Tomáš Sladký slaví nejpamátnější gól své kariéry. MS 2010. Foto flickr IFF
7. 12. 2016 Mistrovství světa (3) KOMENTÁŘŮ

Estonsko ve čtvrtfinále: To byly nervy, nájezdy i Cepek na tribuně

 



Na každé straně je šest pamětníků šest let starého duelu, při kterém mnohým vstávaly vlasy hrůzou a mezi Helsinkami a Prahou se řešilo, zda se v případě nezdaru bude rušit let pro fanoušky českého týmu. Od vyřazení tehdy zachránil Čechy Tomáš Sladký jen 104 sekund před koncem.

V prodloužení gól nepadl, ale v nájezdech už Češi mistrovství světa zachránili. Oskar Salm, Roman Pass, Rein Kivi, Johan Strömfelt, Rando Kramm či holohlavý Patrik Markus, ale i masér Toomas Juhanson byli tehdy v Helsinkách smutní. Naopak Milan Tomašík, Tomáš Sladký, Jan Jelínek, Matěj Jendrišák, Dan Šebek a Tomáš Kafka slavili.

Radim Cepek. Foto: Martin Flousek

Radim Cepek. Foto: Martin Flousek

Z tribuny Hartwall Areny sledoval tenhle vypjatý souboj i Radim Cepek, kterého na poslední chvíli vyřadil z národního týmu tehdejší trenér Tomáš Trnavský.

Pak už ten příběh jistě znáte. Češi si oddechli a co víc, v boji o bronz deklasovali Švýcary 9:3!

Ve čtvrtek to bude zcela jistě jiné Estonsko a také o poznání jiný český tým. Však už duel před dvěma lety skončil jednoznačně 12:2 pro Čechy. A v Rize Matěj Jendrišák už není náhradník a společně s dalším kolegou z helsinské střídačky Danem Šebkem válí v první lajně.

Jonas Thomsson a Milan Tomašík, MS 2010. Foto flickr IFF

Jonas Thomsson a Milan Tomašík, MS 2010. Foto flickr IFF

Jonas Thompson, tehdejší hvězda Estonců, dnes zastupuje většinu českých florbalistů ve Švédsku.

A střelec tehdejšího gólu spásy Tomáš Sladký shodou okolností právě v duelu s Estonskem dožene současného trenéra Radima Cepka v počtu startů za národní tým.

Však také tenhle šest let starý duel považuje za nejpamátnější: „Vždycky budu vzpomínat na ten můj vyrovnávací gól, kdy nám hrozilo ve čtvrtfinále vyřazení. Byl by to krach…“ vyprávěl jeden z nejzkušenějších českých florbalistů.

A v případném semifinále už bude Sladký novým českým rekordmanem…


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*