Norům se zároveň ve 23. minutě vydařil signál z rohu, kterým snížili na 1:3. Na Švédech začínala být patrná frustrace z jejich přetrvávající nepřesné hry, Norové se k tomu do zakončení tlačili čím dál častěji a nebezpečněji.

Ve 36. minutě promrhal dva pokusy k dalšímu snížení zkušený Nor Lars Erik Torp. Do konce třetiny ještě dvakrát provětral švédskou defenzivu dynamickými úniky skvěle hrající obránce Tunetu Henrik Fredriksen, skóre se ale do konce třetiny už dále neměnilo.

S norským obráncem Henrikem Fredriksenem si Švédové nevěděli často rady. FOTO: Flickr IFF.

S norským obráncem Henrikem Fredriksenem si Švédové nevěděli často rady. FOTO: Flickr IFF.

Co se ale nepovedlo Fredriksenovi na konci druhé třetiny, to se zadařilo jeho spoluhráči Ole Mossin Olesenovi. Norského útočníka perfektně našel dlouhým pasem Fredrik Eriksen a Olesen nadvakrát překonal Johana Rehna.

Norský gól na 2:3 byl paradoxně tím momentem, který po dvou třetinách Švédy probudil. Za dvě minuty se do té doby trápící švédský kanonýr Alexander Galante Carlström odhodlal k jeho pověstné ráně tahem a stav byl znovu o dva góly.

Hned za dvě minuty přidal Carlström svůj druhý gól v utkání a o ten třetí jej záhy připravil skvělým reflexem Jelsnes. Ve třetím dějství viděli diváci úplně jiný tým ve žluto-modrém, což bylo patrné po vyťukání norské obrany v 50. minutě. Kombinaci zakončoval Linus Nordgren.

Posledním závanem norské naděje byla další akce Henrika Fredriksena, jenž po celý zápas předváděl skvělý výkon. Dělovka obránce ovšem trefila pouze břevno. Naopak švédskou výhru definitivně podtrhly branky Kima Nilssona a Henrika Stenberga.

Dá se pouze spekulovat, jak by zápas vypadal, kdyby měli Norové k dispozici svou největší osobnost, veterána Dalenu Ketila Kronberga. I bez něj se ovšem Norsko dvě třetiny velice statečně bilo se švédskými favority.

Během dnešních 40 minut zápasu, a stejně tak v úvodní den proti Lotyšsku, bylo na Švédech vidět, že na šampionátu ještě nejsou zcela ve své kůži. To je dobrá zpráva pro českou reprezentaci před zítřejším vzájemným duelem. Vrchol skupiny B začíná zítra v 15:30 (16:30 místního času).

Výsledek zápasu mistrovství světa v Rize:

ŠVÉDSKO –  NORSKO 8:2 (3:0, 0:1, 5:1)

Branky: 3. Larsson (Eriksson), 8. Larsson (Eriksson), 17. Svahn (Stenberg), 47. Galante Carlström, 49. Galante Carlström (Enström), 50. Nordgren (Samuelsson), 56. Nilsson (Galante Carlström), 58. Stenberg (Johansson) – 23. Lindgjerdet (Olesen), 45. Olesen (Erisken). Rozhodčí: Kamil Sojka, Tomas Sojka. Vyloučení: 0:1. Využití: 0/1:0/0. Diváci: 557.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*