Češi podlehli Švédům 4:8. Foto: Martin Flousek Češi podlehli Švédům 4:8. Foto: Martin Flousek
6. 12. 2016 Mistrovství světa (11) KOMENTÁŘŮ

Lekce z kontrů a přesilovek – Češi podlehli Švédům 4:8

 



Tak takhle to prostě nemělo být. Češi si po dvou vítězstvích v základní skupině mistrovství světa zbytečně zkazili reputaci. Mistři světa ze Švédska to měli příliš jednoduché, díky spoustě doslova darovaných gólů si vypracovali pohodlný pětibrankový náskok a nakonec vyhráli 8:4.

Zatímco Švédové nastoupil v plné sestavě, Radim Cepek s Radkem Sikorou poslali do zápasu hodně pozměněnou sestavu. Jediná formace, která zůstala pohromadě, byla ta první s Matějem Jendrišákem na centru. Nutno ale říci, že novicové, ať už to byl Marek Matejčík či Marek Beneš, odehráli zápas velmi dobře.

Na co ale český tým zapomněl, byla příliš otevřená zadní vrátka, která hlavně v první třetině připomínala vrata do stodoly. Švédové šli během prvního dějství čtyřikrát do rychlého kontru či sólového nájezdu a pokaždé Kafku prostřelili – esa jako Galante Carlström, Johan Samuelsson nebo Kim Nilsson se zkrátka nemýlila.

Bylo až s podivem, že matador v české brance, který kromě čtyř gólů utrpěl i krvavý šrám na prstech své ruky, naskočil i do druhé třetiny. Na střídání v české brance tak došlo až v polovině zápasu po šestém míčku v Kafkově bráně.

A tato změna se chvilku zdála jako dobrý impuls – to když Tomašík pověsil Paulssonovi střelu do protější šibenice. Švédové ale opět odskočili na rozdíl pěti gólů v přesilovce. Drama udělali z utkání sudí Larinovs s Grossem, kteří na konci druhé třetiny vyloučili nejdřív Emila Johanssona za píchnutí holí do břicha na 5 minut a po něm Henrika Stenberga na 2 minuty za špatné střídání.

Bohužel Češi sehráli přesilovku 5 na 3 dost mizerně a skórovali dvakrát až v převaze 5 na 4. Stav byl ale přesto radostnější, jenže výsledný náskok 8:4 už Seveřané dokázali kontrolovat.

Výsledek zápasu mistrovství světa v Rize:

ŠVÉDSKO – ČESKO 8:4 (4:1, 3:1, 1:2)

Branky: 3. Galante Carlström (Svahn), 6. J. Samuelsson (Svahn), 9. Enström (Svahn), 18. Nilsson, 27. Sundstedt (J. Samuelsson), 31. Larsson (Stenberg), 36. M. Samuelsson (J. Samuelsson), 58. Sundstedt (Nilsson) – 15. Jendrišák (Beneš), 34. Tomašík, 44. Curney (Sýkora), 45. Jendrišák (Jelínek). Rozhodčí: Martins Larinovs, Martins Gross. Vyloučení: 3:1. Využití: 1/1:2/3. Diváci: 2 933.

Sestava Švédska: Paulsson – Hedlund, Östholm, Holmgren, E. Johansson T. Gustafsson, M. Samuelsson – Sundstedt, J. Samuelsson, Nilsson, Enstrom, Svahn, Galante Carlström Larsson, Kanebjork, Stenberg.

Sestava Česka: Kafka – Němeček, Jelínek P. Suchánek, Kološ Sýkora, Šešulka Šebek, Jendrišák, Curney Tomašík, Matejčík, Tokoš Ondrušek, Koutný, Beneš.

Sestřih zápasu:

Záznam zápasu:

Galerie zápasu:

  • Zamyšlený Radim Cepek na střídačce. Foto: Martin Flousek
  • Elitní švédský útok se raduje z gólu. Foto: Martin Flousek
  • Thomas Holmgren opět potvrzoval, jak je kvalitním obráncem. Foto: Martin Flousek
  • Milan Tomašík před Galante Carlströmem. Foto: Martin Flousek
  • Radost Čechů po vstřeleném gólu do sítě Švédů. Foto: Martin Flousek
  • Matěj Jendrišák a kolem něj švédské hvězdy Kim Nilsson a Martin Östholm. Foto: Martin Flousek
  • Ondřej Němeček dotírá na Rasmuse Sundstedt. Foto: Martin Flousek
  • Matěj Jendrišák v souboji. Foto: Martin Flousek
  • Marek Beneš před Linusem Nordgrenem. Foto: Martin Flousek

Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Florbal napsal:

    Neměl by Cepek vysvětlit Němečkovi, že je obránce? = dva góly!

  • jarda napsal:

    K porážce Švédska to chce skvělý výkon brankáře. Kafka dneska nic navíc nechytil , spíše naopak. Souček už ten zápas ovlivnit nemohl. Teda mohl, mohli bychom prohrát ještě víc 🙂

    • Florbal napsal:

      Tak viděl jsem ten prst, a byl dost rozseknutý – s tím se taky dobře nechytá.
      Cepek je chtěl využít oba, protože to byla generálka na play off.

  • fany napsal:

    Nepostavit Součka od začátku byla velká chyba, Kafku mají Švédi za ty roky v repre přečteného. Škoda

    • Pany napsal:

      Přečtenýho? no, hlavnějc na to starej pán jednoduše nemá, dyť vylejzá dva metry před čáru. Dycky ta jeho hra byla o dobrý poziční hře, páč dokázal dobře číst hru. Co stačí na superligu ale nestačí na Švéďáky. Jsou jinde, rychlí a nebezpeční. Kafkovi tam propadly dva laciné fíkusy, jenom proto, že je línej a myslí si, že mu stačej zkuenosti a to, na co spolehá celou kariéru. ho*ňajc.

  • Majkl napsal:

    Tak aby tu bylo i něco pozitivního: V druhé polovině zápasu jsme byli jasně lepším týmem! Nebýt první třetiny, tak by Galante a spol. museli na výhru vypotit nejeden dres. Švédsko na letošním šampionátu rozhodně nepůsobí suverénním dojmem.

    • fanda napsal:

      asi ses díval na jiný zápas – švédi hráli jenom tolik, kolik potřebovali a moc se nenadřeli…nebýt dlouhé přesilovky, tak není o čem mluvit…dlouhé léta pod cepkem mám neodbytný pocit toho, že kdyby si kluci stanovili taktiku sami, bylo by lépe. dlouhodobá nemoc našeho florbalu – tragická práce všech směrem do obrany – se projevila v plné nahotě, obránci nestačí technicky a někteří fyzicky, útočníci nějaké vracení mají na salámu…

  • Kuba napsal:

    Jediné štěstí, že ve florbale zatím neměří naběhané kilometry. To by byl vidět ten obrovský rozdíl.
    Švédové při rozehrávce pobíhají po hřišti, vbíhají do naší formace, mění posty… pořád v pohybu. A my bráníme staticky.
    My když máme rozehrávku, tak všichni hráči na značky a stojíme. Krásně to bylo vidět z té nové kamery zpoza obránců.
    Ve hře 5 na 5 jsme na ně prostě neměli a ty naše přesilovky taky nebyly nic extra.
    Nechápu komentátory, kteří to viděli tak pozitivně…

    • ronyk napsal:

      Já jen ke komentátorům, myslím, že maj našlápnuto dát Čapkovi flek. Milion zbytečných informací a komentování zápasu je v pozadí. Asi by jim slušela umírněnost.Nebo ať si jdou pokecat do hospody.

  • ostravak napsal:

    Kafka do repre uz opravdu nepatri. Cim vic se florbal zrychluje, tim vic by golman mel zustavat v brane a snazit se mit pokrytou strelu i pripadnou dorazku nebo strelu po prihravce. Coz Tomas nezvlada, ma v sobe styl 10-15 let zpet, kdy bylo moderni vylezat az na hranu velkeho brankoviste a zmensovat tak strelecky uhel, ale dneska si to sikovni hraci snadno hodi do druhe vlny/na druhou stranu/nebe proste potahnou sobe o kousek dal a davaji do prazdne. Je to podobne jako v hokeji, dnes se proste zustava v brane, to odlisuje prumerne golmany od tech spickovych (Price…)

    • fanda napsal:

      souhlas…a podobné je to i u postu obránců a útočníků…u nás se honíme za kanadou a přitom to je jenom statistika, která nic nevypovídá o platnosti hráče nejen pro sebe, ale především pro kolektiv, zůstali jsme stát někde na cestě a deset let se nehýbeme z místa, za odborníky jsou považování automaticky lidé, kteří to začli hrát před dvaceti lety…když slyším některé komentáře, tak nevím jestli mám brečet či se smát. snad brzo nastoupí generace, která to drží od 6,7 let a bude chtít pokrok a ty rádoby experty pošle na smetiště dějin

Napsat komentář

*