Sedm minut přesilovky a z toho dvě branky, taková byla bilance Čechů v zápasu se Švédskem. FOTO: Martin Flousek, Český florbal.
7. 12. 2016 Mistrovství světa (3) KOMENTÁŘŮ

TÉMA: Dva góly za sedm minut. Jak těžké je dát gól Švédům v přesilovce?

 



Celkem tři vyloučení, jedno z toho pětiminutové. Přesto Švédové dokázali v početním oslabení proti Čechům jednou skórovat a ubránili i situaci 3 na 5. Přesilovky, to byly v posledním utkání základní skupiny zřejmě klíčové chvíle.

Už na začátku utkání přišel první šok. Při brzkém švédském vedení dostali Češi po Holmgrenově faulu výhodu přesilovky. Namísto vstřelení branky však za minutu inkasovali. Ale pak přišla ještě jedna zajímavá a hodně důležitá situace.

V utkání české reprezentace se Švédskem běžela 39. minuta. Za švédskou brankou spolu o míček v tu chvíli bojoval Emil Johansson s Markem Benešem. Český mladík několikrát balónek před obráncem Falunu uhájil, načež jej frustrovaný Johansson vcelku zbytečně po odpískání bouchl hokejkou do břicha. Rozhodčí, který od faulujícího mistra světa stál jen několik metrů, neváhal a poslal jej na pět minut na trestnou lavici.

Tou dobou čeští florbalisté prohrávali 2:7. Vteřinu před koncem druhého dějství šli navíc Švédové do tří, Henrik Stenberg si musel jít odpykat trest za příliš mnoho hráčů na hřišti.

Dvě minuty ve hře 5 na 3 ale bohužel Češi nevyužili ke snížení skóre. Nutno dodat, že dvě švédské trojice ve složení Johan Samuelsson – Tobias Gustavsson – Mattias Samuelsson (později Rasmus Sundstedt) a Thomas Holmgren – Joel Kanebjörk – Linus Nordgren českou pětici velice dobře bránili. Především pak obránce Linköpingu Gustavsson byl schopen perfektní poziční hrou eliminovat prakticky dva české hráče a dokonce jim ani nedovolil vystřelit.

Dobrou obranu soupeře potvrdil i člen přesilovkové formace Tom Ondrušek: „Měli jsme si vytvořit větší tlak, na druhou stranu oni to taky nebránili úplně špatně. Švédové ví, co dělají, a prostě to ubránili.“

I tak se ale Češi k několika vyloženým šancím dostali. Nejprve pálil tahem Milan Tomašík. Jeho pokus ale skončil pouze na před bránou číhajícím Matěji Jendrišákovi, dorážející centr ani vedle stojící Tom Ondrušek balón za záda Jonathana Paulssona přes veškerou snahu ale nevtěsnali.

Dělovka Mattiase Samuelssona ukončila jedinou švédskou přesilovku. FOTO: Flickr IFF.

Dělovka Mattiase Samuelssona ukončila jedinou švédskou přesilovku. FOTO: Flickr IFF.

„Přesilovka 5 na 3 mi přišla příliš zbrklá. Nehráli jsme to s takovým klidem a zbytečně jsme tam cpali balónky, které jsme si mohli o trochu déle podržet. Myslím si, že ale zásadním momentem byla celá první třetina, kdy jsme jim darovali tři nebo čtyři góly,“ zhodnotil nejvýhodnější početní převahu českého týmu v utkání Jendrišák.

Do mnohem nebezpečnější pozice se následně dostal Patrik Suchánek, který vyslal tvrdý příklep. Paulssona už střela překonala a skákala za jeho zády na brankové čáře. Pětadvacetiletý gólman nicméně předvedl úžasný cit a odhad a balónek podrážkou boty vykopl ven od svých tří tyčí.

V poslední velké šanci přesilovky 5 na 3 se ocitl Tom Ondrušek, jemuž před prázdnou branku nabíjel kapitán Jan Jelínek. Pravák s dělovou střelou tentokrát nabízenou příležitostí opovrhl, když balónek netrefil.

I obránce první formace Jelínek věděl, že předvedený tlak v početní výhodě nebyl zcela ideální: „Málo jsme se tlačili do brány, i když jsme si v šatně říkali, že budeme chtít hodně střílet. Chtěli jsme ty situace možná trochu přehrávat za cenu toho, aniž bychom hráli jednoduše.“

Matěj Jenrišák a Jiří Curney (vzadu) zaznamenali po jedné trefě v přesilovce. FOTO: Flickr IFF.

Matěj Jendrišák a Jiří Curney (vzadu) zaznamenali každý po jedné trefě v přesilovce. FOTO: Flickr IFF.

„Upřímně jsme hru 5 na 3 ani netrénovali, ta přesilovka je dost specifická. Je to o tom využít jednoduché situaci, které jsou na hřišti, tedy 2 na 1 a 3 na 2. Taky je to o té individuální kvalitě a sebedůvěře, což jsme bohužel nepotvrdili,“ dodal kapitán české reprezentace.

Čechům se sice ve zbytku Johanssonova trestu podařilo po gólech Jiřího Curneyho a Matěje Jendrišáka snížit, z početní převahy se toho dalo vytěžit přeci jenom více. Švédi měli přesilovku dvě minuty a dali v ní jeden gól. Češi se oproti tomu z minut sedmi, z toho ze zmíněných dvou minut v 5 na 3, trefili „pouze“ dvakrát.

K početní výhodě české reprezentace se vyjádřil i dlouholetý reprezentant a v současnosti expert České televize Vladimír Fuchs: „Já jsem naopak ty přesilovkové momenty viděl velmi pozitivně. Všechny ty přesilovky tady na šampionátu jsme sehráli dobře, je to někdy těžké. Co bych vyčetl z těch nestandardních situací, by byla hra 6 na 5. Tam jsme začali obrovskou individuální chybou Tomašíka a v podstatě jsme zase mohli začínat úplně od nuly, myslím i mentálně.“

„Jinak já jsem naopak neměl vůbec žádný problém s těmi situacemi 5 na 3 a 5 na 4. V podstatě je vidět, že už si ti hráči věří a budou si věřit ještě více. Z tohohle pohledu to pro mě bylo velké pozitivum utkání. Ty přesilovky pak budou velmi pravděpodobně rozhodovat boje o medaile a do těchto situací půjdeme docela dobře naladění,“ uzavírá téma přesilovek Fuchs.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • fanda napsal:

    myslím, že přesilovku 5 : 3 jsme sehráli katastroficky a z komentářú reportérů a tkzv.experta fuchse mi stávají hrůzou vlasy na hlavě. mám pocit, jakoby se dívali na jiný zápas a to je myslím náš největší problém – mentálně se připravujeme na ms a potom vyrobíme tři za sebou jdoucí fataly – lžeme si do vlastního hnízda, za každou cenu chceme některé věci vidět pozitivněji než ve skutečnosti jsou a neuvědomujeme si, že to co je postaveno na mylné skutečnosti a že se to prostě zhroutí jako domeček z karet – a to se přesně stalo. florbal se hraje na góly, ne na krásu či šance – faktem zůstává, že jsme na 3 švédy nic nevymysleli!

  • Včelka napsal:

    Souhlasím s fandou. Lakování situace na růžovo neprospěje ničemu.
    Můžeme jen doufat, že se náš budoucí soupeř (v předpokládaném) zápase o bronz špatně vyspí a medaile cinkne opět.
    Konkurence je naštěstí v tomto sportu velmi úzká.

  • Kuba napsal:

    Přesilovky byly úplně příšerné. To, že jsme z toho vykřesali 2 góly byla spíš náhoda, ani jeden ten gól nebyl po nějaké přesilovkové kombinaci. Naši hráči naprosto staticky točili míček dokola a nic z toho…
    To ta Švédská přesilovka vypadala úplně jinak. Míček lítal neskutečnou rychlostí na všechny strany, že naši ani nestíhali hlavou točit. Švédové, kteří byli na slabé straně (ta kde není míček) hned měnili pozice…
    No prostě na Švédy vůbec nemáme a jen nám komentátoři mažou med kolem huby…

Napsat komentář

*